Kemenesi Gábor: Minden bizonnyal hozzánk is meg fog érkezni a negyedik hullám

  • narancs.hu
  • 2021. június 14.

Katasztrófa

Oltás hiányában a betegség súlyos formája, a kórházi kezelés szükségessége is fennállhat ezeknél az embereknél.

Angliában az új koronavírusos esetek 90 százalékát a Delta variáns (ismertebb nevén, az indiai mutáns, B.1.617.2) okozza. Ezzel együtt születik meg a negyedik járványhullám, amely minden bizonnyal hozzánk is meg fog érkezni – írja Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa a Facebookon.

Majd röviden összefoglalja, hogy mi várhat ránk: „Mivel egy minden eddiginél jobb terjedést és bizonyos fokú neutralizáció kerülést is mutató variánsról van szó, a védettséggel még nem rendelkezők lehetnek a járvány új elszenvedői akiket éppen a jobb terjedés miatt a vírus hatékonyabban meg is találhat.”

A problémát pedig az jelenti, hogy oltás hiányában a betegség súlyos formája, a kórházi kezelés szükségessége is fennállhat ezeknél az embereknél.

„Megnyugtatásul megjegyzem, olyan variánsról nem tudunk és nem is számítunk olyanra, amely teljes vakcinakikerülést mutatna. A vakcinák hatásának csökkenése előidézheti azt a helyzetet, hogy az oltottak körében is megjelenhet bizonyos mértékig a tünetes megbetegedés, de a tudomány jelenlegi állása szerint a kórháztól és súlyos megbetegedéstől továbbra is nagy arányban védettek maradunk. – írja.

Mindezek fényében a javaslata egyértelmű: „A legokosabb tehát amit tehetünk: oltassunk” – zárja sorait.

Figyelmébe ajánljuk