A síküveggyár jövője miatt aggódnak Orosházán

Kis-Magyarország

Legalább háromnegyed évvel csúszik az orosházi síküveggyár kemencéjének újraindítása; a tavaly augusztusban leállított FLOAT üvegkemence a korábban jelzettekkel ellentétben nem indul el idén márciusban, hanem leghamarabb csak az év végén. A Guardian Orosháza Kft. elismerte, jelenleg csak 120-an dolgoznak a cégnél. Kormányzati segítségről egyelőre nem hallani.

A hazai és közép-európai síküveggyártás fellegvára, az amerikai tulajdonban lévő Guardian Orosháza Kft. 2021-ben a maga közel 40 milliárd forintos forgalmával Békés megye harmadik legnagyobb árbevételű üzeme volt, ami egyszersmind azt jelentette, hogy benne volt az ország TOP500-as cégrangsorában. Ahogy arról tavaly szeptemberben beszámoltunk, az európai energiaválság és a keresleti oldalon tapasztalható zavarok miatt lehűtik az orosházi Guardian FLOAT üvegkemencét, és előreláthatóan az újraindítás legjobb esetben a 2023 tavaszán történhet meg. A vállalat akkor azt jelezte, mindez akkor történhet meg, amikor a földgázárak, az alternatív tüzelőanyagokkal történő tüzelési lehetőségek, valamint a keresleti feltételek ezt lehetővé teszik.

Most kiderült, az újraindítás legalább háromnegyed évet csúszik.

Ez viszont helyiek szerint már nem csak azt veszélyezteti, hogy a cég kiesik a legnagyobb honi és térségi vállalatok közül, hanem a gyár jövője kerülhet veszélybe. A vállalat viszont azt kommunikálja, hogy észszerűsítenek, alternatív tüzelési technológiát építenek ki, amely javítja energiabiztonságukat. Emellett végrehajtják a szükséges felújításokat és karbantartásokat, egyben nagy hangsúlyt helyeznek a megmaradt munkaerő megtartására. Ugyanakkor megerősítették, hogy az európai piacon a korábbi kereslet nagyságrendje még nem állt vissza.

Ennél keményebben, sőt nem egy esetben nyomdafestéket nem tűrően fogalmaznak a helyi önkormányzati hírportál Facebook-oldalán hozzászólók, akik valótlanságok közlésével és azzal vádolják a céget és a portált, hogy nem szól azokról, akiket tavaly nyár vége, ősz eleje óta nem csoportos, hanem kisebb létszámcsökkentési ütemezés keretében, de folyamatosan elbocsátottak. Van, aki ezek számát 150-200-ra teszi. Tény, hogy 2022 közepén 300-an dolgoztak a Guardian Orosháza Kft.-nél, bár erről a cég a Narancs.hu kérdéseire adott írásos válaszában nem ejtett szót. Azt viszont megerősítették, hogy jelenleg

„megközelítően 120 főt foglalkoztatnak Orosházán”.

Hozzátették: „A kemence és ezáltal az alap síküveggyártó sor hosszabb ideig tartó leállása miatt cégünk foglalkoztatási tervét felülvizsgáltuk.” Ez minden bizonnyal azt jelenti, hogy az utóbbi hónapokban folyamatosan bocsátottak el dolgozókat, számításaink szerint ezeknek a munkavállalók száma közel 200 lehet. A jelenleg foglalkoztatottak közül, erősítették meg az ott dolgozók, többeket csak rövidített munkaidőben foglalkoztatnak.

A síküveggyár hosszabb távú jövőjével kapcsolatos kérdésünkre nem válaszolt a Guardian Kft., mint ahogy arra sem, igaz-e, hogy elvitték vagy elviszik a technológia egy részér német- vagy lengyelországi gyárakba. Néhány informátorunk tudni véli, hogy ennek eshet áldozatuk a síküveggyártásban fontos szerepet játszó ónfürdő. Mások azt róják fel, hogy az emelkedő energiaárak miatt miért éppen a magyarországi gyár került veszélybe. Miért itt hűtötték le a FLOAT-kemencét, miért nem egy németországi vagy lengyelországi gyárban? Kérdéseink ellenére ezekre a felvetésekre sem kaptunk választ. Ahogy arra sem, hogy pontosan hány munkavállalótól köszöntek el tavaly nyár óta.

„Az újraindítást akkor tervezzük, amikor a keresleti viszonyok és az energiaárak lehetővé teszik azt számunkra. A leállás időszaka alatt folyamatosan nyomon követjük az összes releváns piaci fejleményt, és amint arra lehetőség adódik, közöljük az újraindulás tervezett dátumát. A gyártás a bevonó- és laminálósorokon folyamatos, és továbbra is Orosházáról és a Guardian Glass többi gyárából szolgáljuk ki az ügyfeleinket. Első számú prioritásunk, miszerint munkatársaink biztonsága a legfontosabb, nem változott. Ügyfeleink minimális fennakadást észlelhettek/észlelhetnek a kiszolgálásban ” – áll a Narancs.hu-nak küldött válaszban.

A problémát jelzi, hogy a múlt heti orosházi képviselő-testületi ülésen a síküveggyár ügyében Fetser János szocialista önkormányzati képviselő kérdezett. Azt kérte Dávid Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármestertől: tájékoztassa a testületet és az orosháziakat, hogy az országgyűlési képviselővel és az alpolgármesterekkel milyen tevékenységet fejtett ki, hogy Orosháza legnagyobb gyára a Guardian Kft. újraindíthassa a termelést. Szerinte helyreállíthatatlan károkat szenved Orosháza és Békés megye, ha a térség egyik legnagyobb üzeme veszélybe kerül. „A beszállítók, az alvállalkozók, valamint az ott foglalkoztatott emberek teljes bizonytalanságban vannak, ahogyan egész Orosháza, mivel önök nem csinálnak semmit. Folyamatosan megy tönkre a város!” – mondta Fetser János.

Dávid Zoltán azzal válaszolt, többször tárgyalt a síküveggyár vezetőivel, aki elmondták, hosszú távon is biztosított az üzem fennmaradása. Ugyanakkor jelezte, egy magánkézben lévő üzem ügyeibe nem tud beleszólni az orosházi önkormányzat. Időközben Komjáthi Imre és Szabó Sándor MSZP-s országgyűlési képviselők írásbeli kérdést adtak be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek. Ebben azt kérdezik, a kormányzat tud-e a síküveggyár gondjairól és tett-e lépéseket, hogy elkerülhető legyen a gyár végleges leállása. Afelől is érdeklődnek, hogy a Guardian vezetése segítséget kérve fordult-e a kormányhoz, s ha igen, akkor az orosházi síküveggyár bekerült-e a kormányzat által meghirdetett gyármentő programba. Végül az elbocsátott munkavállalók megsegítéséről érdeklődik a két szocialista parlamenti képviselő a gazdaságfejlesztési miniszternél. Válasz még nincs.

„Sem energetikai, sem munkaerőpiaci, sem adózási vagy pénzügyi segítséget nem kért a Guardian Orosháza Kft. a kormányzattól. Legalábbis nekem ez jön le a Narancs.hu-nak küldött válaszából, hiszen erről egyetlen szó sem esik benne” – mondta a síküveggyár ügyében Fetser János portálunknak. Vélekedése szerint a cég jókora árbevétel-kiesése miatt döbbenetes adóbevételtől eshet el Orosháza 2023-ban. Vészjóslónak tartja, ami a dél-békési város iparában történik, hiszen alig másfél évvel ezelőtt zárta be a kapuit a nagy múltú Alföldi Kőolajipari Gépgyár Zrt., s most a Guardian Orosháza Kft. van veszélyben. „Fogalmam nincs, hogy az ügyben mit tesz vagy mit nem tesz a város polgármestere, Dávid Zoltán és a térség országgyűlési képviselője, fideszes Erdős Norbert” – mondta a szocialista képviselő.

Lapunk kérdéseket tett fel Erdős Norbertnek, aki tavaly szeptemberi megkeresésünkre nem reagált. Választ még nem kaptunk, amint ez megtörténik, közreadjuk. Ugyanakkor annyi világos, hogy a közéleti Facebook-oldalán igen aktív Erdős majd’ mindenről posztol, így arról is, hogy nemrégiben Kisvárdán volt, ahol a Fradi vendégjátékát nézte meg. Hogy ez miért és hogyan tartozik a dél-békési parlamenti képviselő feladatai közé, nem derül ki. De sem közösségi oldalán, sem máshol nem posztolt vagy nyilatkozott a síküveggyár nehézségei ügyében végzett munkájáról.

(Címlapképünkön: A Guardian Orosháza Kft. üveggyártó sorának részlete. Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk