Belgium a piros jelzésű országok közé sorolta Magyarországot

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. szeptember 1.

Katasztrófa

Kötelező karantént és koronavírus-tesztet írnak elő az innen érkezőknek.

A koronavírus-járvány szempontjából magas kockázatú, piros besorolású országgá nyilvánította Magyarországot Belgium, ami azt jelenti, hogy tilos a nem alapvető fontosságú utazás Magyarországra.

A belga külügy tájékoztatása szerint a magas kockázatú országokból érkezők számára Belgium kötelező karantént és vírustesztet ír elő.

A járványügyi szempontból magas kockázatú országok listáján Magyarország mellett Andorra, Bulgária, Horvátország, Franciaország, Spanyolország és Nagy-Britannia egyes régiói, valamint Dánia, Finnország, Málta és Románia szerepel.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) kedden javított Belgium járványügyi besorolásán. Világos narancssárga, azaz járványügyi szempontból kockázatos, de a fertőzöttséget tekintve kevésbé súlyos országok közé sorolta az országot. A szeptember elsejétől érvényes besorolás oka, hogy a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma 60 alá csökkent, 56,1-re mérséklődött a mintegy 11,5 millió lakosú országban.

A belga nemzeti közegészségügyi intézet kedden közzétett jelentése szerint is lefelé tart a fertőzési mutató Belgiumban. A múlt hét folyamán átlagosan 431 ember esetében lett pozitív a vírusteszt eredménye, ami 12 százalékos csökkenést jelent az azt megelőző hét adataihoz képest.

Frissítés: Az MTI hírére hivatkozva, korábban tévesen állítottuk, hogy Magyarország piros besorolást kapott volna Belgiumtól. Mint ahogy arra egy olvasónk felhívta figyelmünket, a valósag az, hogy a beutazás tilos Belgiumból Magyarországra – ennek alapja a szeptember 1-től érvénybe lépő határzár. Tehát nem a Magyarországról érkezőket figyelmeztetik, hanem azokat, akik Magyarországra utaznának.

Figyelmébe ajánljuk