Több mint hatmilliós jutalmat szavaztathat meg magának a szigetszentmiklósi polgármester

Kis-Magyarország

A Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz közelálló független városvezető a költségvetés elkészítéséért és végrehajtásáért hatszor 1,1 millió forintot vehet fel.

Szokatlan elemmel bővülhet idén Szigetszentmiklós költségvetési rendelete: a polgármester jutalmazásával. Az önkormányzat költségvetésében külön keretet hoznak létre a városvezető jutalmazására, amit két tételben kaphat meg: először, mikor előkészíti a költségvetést, másodszor, amikor végrehajtják. A jutalom összege kétszer háromhavi illetménye, ami Nagy János polgármesterre vonatkozóan havonta 1,1 millió forint, így összesen 6,6 millió forint illeti meg. A költségvetésről jövő héten szavaz a város képviselő-testülete, ezen a héten a szakbizottságok tárgyalják, ahol a fideszes képviselők támogatásával sorban elfogadták. A polgármester dupla jutalma nem egymagában virít a költségvetési rendeletben, azt az egyes személyi juttatások közé csomagolták több, az önkormányzat dolgozóit illető cafeteria és rekreációs keretek megállapításai közé.

Jószai Attila, DK-s önkormányzati képviselő a szociális bizottság ülésén javasolta, hogy vegyék ki a költségvetései rendeletből az oda nem tartozó elemet, de leszavazták. A képviselő szerint az előterjesztés jogilag is aggályos, mivel a költségvetés és a zárszámadás elfogadása testületi hatáskör. Ha pedig a testület ezeket nem fogadná el, akkor törvénysértő a működése, tehát mindenképpen meg kell szavazni a polgármester jutalmazásával együtt. További aggálya, hogy a költségvetési rendelet jogszabály, nem határozat, így rendeletben megállapítani a jutalmat jogilag is problémás lehet. Jutalmat ugyanis a polgármester az adott időszakban végzett munkájáért lehet határozattal elfogadni, viszont Nagy János ilyen előterjesztést nem tett. Jószai emlékeztetett arra, hogy még Szigetszentmiklós korábbi fideszes polgármestere, Szabó József sem vett fel jutalmat 2014 óta. Az ellenzéki képviselő nem kapott választ arra, mi az indoka a jutalmazásnak, hiszen a polgármesternek kötelessége beterjeszteni a költségvetést február 15-ig. Egy homályos választ kapott a bizottsági ülésen: valaki egy megbeszélésen vetette fel a jutalmazásai javaslatot.

Szigetszentmiklóson az ellenzéki összefogást Jószai Attila hozta össze 2019-ben, ennek köszönhetően került Nagy János független jelölt a polgármesteri székbe. Az ellenzéki együttműködés már 2020 nyarán repedezni kezdett: a DK és a Momentum átlátható és demokratikus önkormányzati működést szeretett volna elérni az ellenzék közös választási programja alapján, ennek azonban nem tudtak érvényt szerezni a polgármesternél. 2021 elején végképp szakítottak, amikor a polgármester takarékossági okokra hivatkozva Jószait leváltotta alpolgármesteri tisztségéből – a DK, a Momentum és az MSZP tiltakozása ellenére. Néhány nappal azután kerített erre sort, hogy a DK-s alpolgármester felesége, Jószai Teodóra bejelentette indulását az ellenzéki előválasztáson, amelyen a polgármester a Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatásával indult és maradt alul.

A kormányhivatal ősszel Jószai elmozdítását jogsértőnek minősítette, mégsem kapta vissza pozícióját, annak ellenére, hogy a képviselő-testület többsége ezt figyelembe véve semmissé tette leváltását, és ki nem fizetett bérét is megszavazta. Miután ezt sem sikerült érvényesíteni, Jószai tavaly májusban pert indított az önkormányzat ellen, hogy az elmaradt járandóságát megkapja.

Szigetszentmiklós 14 fős képviselő-testületében a többséget az ellenzéki Összefogás a Városért koalíció 8 tagja jelentené az öt fideszes és egy független képviselő mellett, csakhogy a polgármester időközben rendre maga mellett tudhat fideszes szavazatokat. Szeptemberben leváltotta az önkormányzat bizottságai éléről a momentumos és a DK-s bizottsági elnököket, a felügyelő bizottságokban lecserélte a két ellenzéki tagot, helyükre fideszes politikusokat jelölt, írta meg a 24.hu. A személycseréket aztán meg is szavazta a testület.

A polgármester júliusban lapunknak tagadta, hogy a Fidesz irányítaná döntéseit. Kérdeztük a jutalmazásáról is; amint válaszol, frissítjük írásunkat.

(Címlapképünk forrása: Nagy János Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk