Intenzív terápiás szakorvos: „Sajnos az, hogy senki nem marad ellátatlanul, egyáltalán nem igaz”

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 20.

Katasztrófa

Nyílt levélben fakadt ki egy orvos azzal kapcsolatban, hogy mire képes a kórházi rendszer.

„Hogy mi van a kórházakban? (…) Aggodalom és várakozás. A kórházakban jelenleg általában van védőfelszerelés, van lélegeztetőgép, van helyileg nagy óvatossággal kitalált, az elmúlt hat hónapban rutinosra gyakorolt COVID ellátási protokoll, vannak bátor, igényes kollégák, akik követik a nemzetközi szakirodalmat, és van egy növekvő pszichés készültség. Van azonban egy olyan fokú tisztánlátás is, amit minden egyes döntéshozói megnyilvánulásból hiányolunk: mi reálisan látjuk, mire képes a rendszer” – kezdi Facebookon közzétett levelét dr. Máté-Horváth Nóra aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos.

A szakember szerint Orbán Viktor azon kijelentése, hogy senki sem marad ellátatlanul, illetve az, hogy a kórházi kapacitások szinte korlátlanul állnak rendelkezésre, egyáltalán nem igaz. „Tudjuk ugyanis, hogy annak, hogy hány intenzív osztályos beteget tud ellátni a magyar egészségügy, nem a szabad ágyak száma, és már biztos, hogy nem a lélegeztetőgépek száma fog gátat szabni” – állítja dr. Máté-Horváth. Ahhoz ugyanis, hogy egy koronavírusos beteg meggyógyuljon, nem elég a szabad ágy és a lélegeztetőgép. Ahogy dr. Máté-Horváth fogalmaz, „esélye egy lélegeztetésre szoruló betegnek csak akkor lehet a túlélésre, ha a nap 24 órájában áll mellette megfelelő intenzív osztályos szakszemélyzet: aneszteziológus és intenzív terápiás orvos, valamint intenzív terápiás szakápoló. És még ekkor is szerények a gyógyulási esélyek.” Ilyen szakemberekből egyébként kevesebb, mint kétezer van az országban.

„Fontos, hogy értsük tehát: nem az ágyak, és már nem is a lélegeztetőgépek száma szab gátat a súlyos betegek gyógyításának, hanem valami, ami a világ minden pénzéért sem szerezhető be azonnal: a megfelelő szakszemélyzet alacsony száma. Hogy mit tudunk ezzel kezdeni? Növelni ezt most nem tudjuk, évek kellenének hozzá. Elkezdhet viszont a politika a lényegről beszélni” – zárja levelét a szakember.

Figyelmébe ajánljuk