Indonéziában is nagy a baj a vírus miatt

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. július 3.

Katasztrófa

Háromszorosára nőtt a fertőzöttek száma az elmúlt két hétben.

Csaknem a háromszorosára nőtt a koronavírus-fertőzés terjedésének üteme az elmúlt két hétben Indonéziában; a napi új megbetegedések hétnapos mozgóátlaga 8650-ről 20 700-ra ugrott. A koronavírus-tesztek csaknem 50 százaléka pozitív.

A megnövekedett esetszám súlyos terhet ró a délkelet-ázsiai szigetország kórházaira: Jáva szigetén június közepén sok kórház emelt sátrat az udvarán, ahol rögtönzött intenzív osztályt rendeztek be. Ennek ellenére a betegek kénytelenek több napot várakozni, mire ellátják, de súlyos gondot jelent az is, hogy hiánycikk az orvosi oxigén.

Eközben újabb és újabb parcellákat jelölnek ki, ahol a hozzátartozók eltemethetik a koronavírusban vagy az ellátatlanság miatt más betegségekben elhunyt hozzátartozóikat. A sírásók késő este is dolgoznak, és az indonéz muszlim vallási vezetés tavaly engedélyezte, hogy átmenetileg tömegsírokba is lehessen temetni, amit rendes körülmények között tiltanak az iszlám előírások.

 A világ sok országához hasonlóan Indonézia is versenyt futott az idővel; próbálták a lehető legtöbb embert beoltani a koronavírus ellen, mielőtt a betegség rendkívül fertőző delta variánsa dominánssá vált, hogy elkerülhessék a gazdaságot megbénító lezárásokat. Az indonéz gazdaság 1988 óta tavaly először süllyedt recesszióba.

 Végül a kormány bejelentette, hogy szombattól bezárnak a bevásárlóközpontok és az imahelyek, az éttermekben csak elvitelre főzhetnek, és akinek a munkája lehetővé teszi, annak otthonról kell dolgoznia.

A szigetországba június 30-ig 118,7 millió adag oltóanyag érkezett - a kínai Sinovac és a brit AstraZeneca vakcinái -, de ez még messze nem elegendő ahhoz, hogy 2022. januárig elérjék a kitűzött célt, a lakosság 70 százalékának, 181,5 millió embernek a beoltását. A vakcinahiány mellett gondot jelent az is, hogy igen vontatottan halad a koronavírus elleni oltások beadása Indonéziában: eddig a lakosságnak kevesebb mint nyolc százalékát oltották be.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk