Brazília elnöke végre engedélyezte, hogy a hadsereg is közreműködjön az esőerdőtüzek megfékezésében

  • MTI
  • narancs.hu
  • 2019. augusztus 24.

Katasztrófa

Épp ideje volt.

A nemzetközi nyomás hatására Brazília elnöke pénteken engedélyezte, hogy a hadsereg is közreműködjön az amazóniai esőerdőtüzek megfékezésében, melyek száma több ezerre tehető.

A katonaság egyes egységei szombattól foglalják el állomáshelyeiket az érintett területeken, hogy segítsenek a tűzoltásban, együttműködve a közbiztonsági szervekkel és a környezetvédelmi hivatalokkal – olvasható Jair Bolsonaro elnöki rendeletében.

Bolsonaro korábban az esőerdők védelmét a brazil gazdasági fejlődés – bányászat, földművelés, fakitermelés – akadályaként emlegette, amivel nemzetközi, környezetvédelmi bírálatok sorát vonta magára.

Úgy tudni, pénteken telefonon beszélt vele Donald Trump amerikai elnök, felajánlva országa segítségét a "tűzharcban".

Ugyancsak pénteki fejlemény, hogy a brazil kormány "diplomáciai offenzívát" indított: külképviseleteinek 12 oldalas körlevelet küldött statisztikákkal, és meghagyta diplomatáinak, hogy az adatok alapján érveljenek esőerdőügyben.

Mindez azután történt, hogy Emmanuel Macron a G7-es csúcs napirendjére akarja tűzni az Amazonas esőerdeiben tomboló tüzek témáját. Bolsonaró elnök meg  teljesen kiakadt ezen, mondván hogy a brazíliai erdőtüzek ügyét Macron személyes politikai haszonszerzésre használja. Ahogy azt is kifogásolta, hogy egy olyan találkozón akar Macron a brazíliai tüzekről beszélni, melyen Brazília nem vesz részt. Ez szerinte "kolonialista észjárás".

Neked ajánljuk