Ferenc pápa nemzetközi tanácskozást hívott össze az amazonasi erdők helyzete miatt

  • narancs.hu
  • 2019. augusztus 25.

Katasztrófa

Az argentin származású pápa aggodalmát fejezte ki az erdőtüzek miatt.

A katolikus egyházfő arra kérte a híveket, hogy imádkozzanak a lángok mielőbbi eloltásáért, mert az amazóniai erdőségek létfontosságúak a bolygó számára. "Mindannyian aggódunk az Amazóniát sújtó erdőtüzek miatt. Imádkozzunk azért, hogy egyesült erővel mielőbb sikerüljön megfékezni a lángokat" – mondta, emlékeztetve, hogy azok az esőerdők a planéta tüdejét jelentik.

Az argentin származású Ferenc pápa szívén viseli az amazonasi erdők sorsát. Májusban fogadta Raoni indián törzsfőnököt, aki azért utazott Európába, hogy felhívja a figyelmet az Amazonas-medencében zajló erdőirtásokra. 2015 májusában kiadott enciklikájában a pápa bírálta azokat a gazdasági érdekeltségeket, amelyek kizsákmányolják az amazóniai erdőségeket.

Ferenc pápa októberre nemzetközi tanácskozást hívott össze, amelyen a püspökök az amazonasi erdőségek helyzetét fogják megvitatni.

A hét végén több száz újabb helyen észleltek erdőtüzeket az Amazonas vidékének mintegy három hete lángoló dzsungelében a hivatalos adatok szerint. Január óta 78 383 erdőtüzet jegyeztek fel szerte az országban, ami önmagában is többéves rekord, és ami a szakértők szerint elsősorban az erdőirtásra és a nagy szárazságra vezethető vissza. A tomboló tüzek miatt tiltakozások voltak Brazíliában, és az ügyet sürgető kérdésként kezelik a délnyugat-franciaországi Biarritzban zajló G7-csúcstalálkozón is.

Jair Bolsonaro brazil elnökre az erdőtüzek miatt egyre nagyobb nemzetközi nyomás is nehezedik, miután a Föld tüdejének is nevezett, lángokban álló esőerdő képei bejárták a világsajtót, és nemzetközi felháborodást váltottak ki. A brazil kormány bejelentette, hogy 44 ezer katonát és katonai repülőgépeket vet be a tomboló erdőtüzek megfékezése érdekében. Bolsonaro azért áll a kritikák kereszttüzében, mert korábban kijelentette, hogy az esőerdő védelmében tett lépéseket a gazdasági növekedés gátjának tekinti.

A brazil elnök szombaton azt mondta újságírók előtt: folyik a lángok oltása, és az erdő maga nem ég, mint ahogy azt egyesek állítják. Azokon a területeken keletkezhetnek tüzek, ahol az emberek kiirtották az erdőt – tette hozzá.

MTI

Figyelmébe ajánljuk