Valódi kérdésekre ad majd érdemi válaszokat az első előfizetős vidéki portál, a Debreciner.hu

Kis-Magyarország

Mert vidéken, így Debrecenben is egyszólamú a média, s nem teljesíti egyik fontos feladatát, nem ellenőrzi a helyi hatalmat.

Sajtószabadság nélkülinek, egyszólamúnak és a hatalom kiszolgálóinak nevezte a vidéki sajtó nagy részét Porcsin Zsolt, a hamarosan induló és előfizetőkre építő Debreciner.hu főszerkesztője. Valódi híreket, valódi cikkeket, valódi kérdéseket ígér, olyanokat, amelyek tényleg érdeklik az olvasókat. Porcsin egykor az írott sajtóban dolgozott, volt a Hajdú-Bihari Napló főszerkesztője is, emellett blogger és ír a Narancs.hu Kis-Magyarország rovatába is. Hónapok óta azonban szinte minden munkával töltött percét a Debreciner.hu indítása köti le.

A szabadpecs.hu támogatásokat gyűjt, a 444.hu hamarosan fizetős lesz, az Élet és Irodalom online változatán a cikkek elolvasásához végig kell néznünk a reklámokat, és hogy a hvg.hu-n el tudjuk olvasni a nyomtatott HVG cikkeit, elő kell fizetni erre. Az induló debreceni portál is megpróbál pénzért tartalmat szolgáltatni az interneten. „Honnan az ötlet?” – kérdeztük Porcsin Zsoltot.

Porcsin Zsolt: Valójában nincs ingyenes tartalom

Porcsin Zsolt: Valójában nincs ingyenes tartalom

Fotó: Facebook.com

Szlovák, cseh és lengyel példa

Mint mondta, nem kell messzire menni jó példáért: Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban olvasói előfizetésre építő hírportálok gazdasági értelemben is jól működnek. Mint mondjuk a pozsonyi DennikN.sk, amelynek immár van cseh változata is. Ott, miként majd a Debreciner.hu-n is, a hírek egy részéhez minden idelátogató hozzáfér, de a másik részükhöz nem.

A DennikN.sk-nál ezt úgy oldják meg, hogy a fizetős anyagok a felület bal oldalán sorakoznak, és az első bekezdéseket bárki elolvashatja, de utána a portál kéri a kódot, ami előfizetéshez kötött.

false

 

Fotó: DennikN.sk

„A pozsonyi portálnál havi 5 euró az előfizetési díj, és azt látjuk, remek tartalmat csinálnak, pénzügyileg pedig biztos lábakon állnak, ezt célozzuk meg mi is” – mondta a Narancs.hu-nak Porcsin Zsolt. Megtudtuk, hogy a Debreciner biztonságos és hosszú távú működéséhez legalább 2 ezer előfizető kell. Az előfizetés díja havonta ezer, azaz évente 12 ezer forint.

Akkor a szobafestő is ingyen dolgozik?

„Ez a havi ezer forint négy gömb fagyi, vagy két korsó sör ára” – érzékelteti a főszerkesztő az előfizetői díj átlagossságát. A portál első embere elmondta, reményeik szerint egy hónapon belül indulnak, előfizetőik száma most alulról súrolja az ötszázat. Biztosak benne, hogy az elkövetkezendő hetekben ez a szám gyorsan nő, s elindulhat a portál.

„Egy szobafestő ismerősöm határozottan kijelentette, ő soha nem fog fizetni az internetes tartalmakért. Én pedig megkértem, hogy fesse ki a konyhánkat. Amikor minden paramétert tisztáztunk, akkor árajánlatot adott, de meglepetéssel hallotta tőlem, hogy mindezt ingyen kérem. Ekkor szembesítettem, hogy ő elvárja az ingyen munkát az újságíróktól, de a saját szakmájában ez szóba sem jöhet” – magyarázta Porcsin Zsolt, miért nem magától értetődő, hogy az írott tartalmak az interneten ingyenesek legyenek.

Az öt fős szerkesztőség működtetéséhez legalább 2 ezer előfizetőt kellene gyűjteni. A 200 ezres Debrecenben vannak hadra fogható újságírók, ezt a város nagyságán kívül az egyetemi háttér is „biztosítja” – ez azért nem mondható el minden magyar megyeszékhelyről. A főszerkesztő és egy tapasztalt, negyvenes éveiben járó újságíró mellett 3-4 fiatal, kezdő kolléga alkotja a szerkesztőséget.

false

 

Fotó: Debreciner.hu

A Debreciner.hu születésében némi szerepet játszott, hogy a Facebookon 2011 óta létezik egy ilyen oldal. A közel 10 ezer követővel rendelkező oldalra rendszeresen tesznek fel tartalmakat. „Debrecenben minden cívis vagy főnix, ezektől a nevektől tartózkodtunk. Így döntöttünk végül a Debreciner mellett, amely nem mellesleg már egy jól ismert brand is, amit nem kell bevezetni” – jegyzete meg a főszerkesztő.

A lap Debrecenhez és vonzáskörzetéhez, azaz közel 450 ezer emberhez szeretne szólni. Porcsin Zsolt szerint a NER-ben nem könnyű a feladat normális lapot csinálni, már csak azért sem, mert több hivatal és önkormányzat eddig válaszra sem méltatta a hozzájuk írt leveleiket. A főszerkesztő úgy véli, meg kell tanítani a hivatalokat, hogy becsüljék az olvasókat, akiket a Debreciner (is) képvisel.

Figyelmébe ajánljuk