A szennyest kiteregető, páriává lett fideszes az ellenzék polgármesterjelöltje a botrányokkal terhelt városban

Kis-Magyarország

Érdekes fordulatot vesz a választási kampány a fürdővárosban. A Narancs.hu értesülései szerint péntek délelőtt jelenti be a helyi ellenzék, hogy a városvezetőivel szembekerült volt fideszes alpolgármester a polgármesterjelöltjük. Galbács és a képviselőjelöltek a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) színeiben indulnak.

A nyári uborkaszezon legnagyobb politikai botrányát okozta az a 23 oldalas dolgozat, amelyben politikai kiszorításról, korrupciógyanús ügyekről, a politikai vezetés és egyes gazdasági körök állítólagos összefonódásáról írt Galbács Mihály gyulai fideszes önkormányzati képviselő Orbán Viktornak, Kövér Lászlónak és Kubatov Gábornak. Az összefoglaló munkát cikksorozatban bemutatva elsőként a Narancs.hu ismertette a nyilvánossággal.

A Narancs.hu értesülése szerint az ellenzék szinte az utolsó percben találta ki, hogy ki legyen a polgármesterjelöltje Gyulán, és az ügy kirobbanása után Galbácsra esett a választásuk. Tehát egy olyan politikusra esett a választásuk, aki formálisan még mindig a Fidesz tagja (erre később visszatérünk).

Az ellenzéki formáció polgármester- és képviselőjelöltjei mindannyian a Márki-Zay Péter alapította Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) színeiben indulnak függetlenül attól, hogy kiábrándult fideszesek, az MSZP vagy a DK tagjai, esetleg a helyi Kossuth Kört képviselik. Ebből az ellenzéki együttműködésből kimarad Jobbik és egy helyi civil szervezet, a Városbarátok.

Galbács, itt még Görgényi mögött

Galbács, itt még Görgényi mögött

Fotó: gorgenyierno.hu

A kampány a korrupcióról fog szólni

Információink szerint a gyulai ellenzék sokáig más polgármesterjelöltben gondolkodott, míg Galbács Mihály saját csapatával akart nekivágni az önkormányzati kampánynak. De a kiszivárgott és a Fidesz legfelső vezetéséhez eljutó dolgozat, valamint az ezt követő óriási médiavisszhang sok mindent megváltoztatott. A gyulai ellenzék megítélése szerint a békési fürdőváros helyhatósági kampányának homlokterében a korrupció témája, az ez elleni küzdelem áll majd, így kézen fekvő volt, az állítólagos korrupciós botrány kirobbantóját nevezik meg polgármesterjelöltként.

Orbánhoz is eljutott, amit Galbács írt Görgényiről

Orbánhoz is eljutott, amit Galbács írt Görgényiről

Fotó: gorgenyierno.hu

Három nappal ezelőtt azt nyilatkozta a Narancs.hu-nak Galbács Mihály, hogy biztosan tagja lesz a következő képviselő-testületnek, és ott sok borsot fog törni a fideszesek orra alá. Valószínűleg már ekkor már megvolt az a döntés, amit péntek délelőtt bejelentenek.

Fideszes a fideszes ellen

Görgényi Ernő polgármester – aki augusztus 20-án magas, állami kitüntetést kapott az államfőtől – árulónak nevezte Galbácsot, hamis állításai miatt pedig büntető- és polgári pert kezdeményezett egykori helyettese ellen. Egyben a Narancs.hu-nak akkor azt mondta, hogy a gyulai Fidesz-alapszervezet egyhangúan megszavazta Galbács kizárási javaslatát a kormánypártból, s ezt felterjesztették a Fidesz Békés megyei választmányához. Az ügyben hivatalos döntés még nem született, ugyanis a volt alpolgármester megfellebbezte a döntést. Bár a mai bejelentés után szinte kizárt, hogy a párt tagja maradhasson.

Így, amikor péntek délelőtt 10 órakor az egyik elegáns gyulai cukrászdában bejelentik, hogy az ellenzék közös polgármesterjelöltje Galbács lesz, akkor ez azt is jelenti, hogy a még Fidesz-tag száll szembe október 13-án a kormánypárt polgármester-aspiránsával, Görgényi Ernővel.

A Galbács dolgozatáról beszámoló cikksorozatban szóltunk egy rejtélyes, 300 millió forintos és állítólagosan Kósa Lajos egykori fideszes parlamenti frakcióvezetőhöz köthető rejtélyes pénzosztogatásról. Emellett összefoglaltuk a Békés megyei fideszes belháborúkat.

Elsőként írtuk meg, hogy a Partizán készítette és egy nagy videómegosztón a nyilvánosság elé került Galbács-videót a mögöttünk hagyott hosszú hétvégén, alig két nap elmúltával, „harmadik fél adatvédelmi aggályai” miatt le kellett venni (azóta a videó visszakerült a megosztóra). Szóltunk arról is, hogy Galbács Mihály portálunknak kedden elismerte, hogy megfenyegették.

Szombattól hivatalosan az ajánló aláírások gyűjtésével indul a választási kampány. Gyulán is.

Frissítés:

Péntek délelőtt a gyulai Százéves Cukrászdában egyelőre csak a közös polgármesterjelöltet, Galbács Mihályt nevezték meg az ellenzéki pártok. Csóka-Szűcs János, a helyi Kossuth Kör elnöke elmondta, a tíz egyéni képviselőjelölt bemutatása néhány napot csúszik - a listás helyek elosztásából adódó vita miatt -, de szombaton megkezdik az ajánló aláírások gyűjtését a békési fürdővárosban.

Galbács: demokratizálni kell a várost

Galbács Mihály

Fotó: A szerző felvétele

A Narancs.hu kérdésére Csóka-Szűcs azt mondta, a lista első helyén szereplő és egyben polgármesteraspiráns, Galbács Mihály személye nem vita tárgya. Portálunknak Galbács elmondta, még nem kapott semmilyen hivatalos értesítést arról, hogy kizárták volna a Fideszből, noha a helyi szervezet ezt kezdeményezte. Ugyanakkor megismételte, fellebbezéssel élt a kormánypárt országos etikai bizottságánál.

Galbács Mihály azt is elmondta, ha egy másik jelölőszervezet, jelen esetben a Kossuth Körök színeiben szerzi meg a hivatalos jelöltté váláshoz szükséges ajánló aláírásokat, akkor maga lép ki majd a Fideszből. Galbács a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, félelem uralta el Gyulát, ezért a vele egyetértő pártokat, civil szervezeteket és embereket arra kéri, hogy közösen teremtsenek újra demokratikus légkört a békési fürdővárosban.

Neked ajánljuk