Valamennyi vakcinából érkezett, vagy érkezik a héten újabb szállítmány

  • narancs.hu
  • 2021.04.20 12:14

Katasztrófa

Nő az oltás iránti bizalom és igény. A regisztráltak 69 százaléka már megkapta az első dózist.

Már több mint 4 millió 326 ezren regisztráltak a koronavírus elleni védőoltásra – közölte Müller Cecília az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján. Kiemelte, 69 százalékukat már beoltották egy dózissal.

Az országos tiszti főorvos hangsúlyozta, hogy Magyarország a vakcináció élvonalában áll. A lakosság 33,4 százaléka be van oltva.

Megállapítása szerint egyértelmű, hogy a védelmi intézkedések és a védőoltások beadása vezet a kedvezőbb járványadatokhoz. Azt is mondta, nő a lakosság körében az oltás iránti bizalom és az igény. A 65 év felettiek már több mint 90 százaléka be van oltva, míg a fiatalabbak 53 százaléka.

Müller Cecília elmondta, folyamatos az oltóanyag szállítása. Felsorolta, hogy tegnap 68 400 adag Moderna érkezett, ezeket második körös oltásra fogják használni, valamint a háziorvosok oltanak majd vele. Ma 72 ezer adag AstraZeneca érkezik, ezek elsősorban második körös oltások lesznek. Szintén kedden szállítanak 248 040 adag Pfizert is, ezek részben első, részben második körös oltásokként szolgálnak.

Míg ma éjszaka várnak a Szputnyikból is, melyek második oltások lesznek. A héten ugyancsak jön majd a kínai vakcinából.

A tiszti főorvos közlése szerint a járványügyi adatok mára már javuló tendenciát mutatnak, enyhe csökkenés figyelhető meg a platózás után. A szennyvízben mért koronavírus örökítőanyaga a 15. héten enyhe csökkenést, inkább stagnálást jelezt, de még mindig magas az aránya.

Kiss Róbert alezredes emlékeztetett, hogy ha az oltottak száma eléri a 3,5 millió főt, életbe lép a korlátozások újabb enyhítése, mely szerint megnyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai, kerthelyiségei. Ezek a szabályozás szerint majd reggel 5 és 21.30 között lehetnek nyitva. A vendégeknek nem kell majd maszkot viselniük a teraszokon, kerthelyiségekben, de a vendéglátóegységek belső terein pl. mosdóhasználat vagy rendelés során igen. Az ott dolgozóknak kötelező lesz a folyamatos maszkviselés.

Érvényben maradnak viszont a lazítás után az egyéb eddigi korlátozó intézkedések, így a köztéri maszkviselés vagy pl. a 22 óra és reggel 5 közötti kijárási korlátozás. 

 

Neked ajánljuk

A belvárostól nem messze áll a nyomortelep

  • Molnár Richárd
Szeméthegyek, dizájnerdrogok, áramlopás - Eger Szala nevű szegregátuma hasonló problémákkal küzd, mint más, hasonló leszakadó városrészek az országban. Viszont jó kezdeményezésekre, kitörési lehetőségekre is van itt példa.