5 és fél évet kapott a Hableányt elgázoló Viking Sigyn kapitánya

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 26.

Katasztrófa

Volt vádpont, ami alól felmentették.

5 év fogházbüntetést kapott Viking Sigyn turistahajó kapitánya a 2019. május 29-i dunai hajótragédia okozója.

írja a hvg.hu. A bíróság Jurij C.-t bűnösnek találta a vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vádpontjában, felmentette viszont a 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása vádpontja alól. Emellett

Jurij C.-t hat évre eltiltották a hajóvezetéstől, de ebbe beleszámít az az időszak is, ami a hajós jogosítványának 2019. május 30-i bevonása óta eltelt.

Jurij C. az ítélethirdetést először letartóztatásban, bűnügyi őrizetben, később házi őrizetben várhatta. A házi őrizetből minden negyedik nap számít bele a kedden kiszabott börtönbüntetésébe, a bűnügyi őrizetben töltött időszak viszont teljes egészében.

A perben kedden született ítélet előtt múlt hétfőn a kapitány védője védőbeszéde során többször is utalt arra, hogy a balesetben elhunyt Hableány kapitánya volt a baleset okozója. Kedden a kapitány már más hangot ütött meg:

az utolsó szó jogán Jurij C. a bíróság előtt azt mondta, nagyon nehéz a lelke: "egy percre sem hagynak nyugodni a szörnyű tragédiával kapcsolatos emlékek, nem tudok miattuk éjszaka aludni, és úgy gondolom, hogy ez életem végéig elkísér."

Mint ismert, a Hableány sétahajó 2019. május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. 7 turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk