Több mint 40 áldozata van az Egyesült Államokban a Helene-hurrikánnak

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 28.

Katasztrófa

A vihar áradásokat, komoly károkat és áramkimaradást okozva haladt keresztül több államon.

Az Egyesült Államok dél-keleti részén meghaladta a negyvenet a Helene-hurrikán halálos áldozatainak száma. A vihar áradásokat, komoly károkat és nagy területen áramkimaradást okozva haladt keresztül több államon pénteken.

Az MTI összefoglalója szerint az áldozatok csaknem fele Dél-Karolinában vesztette életét. A helyi hatóságok arról számoltak be, hogy a halálesetek nagy részét a viharban kidőlő fák okozták. A hurrikánnal együtt érkező esőzésekben több helyen alakultak ki áradások, villámárvizek, amelyek autóutakat, utcákat borítottak el, miközben több mint négymillió fogyasztónál szünetelt az áramszolgáltatás.

Tennessee államban a hirtelen jött áradás egy kisváros kórházát is elöntötte, a dolgozók és páciensek tucatjai kerestek a tetőn menedéket, ahonnan helikopterrel mentették ki őket. Atlantában, Georgia állam legnagyobb városában majd másfél évszázados csapadékrekord dőlt meg, ugyanis 48 óra alatt több mint 280 milliméter eső esett. A kétnapi csapadékrekord előtte 240 milliméter volt még 1886-ból.

A Helene-hurrikán Kentucky államban veszített annyit az erejéből, hogy pénteken az esti órákban trópusi viharrá minősítse az amerikai Országos Hurrikán Központ.

Ezt megelőzően keresztülhaladt Florida állam északnyugati részén, Georgia államon, Dél-Karolinán és Tennessee-n, de érintette Észak-Karolina és Alabama állam egyes részeit is. A Helene az idei viharszezon legerősebb hurrikánja volt, helyi idő szerint – négyes fokozatú hurrikánként – csütörtök éjjel érte el Florida partjait Tampa és Tallahassee közelében. A vihar középpontjának északi irányba vezető útján komoly pusztítást hagyott maga után. A biztosítók előzetes számításai szerint a kárösszeg meghaladhatja az 5 milliárd dollárt.

(Címlapképünkön: A pusztítás nyomai a Helene névre keresztelt trópusi ciklon elvonulása után a floridai Cedar Key településen 2024. szeptember 27-én. Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk