Még nem kérték az oroszok az EU gyógyszerügynökségétől a vakcinájuk engedélyeztetését

  • narancs.hu
  • 2021. február 5.

Katasztrófa

Már két hete tárgyaltak, de a benyújtás még nem történt meg.

A 444.hu kérdésére adott tájékoztatást az EMA, az Európai Gyógyszerügynökség arról, hogy foglalkoznak-e az orosz vakcina, a  Szputnyik V nevű oltóanyag engedélyezésével. 

Válaszukból kiderült, hogy egyelőre az orosz fél nem adott be engedélyeztetési kérelmet. Hozzátették, két héttel ezelőtt már folytattak egy tárgyalást a moszkvai Gamaleja Intézet munkatársaival, akik abban kértek tanácsot,  milyen dokumentációra van szükségük az engedélyeztetéshez, mit vizsgálnak, mi alapján adják ki az engedélyt. 

A szükséges dokumentumokat azóta nem adták be, de a tárgyalás további részleteiről nem tudni, így azt sem, hogy miben állapodtak meg a felek.

Angela Merkel nyilatkozataiban biztatta az orosz felet az engedélyeztetési eljárás elindítására. Hozzátetszik, hogy egy keddi tévéinterjújában azt is elmondta, hogy Németországban elérhető lesz az orosz vakcina is, de csak akkor, ha az EMA engedélyezi. Külön német hatáskörben viszont nem tervezik az engedélyezését.

Az EU-ban egyelőre csak Magyarország engedélyezte a Szputnyik V használatát. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet január 20-án adta ki az ideiglenes engedélyt, jelneleg pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálja, hogy a megérkezett vakcinákban valójában az van-e, mint a dokumentációjában. Az oltás az orosz vakcinával csak akkor kezdődhet meg, ha ez a vizsgálat mindent rendben talál. 

Figyelmébe ajánljuk