Odapörköltek a fideszes kampánylapnak, máris cenzúrát kiáltanak

  • narancs.hu
  • 2019. május 1.

Kis-Magyarország

A szombathelyi közgyűlés kedden módosította a Szombathely névhasználatáról szóló rendeletet. A változtatás azt jelenti: mostantól nem a polgármester dönt arról, hogy kinek engedélyezi a Szombathely név és más, a városhoz kapcsolódó embléma használatát, hanem a közgyűlés.

Az is bekerült a rendeletbe, hogy érdemtelenség esetén meg is lehet vonni a névhasználatot. A módosítás nem titkolt célja az volt, hogy a közgyűlés megvonhassa a március 30-ától megjelenő Szombathelyi Hírlap névhasználatát, ezt korábban Puskás Tivadar polgármester engedélyezte.

A Narancs.hu már megírta, a polgármester sajtósának felesége adja ki a bedobós újságot, amely már az első számában azt írta az új közgyűlési többségről (a korábbi ellenzékről): „a szivárványkoalícióban a bársonyos fasizmus boldogan megfér az öreg kommunistákkal, meg a fiatal vörösökkel.”

Egy

Egy "nevezetes" címlap...

Fotó: narancs.hu

Úgy tűnhet, hivatalos lapról van szó

Ezt most a közgyűlésen Nemény András (MSZP), a baloldali frakció vezetője idézte azzal, hogy a lap úgy ír az ellenzékről, hogy emberi méltóságába száll bele, gyűlöletet kelt, gyalázza az ellenzéki képviselőket. A Szombathely név használatával pedig úgy tűnhet az olvasóknak, hogy a város hivatalos lapját olvassák.

Puskás Tivadar azt mondta, hogy a név megvonása a lap megszűnését jelenti, ez egyrészt cenzúra, másrészt beavatkozás a piac működésébe. Azt is mondta, hogy ha valakinek sérelmes egy írás, forduljon bírósághoz. A lapban pedig egy „fia közpénz sincs.”

Cenzúráról szó sincs

A korábbi szoacialista polgármester, Ipkovich György kijelentette, hogy nem a lapot akarják megszüntetni, hanem a névhasználatot, cenzúráról szó sincs. A rendeletmódosítás után meg is vonták a Szombathelyi Hírlap névhasználatát.

Nemény: gyűlölelet kelt és gyaláz

Nemény: gyűlöletet kelt

Fotó: mszp.hu

A vitában szóba került, hogy az Éljen Szombathely – amely baloldali egyesületként indult a 2014-es önkormányzati választáson, jelenleg ellenzéki pártok ernyőszervezete – annak ellenére használja a város nevét, hogy azt a polgármester nem engedélyezte.

Az ellenzék válasza az volt, hogy a bíróság viszont bejegyezte az egyesületet, így a névhasználat jogszerű.

Felcsúti szálak, Mészáros veje

Mint arról korábban beszámoltunk, a lapban valóban nincsenek önkormányzati hirdetések. Az újságot azután indították, hogy a közgyűlésbe többségbe került ellenzékiek - a fideszes polgármester és a civilek támogatta alpolgármester összeveszése, a törékeny egyensúly kibillenése után - megfosztották a helyi Fideszt attól, hogy az önkormányzati médiát kampánycélokra használja fel.

Magánhirdetésekkel sem állt jól eddig a szombathelyi Fideszhez egyértelműen közel álló ingyenes és minden postaládába bekerülő hetilap. Eddig egy negyed oldalas hirdetés jelent meg helyi mikrovállalkozásoktól egy-egy számban, de volt olyan hét, hogy egyetlen hirdetés sem volt az újságban.

Az április 18-ai számban viszont már két negyedoldalas hirdetés mutatja, hogy kezd beindulni az üzlet. Nem is akárhonnan jött a bevétel: a Vasútvillamosító Kft-től, amely – a reklámja szerint – „hetven éve áll a vasút-villamosítás szolgálatában.” Ez fontos érv lehet azoknál a szombathelyi lakosoknál, akik éppen vasút-villamosítási terveket forgatnak a fejükben.

A Vasútvillamosító Kft. nem is magyar tulajdonú gazdasági társaság, a cégbejegyzés szerint a brnói székhelyű Rafinanz Promotion CZ s.r.o a többségi tulajdonosa, amelynek viszont magyar többségi tulajdonosa van. Nem más, mint Homlok Zsolt, aki a leggazdagabb magyar, Orbán Viktor jó barátjának és strómanjának, Mészáros Lőrincnek a veje. Nem mellesleg, felcsúti lakos.

(Nyitóképünkön Puskás Tivadar fideszes polgármester a Savaria Történelmi Karnevál felvonulásán. Fotó: MTI/Varga György)

Egyenesen Felcsútról, Mészáros közeléből pénzelik a szombathelyi fideszes csodafegyvert

A szombathelyi bedobós lappiacon alig másfél hónapja megjelent Szombathelyi Hírlap találgatásokra ad okot. Vajon ki finanszírozza a sajtóterméket és miből tarja fent magát? Érdekes eredményre jutottunk. Egészen Mészáros Lőrinc közelébe. Felcsútra. A Narancs.hu március végén számolt be arról, hogy a szombathelyi polgármester, Puskás Tivadar sajtósának felesége újságot csinál.

Figyelmébe ajánljuk