Horvátországban nincs megállás, harmadik napja rekord magas a fertőzöttek száma

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 21.

Katasztrófa

Hiába a korlátozások, a szórakozóhelyek trükköznek, a vírus továbbra is a bulikon terjed leginkább.

Horvátországban a harmadik egymást követő napon döntött rekordot az új fertőzöttek száma, ami annak következménye, hogy az ország megnyitotta határait a turisták előtt - mondta Vili Beros egészségügyi miniszter a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján. A politikus ismét arra kérte a fiatalokat, hogy viselkedjenek felelősségteljesen.

A testület jelentése szerint az elmúlt 24 órában 265-tel nőtt és elérte a 7594-et a fertőzöttek száma. Csütörtökön még 255 újonnan azonosított fertőzöttről számoltak be. Egy új haláleset történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 169-re nőtt. A betegek közül 135-en vannak kórházban, közülük tizenketten lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 1842, a legmagasabb a járvány kezdete óta.

A legtöbb új esetet továbbra is a fővárosban, Zágrábban és Split-Dalmát megyében regisztrálták. A zágrábi esetek is a tengerparthoz kötődnek. A vírus tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed és a fiatalok a legfőbb terjesztők.

A válságstáb még a múlt hét pénteken döntött arról, hogy az éjszakai szórakozóhelyek, bárok és kávézók csak éjfélig tarthatnak nyitva és zárt térben nem rendezhetnek bulikat.

Beros elmondta: olyan információkat kaptak, hogy a fiatalok a szórakozóhelyek bezárása után átvonulnak az éttermekbe, ami szerinte nem jó. Sajtóhírek szerint egyes szórakozóhelyek, amelyeknek be kellett zárniuk, hajós partikat szerveznek a tengeren.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője elmondta: Horvátországban a turizmus az egyik legfontosabb gazdasági ágazat, ezért elsősorban ilyen megfontolásból nyitották meg a határokat. (MTI)

 

Figyelmébe ajánljuk