Már több mint tizenegyezer áldozata van a líbiai áradásoknak

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 15.

Katasztrófa

Hamarosan a magyar mentőcsapatok is megérkeznek az észak-afrikai országba.

Eddig 11 300 ember halálát erősítették meg a líbiai hatóságok, 10 110 embert pedig eltűntként tartanak nyilván a líbiai áradások után – írja a Sky News tudósítására hivatkozva a Telex.

A múlt héten Görögországban, Törökországban és Bulgáriában is pusztító „Daniel” vihar vasárnap több líbiai nagyvároson, köztük Bengázin, Beidán, al-Mardzson és Dernán is átsöpört. A még hétfőn is tomboló vihar miatt a hatóságok vészhelyzetet jelentettek be, az iskolák és a boltok bezártak, kijárási tilalom lépett életbe.

A hurrikánszerű vihar egyetlen nap alatt több mint 400 milliméternyi csapadékot hozott az észak-afrikai ország partjaira, a víz két létfontosságú gátat is beszakított, és több hidat is lerombolt.

Szeptember 13-án a halálos áldozatok száma hivatalosan 6000 volt, péntekre azonban 11 000 fölé emelkedett a számuk. Líbia számos országtól kap segítséget: Tunéziából, az Egyesült Arab Emírségekből, Törökországból és Algériából is érkeztek kutató- és mentőcsapatok, illetve segélyszállítmányok. Németország, Románia és Finnország is küldött segélycsomagokat, Olaszország egy polgári védelmi csapatot is küldött az országba, míg az Egyesült Államok szerdán Líbia pénzügyi támogatásáról döntött.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter péntek délelőtt Facebook-oldalán bejelentette, rövidesen megérkeznek Líbiába a magyar mentőcsapatok is, hogy megkezdjék a kutató-életmentő expedíciót Dernában. „A tragédia óta folyamatos kapcsolatban állunk a líbiai hatóságokkal, és 14 millió forintos keretösszeget biztosítottunk annak érdekében, hogy 37 fővel és 3 kutyával meginduljanak a magyar mentőcsapatok a katasztrófa helyszínére” – közölte a tárcavezető.

Rövidesen megérkeznek Líbiába a magyar mentőcsapatok, hogy megkezdjék a kutató-életmentő expedíciót Derna...

Posted by Szijjártó Péter on Thursday, September 14, 2023

(Címlapképünk forrása: MTI/EPA)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk