Szlovákiában annyi idős halt meg a Covid miatt, hogy csökkentek az állam nyugdíjkiadásai

  • narancs.hu
  • 2021. október 20.

Katasztrófa

Így 222 millió eurós megtakarítással számolnak a költségvetésben.

Eddig évről évre egyre több lett a nyugdíjas Szlovákiában. 2018-ra alakult úgy először, hogy több volt az idős, mint a gyerek. Csakhogy a koronavírus-járvány ezt a helyzetet is megváltoztatta. A Paraméter arról ír, hogy a szlovák Statisztikai Hivatal adatai szerint 15 ezer ember halálát okozták a Covid-19 szövődményei, az áldozatok 80 százaléka 65 feletti volt.

Mindez azt eredményezte, hogy a Szociális Biztosító így az elmúlt időszakban nem merítette ki teljesen a költségvetésben tervezett nyugdíjalapot. Év elején csökkent az öregségi nyugdíjak kifizetése: januárban 1,09 millió nyugdíjat fizettek ki, áprilisban már 14 ezerrel kevesebbet. Nyáron újra emelkedni kezdett a nyugdíjasok száma, így augusztusban újra elérte az 1,09 milliót.

A szlovák államkassza idén 8,1 milliárd euróval számolt öregségi nyugdíj kifizetésére, de jelen számítások szerint vélhetően ez csak 7,9 milliárd lesz majd, a megtakarítás pedig 222 millió euró. Ján Šebo adórendszer-szakértő a lapnak azt mondta, főleg az idősek Covid-19 okozta túlzott elhalálozásának a számlájára írható a különbség, vagyis a megtakarítás. 

(Paraméter)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk