Kérdőjelek Békés megye harmadik legnagyobb árbevételű cégénél – mi lesz az orosházi síküveggyárral?

Kis-Magyarország

Lehűti, azaz többhetes folyamat eredményeként – jövő tavaszig – leállítja nagy kemencéjét az amerikai tulajdonban lévő síküveggyár, a Guardian Orosháza Kft.

Sajtóközleményben számolt be augusztus végén Békés megye harmadik legnagyobb árbevételű cége arról, hogy az európai energiaválság és a keresleti oldalon tapasztalható zavarok miatt lehűtik az orosházi Guardian FLOAT üveg-kemencét, és előreláthatóan az újraindítás legjobb esetben a jövő tavasszal történhet meg. Az újraindítás a tervek szerint akkor történhet meg, amikor a földgázárak, az alternatív tüzelőanyagokkal történő tüzelési lehetőségek, valamint a keresleti feltételek ezt lehetővé teszik. Jelezték, a lehűtés az európai energiaválság következménye, mivel a földgázárak történelmi magasságokba emelkedtek, ez pedig megemelkedett egységköltségeket eredményezett, emellett jelenleg a keresleti oldalon tapasztalható zavarok is közrejátszottak a döntésben. A termelés azonban folytatódik a bevonó- és laminálósorokon. A vevők kiszolgálása továbbra is Orosházáról és a Guardian hálózat többi részéből történik.

Azt is írták a nyár végén kiadott közleményben, hogy a Guardian Orosháza nem látja a foglalkoztatásra gyakorolt jelenlegi hatását, ezért a következő hetekben felméri a gyár tevékenységi szintjét és ennek megfelelő foglalkoztatási tervet készít. Munkatársai biztonságát nevezték az első számú prioritásuknak.

A fentiekre tekintettel nemrégiben a Narancs.hu kérdéssort küldött el a Guardian Orosháza Kft.-nek, amelyben azt tudakoltuk, nem fenyeget-e az a veszély, hogy féléves leállás után nem indítják jövő tavasszal újra a floatüveg-kemencét, tekintettel az üvegipar általánosan kedvezőtlen jelenlegi helyzetére, és arra, hogy nagyobb kapacitású német- és lengyelországi gyáraikba összpontosítják a jövőben a termelést. Azt is kérdeztük, tudnak-e már pontosabbat mondani a jelen helyzet foglalkoztatásra gyakorolt hatásáról. Lesznek vagy sem elbocsátások a mintegy 300 főt foglalkoztató cégnél? Ha igen, mekkora nagyságrendben? Hosszú távon élet-és versenyképes-e az orosházi síküveggyár? – firtattuk. Az iránt érdeklődtünk, hogy a jelen helyzetben felvették-e a kapcsolatot a térség országgyűlési képviselőjével, Erdős Norberttel (Fidesz-KDNP), aki egyben Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter megbízásából területfejlesztés közpolitikai összehangolásával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos is.

Egy hét után kaptunk szűkszavú választ a cég amerikai központjából. Eszerint a Guardian Orosháza Kft.-nek az ideiglenes kemence lehűtésének kezdete előtt közzétett korábbi nyilatkozatán kívül nincs jelenleg megosztható új vagy további információja. „A gyár fő fókusza jelenleg a kemence biztonságos és ellenőrzött lehűtésének végrehajtása, amely egy több hétig tartó folyamat” - írták. Végül közölték, hogy további információt akkor tudnak adni, „ha lényeges változások történnek”.

Más forrásból ugyanakkor megtudtuk,

a cég egyelőre nem jelentett be csoportos létszámleépítést az orosházi járási hivatal munkaügyi részlegéhez,

így igencsak visszafogott termelés mellett mind a mintegy háromszáz munkavállalója bejár dolgozni és kapja a fizetését. Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy ugyan a kormány külön segítségéről biztosította a nagy energiaigényű ágazatokat, ehhez képest azonban a Guardian Orosháza Kft. jövő tavaszig nem indítja be 580 tonnás üvegmedencéjét, ami az ottani gyártás alfája és omegája. Üvegipari szakemberek arra emlékeztettek: nem elképzelhetetlen, ha az energiaárak és az üvegipar piacán kialakult zavarok nem enyhülnek érzékelhetően, akkor nagyobb kapacitású lengyel- és németországi gyáraiba összpontosíthatja a termelést az amerikai Guardian.

A cég a világ egyik legnagyobb síküvegipari szereplője, összesen 25 float-üveggyárat üzemeltet több kontinensen. Az amerikaiak Magyarországon 1988 óta vannak jelen, tavaly árbevételük közel nettó 37 milliárd forint volt. Az Opten céladatbázisban olvasható számsorokból kitűnik, hogy a Guardian Orosháza Kft. az elmúlt időszakban évről évre növelni tudta árbevételét, és leszámítva a 2021-es évet, többmilliárdos eredményt produkált. A tavaly szerény, „csak” 633 milliós nyereségében szerepet játszhatott a pandémia miatt megváltozott gazdasági helyzet és az, hogy 2021-ben modernizálták a most leállítás alatt álló üvegkemencéjüket.

A lapunknak küldött válaszból kiolvasható: nem tudni, mit hoz a jövő. A legrosszabb forgatókönyv akár a gyár bezárását is jelentheti, ami nem csupán a háromszáz munkavállalót, hanem a beszállítókat és a céghez kapcsolódó szállítási cégeket is nagyon nehéz helyzetbe sodorná. Mindez Békés megyei ipari központjának számító Orosházának is méretes gondokat jelentene. Nem csak a munkanélküliek miatt – nemrégiben zárta be a kapuit az Alföldi Kohászati és Gépipari Zrt. –, hanem azért is, mert ez akár 500 milliós forintos iparűzési adóbevétel kiesésével járna.

Figyelemre méltó, hogy kérdéseink ellenére a Guardian amerikai központjából érkezett válasz nem reagált arra, hogy orosházi gyáruk nehézségei miatt felvették-e a kapcsolatot, Erdős Norberttel, aki egyben területfejlesztési ügyekben kormánybiztos is. Kerestük Erdőst és Dávid Zoltán (Fidesz-KDNP) orosházi polgármestert. Utóbbi hivatala lapunkkal közölte: folyamatosak az egyeztetések a gyárral, de részleteket egyelőre nem kívántak megosztani. A Fidesz országgyűlési képviselője nem válaszolt; ha ez mégis megtörténik, közzé tesszük.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk