Komcsizik és ávósozik a polgármester sajtósához köthető szombathelyi „polgári” lap

  • narancs.hu
  • 2019. március 25.

Kis-Magyarország

A szombathelyi polgármester, Puskás Tivadar sajtósának felesége újságot csinál. A magát polgári-konzervatívnak tartó sajtótermék a szombathelyi ellenzéket a padláslesöprő kommunistákkal és az ÁVO-val hozza össze.

Az új lapot, a Szombathelyi Hírlapot Lendvai Ferenc, a szombathelyi Fidesz-KDNP frakció vezetője ajánlotta a lakosság figyelmébe Facebook-posztjában. „Ma és holnap a postaládákba kerül az új, szombathelyi, polgári hetilap 1. száma!” – írta március 23-i bejegyzésében.

Azt már február végén tudni lehetett, hogy új sajtótermék lesz Szombathelyen; ekkor tárgyalta a helyi közgyűlés jogi és társadalmi bizottsága a Szombathely név használatára vonatkozó engedélyt.

Lendvai Ferenc fideszes frakcióvezető ajánlotta a lapot

Lendvai Ferenc fideszes frakcióvezető ajánlotta a lapot

Fotó: Facebook.com

A vitában a baloldali képviselők némi iróniával jegyezték meg, hogy éppen a kampányidőszakban, és éppen az önkormányzat sajtósának, Kremser Csabának a felesége, Kremser Anita egyszemélyes kft-je, a Pannon Média és Marketing Kft. ad ki ingyenesen, minden háztartásba terjesztett lapot.

A március 23-án megjelent lap impresszuma szerint valóban Kremser Anita cége a kiadó. Nincs azonban feltüntetve sem ISSN-szám, sem nyomda, sem példányszám. Utóbbi gyaníthatóan 30 ezer körül lehet. Az sem derült ki, hogy ki terjeszti az új lapot. A szerkesztőségnek nincs címe, telefonszáma, e-mailcíme, a kiadónál a székhely címe (Kremserék lakása) van feltüntetve.

Nem épp pártatlan főszerkesztő

A „felelős főszerkesztő” Horváth Vilmos így köszönt be az első számban: „Nem kívánjuk magunkra ölteni – az oly’ divatos, ám sokszor talmi csengésű – függetlenség álarcát. Nem tudunk, és nem is akarunk függetlennek lenni a valós tényektől, polgári értékektől.”

Horváth Vilmos a politikai pályáját 1990-ben kezdte SZDSZ-es országgyűlési képviselőként, 2006-ban pedig az SZDSZ Vas megyei listavezetője volt. 2010 után kanyarodott a Fidesz felé, Hende Csaba programjait szervezte, emellett a Pannon Lapok Társaság (PLT) Maraton Lapcsoportja által kiadott, Szuperinfót, majd a Szombathelyi 7 Nap hetilapot szerkesztette, amely kifejezetten fideszes kampányújság volt (és betöltve feladatát meg is szűnt a 2014-es önkormányzati választások után).

Horváth a PLT-hez igazolása előtt a Savaria Fórum (az önkormányzat hivatalos lapja, két éve ez is megszűnt) megbízott szerkesztője, majd hirdetési vezetője volt.

Bourbonok, kisnyilasok, kommunisták

A polgári értékrendet félti a lap 3. oldalán megjelent jegyzetében Csizmadia Tamás is. (Csizmadia Tamás nemrég még az EMMI sajtófőnöke volt, őt március elsejével váltotta Császár Attila, aki 2006-ban forradalmároknak nevezte a MTV-székház ostromlóit.) Kiindulópontja az, hogy a városi közgyűlésben többségbe került ellenzék lecserélt nyolc önkormányzati intézményi felügyelő bizottsági, illetve igazgatósági tagot, valamint leváltotta a vasi megyeszékhely médiacentrumának igazgatóját.

Csizmadia Tamás (bal szélen) egy jót ávósozott, középen Stefka István

Csizmadia Tamás (bal szélen) egy jót ávósozott, középen Stefka István

Fotó: Facebook.com

Majd eljut odáig, hogy „Szombathelyen az ellenzék olyan, mint a Bourbonok. Semmit se tanultak, semmit se felejtettek. Emlékezzünk, a kommunista párt valamikor beengedte a kisnyilasokat. Itt is sok az áthallás, most a szivárványkoalícióban a bársonyos fasizmus boldogan megfér az öreg kommunistákkal, meg a fiatal vörösökkel.”

Figyelmezteti arra is a szombathelyi polgárokat, hogy mi lehet ennek a vége: „Minden eredmény, minden jövedelem, minden vagyon egyenlő lesz. (…) mindenki egyenlően lesz szegény, nagyon, nagyon, de nagyon szegény.”  Folytatja: "Ezek egyszer már mindenkit megloptak 1919-ben, hogy aztán kiraboljanak minket '47-ben, majd 2002-től még sokszor ismétlődő egymásutánban.”

(Nem tudjuk, mit szólhatott ehhez Horváth Vilmos főszerkesztő, aki 1998-ig, két cikluson át ült a parlamentben, a második ciklusban az MSZP-vel épp koalícióban lévő SZDSZ-frakcióban.)

Pikáns konkurencia

A cikket ezzel zárja: „Vadabb időkben e további áldozatok megtételének az ÁVO adott nyomatékot. (…) Legalább tudjuk, hogyan állunk.”

A lap egyszerű kivitelű, összesen 12 oldalas, az ellenzéket ekézi, hirdetés egy negyedoldalnyi van benne. Hogy honnan van pénz a lapra, egyelőre nem tudni, a város a költségvetéséből nem nyújt semmilyen támogatást a kiadáshoz.

A Pannon Marketing és Média 2017-es beszámolója szerint a cégnek ebben az évben 2,8 millió forint (a taggyűlési jegyzőkönyv szerint viszont csak 2,1 millió forint) adózás utáni eredménye volt. Az újságírók kilétét is homály fedi, Csizmadián és Horváthon kívül „mt”, „VDK” és „Somogyi Henrik” jegyezte cikkeket találtunk a lapban.

Molnár Miklós: sajtós felesége csinál konkurenciát

Molnár Miklós: sajtós felesége csinál konkurenciát

Fotó: szombathely.hu

A lapindítás pikantériája, hogy éppen most született közgyűlési döntés a Savaria Fórum újraindításáról is. Molnár Miklós alpolgármester – akinek átállásával az addigi ellenzék került többségbe a Fidesszel szemben – a bizottsági vitában megjegyezte, hogy az önkormányzati sajtós felesége épp az önkormányzati újságnak csinál konkurenciát a hirdetési piacon.

Neked ajánljuk