A fideszes honatya, aki időgépet épített, hogy legyen diplomája

Kis-Magyarország

Ovádi Péter fideszes képviselőt jócskán megcsalhatta memóriája. 2010-2014 között már diplomás veszprémi önkormányzati képviselőként jelent meg a nyilvánosság előtt, országgyűlési képviselőként viszont már úgy emlékszik, csak 2017-ben diplomázott. Megpróbáltuk kideríteni, mikor mondott igazat.

Ovádi Péter veszprémi fideszes országgyűlési képviselő 2017-ben szerezte okleveles mérnök-informatikus diplomáját a Pannon Egyetemen. Legalábbis ez szerepel az Országgyűlés honlapján a képviselő adatlapján.

Elérhető ugyanakkor egy ennek ellentmondó adat. A veszprémi önkormányzat honlapjának 2014-ben archivált oldalán ugyanis az szerepel, hogy Ovádinak már akkortájt volt diplomája. Az archívum ugyanis Ovádit már diplomázott önkormányzati képviselőként tartja számon.

Az időgép

Ovádi egyébként 2010 és 2018 között volt helyi képviselő, majd miután tavaly országgyűlési mandátumot nyert, az összeférhetetlenség miatt lemondott városi posztjáról. (A városi képviselői adatokat egyelőre csak a 2014-es ciklusra archiválták, hiszen a mostani még tart: az új szabályok szerint a helyhatósági ciklus már nem négy, hanem öt éves. Így a 2014-ben kezdődött ciklus archiválása csak október 13-át, az önkormányzati választásokat követően történhet meg függetlenül attól, hogy Ovádi már több mint egy éve nem városi képviselő. Tehát Ovádi adatai a 2010-2014-es ciklusra vonatkoznak.)

A diplomaszerzés éve a parlament.hu-n

A diplomaszerzés éve a parlament.hu-n

 

A fideszes politikus a veszprémi honlapon maga közli, hogy 1981-ben született, majd a gimnáziumi évek után diplomázott a Pannon Egyetem műszaki-informatika szakán. Igaz, itt nem jelöl meg évszámot, ahogy a parlamentnek leadott bővebb életrajzában sem szerepel pontos évszám – az Országgyűlés munkatársai által a hivatalos információk alapján kitöltött adatlapon viszont már igen, mint írtuk, ott látható az 2017-es évszám.

Ám ha komolyan vesszük, amit a leírtak alapján („a gimnáziumi évek után”) a józan ész és a magyar nyelv szabályai diktálnak, akkor 1999 körül érettségizhetett, majd ha több évet is töltött az egyetemen, mint ami a minimum, akkor is 2010 előtt bőven megszerezhette a diplomáját. Ez magyarázatként szolgálhatna arra, hogy a 2014-ben lezárt archívumban hogyan szerepelhet már diplomásként.

A város honlapja szerint már 2014-ben volt diplomája?

A város honlapja szerint már 2014-ben volt diplomája?

 

Ha ez a hiteles adat, akkor országgyűlési képviselőként közölt rossz adatot. Ha azonban a parlamenti önéletrajza a hiteles – ami sokkal valószínűbb –, akkor önkormányzati képviselőként téveszthette meg a választópolgárokat megelőlegezve tanulmányainak abszolválásához kötött diplomáját.

Személyes adat

Egy biztos, a képviselő nem volt készséges, amikor az ellentmondást próbáltuk feloldani: levelünkre semmilyen választ nem kaptunk tőle.

A Pannon Egyetemnél is érdeklődtünk arról, Ovádi mely időszakban volt az intézmény hallgatója, melyik szakon, mikor diplomázott. Az egyetem a személyes adatok védelmére hivatkozva nem adott tájékoztatást.

„A kért adatok személyes adatnak minősülnek, melyek nem Ovádi Péter közfeladatának ellátásával összefüggésben keletkeztek, ezért az adatok kiadására nincs jogszabályi lehetősége az Egyetemnek” – írta Söveges Gábor, a rektori kabinet munkatársa.

Ciki?

Van egy harmadik lehetőség is, ami választ adhat a rejtélyre, de a képviselő és az egyetem által visszatartott információk hiányában ez szigorúan csak a mi okoskodásunk.

Lehet – sőt, ha figyelembe vesszük, hogy a parlament dolgozói alapos munkát végeztek és bekérték a hivatalos dokumentumokat, akkor biztos –: a politikus tényleg 2017-ben diplomázott, azaz 17-18 évvel a gimnáziumi évek után.

Ha ez így van, adódik a kérdés: hogyan kerülhetett fel a diplomaszerzésről szóló állítás a 2014-ben archivált oldalra? Ovádi befolyásos fideszes, 2014 és 2018 között a helyi frakció vezetője volt: elképzelhető, hogy „odahatott”, kerüljön be utólag ez a számára fontos adat az archívumba, ha valaki rákeresne arra, ki is ő, akkor már diplomásként szerepeljen ott.

Ovádi Péter és Kósa Lajos egy 2018-as sajtótájékoztatón. Ovadinak ekkor már tuti volt diplomája, Kósának még nem

Ovádi Péter és Kósa Lajos egy 2018-as sajtótájékoztatón. Ovádinak ekkor már tuti volt diplomája, Kósának még nem

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Feltéve, de meg nem engedve: lehet, hogy a 2017-es évszám azért nem szerepel egyik, saját kezűleg leadott hivatalos életrajzában sem, mert az a 18 év ciki? Bár az ilyesmi nem szokott gondot okozni a fideszes politikusoknak: Kósa Lajos volt miniszter, egykori frakcióvezető 1988 óta nem jár egyetemre, ám diplomát azóta sem szerzett. Igaz, az is lehet, Kósa a kivétel, akinek már semmi sem ciki.

Navracsics utódja

Ovádi egyébként húzónévnek számít Veszprém megyében, egy hónapja ő mutatta be a Fidesz helyi polgármester-jelöltjeit. Navracsics Tibor egykori munkatársaként az európai biztossá emelkedett politikus választókerületét „örökölte meg” (Pontosabban: miután Navracsics 2014 őszén Brüsszelbe távozott, időközi választást írtak ki, amit az ellenzéki Kész Zoltán nyert meg, ám ő négy évvel később vesztett Ovádival szemben.)

Korábban attól sem idegenkedett, hogy gyerekek szimpátiáját is elnyerje: emlékezetes pillant volt a 2017. március 15-i ünnepség, amikor Ovádi a kádártai városrész református templomában értékelte az 1848-as forradalmat és szabadságharcot a Ficánka óvoda huszárcsákót viselő növendékei előtt.

Ovádi egyébként a Pannon Egyetem megbecsült tagja, a kampányban az 2017-es egyetemi gólyabál fővédnökeként köszöntötte a hallgatókat, írta meg a Népszava. Csak az nem világos, hogy friss diplomásként vagy öregdiákként tett eleget kellemes kötelezettségeinek.

Neked ajánljuk