A Szombathelyi Hírlap megsértette alkalmi szerzőnk személyiségi jogait

  • B. T.
  • 2019.05.13 16:13

Kis-Magyarország

A szombathelyi fideszes polgármester sajtósának felesége gondozásában megjelenő alkalmi lap megsértette Kupi Györgyi magánember személyiségi jogait egyik címlapjával, döntött csütörtökön a Szombathelyi Törvényszék.

A Narancs.hu többször beszámolt arról, hogy a szombathelyi polgármesterhez és a képviselő-testületen belül időközben kisebbségbe került Fidesz-KDNP frakcióhoz közel álló alkalmi lap kezdte meg a működését a vasi fővárosban. A hetente megjelenő bedobós újságból 34 ezer példányt nyomnak, de inkább botrányokat kelt, mint a keresztény és konzervatív értékeket ápolja. Ezért utóbb a „Szombathelyi” névhasználatot is megvonta a laptól a közgyűlés többsége.

Már rögtön az első számban az új többségről, azaz a korábbi ellenzékről úgy írt, hogy a „szivárványkoalícióban a bársonyos fasizmus boldogan megfér az öreg kommunistákkal.” Kiderítettük azt is, hogy kik állnak azon hirdetések mögött, amelyek megjelentek a lapban. A mostani perhez az újság egyik címlapja vezetett.

Az egyik botrányos címlap...

Az egyik botrányos címlap...

Fotó: narancs hu

Kupi Györgyi nem közszereplő

Kupi Györgyi a Szombathelyi Hírlapot azért perelte be, mert a lap 2019 márciusában megjelent második számának címlapján arcképét egy fotómontázson használta fel „Bolsevik Tempó” szalagcímmel. (Kupi Györgyi időnként ír a Narancs.hu-nak, de nem hivatás- és életvitelszerűen újságíró, így nem közszereplő. Ezzel ellentétesen érvelt a Szombathelyi Hírlap jogi képviselője. A bíróság Kupi Györgyi álláspontját fogadta el.)

A szombathelyi ugytudjuk.hu arra hívta fel a figyelmet, hogy Kupi ügyvédje jogsegély keretében a Czeglédy Ügyvédi Iroda volt, míg a Szombathelyi Hírlap jogi képviseletét Takátsné Tenki Mária (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő lánya, Takáts Eszter látta el.

A tárgyaláson elhangzott, hogy a fotómontázshoz felhasznált képet a nyugat.hu készítette egy 2014-es tüntetésen. Arról egyébként nem tudni, hogy a Szombathelyi Hírlap engedéllyel használta-e a nyugat.hu fotóját.

Eltiltva a további jogsértésektől

A Szombathelyi Törvényszék csütörtöki ítéletében kimondta: a megjelent montázsnak semmi köze ahhoz, hogy Kupi Györgyi jelen volt egy 2014-es közéleti eseményen. A bíróság megállapította a jogsértést és kimondta, a Szombathelyi Hírlap megsértette Kupi a személyiségi jogait, egyben elmarasztalta a lapot a képmással való visszaélés ügyében.

A bíróság a lapot eltiltotta a további jogsértéstől, és kötelezte arra, hogy a vonatkozó fotókat megsemmisítse. Az ítélet nem jogerős.

(Nyitóképünk: a Szombathelyi Törvényszék épülete.)

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

  • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

  • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

  • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

„Párizsban minden volt”

  • Artner Sisso

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.

Hozza a kötelezőt

  • Sausic Attila (Berlin)

Németországban megszigorították a járványellenes intézkedéseket. Angela Merkel megjelenésünk napján adja át irodáját a parlament által szerdán megválasztott szociáldemokrata kancellárnak. Olaf Scholz általános oltáskötelezettség bevezetését tervezi. S mennyi szép törekvés és nemes szándék említhető az új kormány programjából!

„Rohadjon szét ott, ahol van!”

A szakértő szerint kisebbek, az építtető szerint megfelelő méretűek a Nagy-Magyarországot bemutató mórahalmi Mini Hungary Park makettépületei. A Szegedi Törvényszéken zajló büntetőper nem azt vizsgálja, mi mekkora, hanem hogy meg akarták-e rövidíteni az államot és az Európai Uniót.

„Innen csak elmenni lehet”

Négyszázszoros ingatlanár-különbség is lehet Budapest belvárosa és például a Békés megyei Kevermes vagy Kötegyán között. Kevermesen jártunk, s mellbevágó szegénységet és pusztulást láttunk.