Súlyosabb büntetést kér a Hableányt elgázoló Viking Sigyn kapitányára az ügyészség

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 26.

Katasztrófa

Ragaszkodnak a vádhoz. 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt is felelnie kell.

Mint arról lapunk is beszámolt, 5 év 6 hónap fogházbüntetést kapott első fokon Jurij C., a Viking Sigyn turistahajó kapitánya, aki elgázolta a Hableány sétahajót 2019. május 29-én éjszaka.

A bíróság Jurij C.-t a vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vádpontjában találta bűnösnek, a 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása vádpont alól viszont felmentették.

Az ítélet kihirdetése után viszont

az ügyészség jelezte, a kapitány terhére fellebbez a részfelmentés miatt, illetve a büntetésének súlyosításért

írja a hvg.hu. Az ügyészség szerint ugyanis a férfi bűnösségét a vád szerint 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt is meg kell állapítani, és így fogház helyett – halmazati büntetésként jelentősen hosszabb tartamú – börtönbüntetést kell kiszabni rá. Az ügyészség úgy véli, hogy a járművezetéstől eltiltás tartamát is emelni kell, nem elegendő az ítéletben megállapított 6 év.

Az ügyészség emellett indítványozta, hogy a vádlott kerüljön letartóztatásba, ezt azonban a bíróság elutasította, és fenntartotta a férfi bűnügyi felügyeletét. Az ügyészség e döntés ellen is fellebbezést nyújtott be.

Mint ismert, a Hableány sétahajó 2019. május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. 7 turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött.