DK-s képviselő járhat bíróságra a fideszeseket gyalázó videó miatt Makón

Kis-Magyarország

Mucsi Tamás megosztotta, amit ismerősétől kapott, becsületsértéssel vádolják. A videóról egyelőre nem tudható, ki csinálta.

A Makói Járásbíróságon folytatódik a története annak az 1 perc 26 másodperces videónak, amely a város kormánypárti politikusait sértegeti.

A felvételt Mucsi Tamás, a Demokratikus Koalíció makói önkormányzati képviselője osztotta meg februárban a Facebookon, azzal a megjegyzéssel, hogy egy ismerősétől kapta. Szerinte fideszesek készítették, mert a kormánypárt helyi szervezetében viszály zajlik, ő azonban elítéli ezt az alpári stílust, ami szerinte a jobboldalra jellemző. „Tudom, mert rólam is csináltak hasonlót. Aki figyelmes, az a videóban szereplő/nem szereplő személyek kapcsolatáról találhat árulkodó jeleket…” – adott kulcsot a látottak értelmezéséhez az ellenzéki politikus.

Nála jobban tudják, ki áll emögött

Most pedig arról számolt be a közösségi oldalon Mucsi Tamás, hogy a videó megosztása miatt eljárás indult ellene. Bemásolta a Makói Járásbíróság idéző levelét. Eszerint becsületsértés vétsége miatt indult büntetőügy, ő a feljelentett, és június 8-án lesz a meghallgatása.

A Narancs.hu kérdésére elmondta, bár a vádiratot még nem látta, de azt megtudta, hogy a videó megosztása miatt jelentették föl, a képviselő-testület egyik bizottságának fideszes kültagja kezdeményezhette az eljárást. „Az elkészítését biztosan nem akarják rám verni, hiszen nálam jobban tudják, ki áll mögötte. Egyszerűen bizonyítható lenne, hogy a közzététel előtt ki(k)től kaptam” – mondta a politikus.

Mucsi indul az ellenzéki országgyűlési előválasztáson a Csongrád-Csanád megyei 4-es körzetben. Ha nyer, Lázár Jánossal mérkőzhet a képviselői mandátumért. Az eljárást az oldalán úgy kommentálta, „kezdődik a kampány, feljelentettek”.

KEZDŐDIK A KAMPÁNY❗️FELJELENTETTEK❗️😆 Becsületsértés miatt jelentettek fel, mert én is megosztottam egy videót, amely...

Közzétette: Mucsi Tamás – 2021. április 22., csütörtök

A Fidesz makói szervezetének élete a videó nélkül is elég fordulatos. Januárban távozott az alpolgármesteri posztról Czirbus Gábor. Lapunk kérdésére azt mondta, nem együttműködési problémák miatt állt föl, hiszen 2014 óta együtt dolgozott a polgármesterrel, és a város fejlődött. A korábbi jegyző, Hankóczy Beatrix Czirbus lépését mindenesetre így kommentálta a Facebookon: „nem csak a jegyzők jönnek-mennek, most az alpolgármester is megy. A lényeg, hogy a »makói modell« működik, és a siker titka az, hogy mindenki hibás, csak egyvalaki tökéletes.”

Elképzelhetetlen, hogy közülük bárki

Ezután jött a videóügy. A felvétel eredetéről sejteni bármit lehet, de biztosat tudni nem, hiszen a végén nincs stáblista. Az elején ez a szöveg olvasható: „Bemutatjuk a Vad-angyal sóhajai c. szappanoperánk főszereplőit”. Aztán képek sorjáznak a fideszes makói polgármesterről, Farkas Éva Erzsébetről, valamint Hadik György, Csermák Szilvia, Varga Ferenc és Mágori András fideszes önkormányzati képviselőről, látható rajta Mágori Józsefné korábbi országgyűlési képviselő is, miközben a Vad angyal zenéje szól, és alpári hangeffektek hallatszanak. Ez nem olyan szellemes paródia, amilyet A bukás című Hitler-film ismert jelenetének feliratozásával szoktak készíteni.

Lazar_Mako_Farkas_Eva_Erzsebet_top_story_lead.jpg

 
Farkas Éva Erzsébet, Makó fideszes polgárm,estere ls Lázár János

A videó nyilvánosságra kerülése után Farkas Éva Erzsébet együtt fényképezkedett az érintett képviselőkkel, akik, mint közösségi oldalán, a kép megosztásakor írta, „a legközelebb állnak” hozzá, és „akiknek támogatására, odaadó szolgálatára mindig, nyugodt szívvel” számíthatott. Biztosította őket szolidaritásáról.

A kétségtelenül nagy visszhangot kiváltott – álságosan humornak álcázott - videóval kapcsolatban, melyben a városunk...

Közzétette: Farkas Éva Erzsébet – 2021. február 9., kedd

A képről hiányzik a Fidesz-frakció másik négy tagja, Botlik Anita, Székely Ildikó, Czirbus Gábor és Kovács Sándor. Kováccsal nem sikerült beszélni, de Czirbus Gábor, Botlik Anita és Székely Ildikó is elítélte videót, utóbbi képviselő a Narancs.hu kérdésére azt írta, elképzelhetetlennek tartja, hogy a frakció tagjai közül bárki is ilyet készítene.

Gyenge fikció

Mágori András – aki pedig februárban a frakcióvezetői posztról mondott le – azt mondta, egyik társa feljelentést tesz a videó miatt. Szerinte nincs olyan, hogy „a Fidesz másik ága”, csak egy Fidesz van, ő azért dolgozik.

A Narancs.hu-nak Czirbus is azt nyilatkozta, hogy Mucsi felvetése a Fidesz belviszályáról „gyenge fikció… az viszont tény, hogy Mucsi Tamás, és nem a Fidesz osztotta meg a Facebook-oldalán ezt a videót”.

Mucsi Tamás azonban nem az egyedüli közéleti szereplő Makón, aki fideszes belviszályról beszélt.

A kormánypárttal jó viszonyban lévő makohirado.hu is azt írta – aláírás nélküli – cikkében Mágori András frakcióvezető lemondása után, hogy „úgy tudjuk, a döntés hátterében a makói Fideszben az utóbbi hónapokban egyre élesebbé váló viták, belső ellentétek húzódnak, amelyek nem voltak függetlenek a személyétől. A hagymavárosban egy ideje nyílt titoknak számított, hogy a kormánypárt helyi szervezetét nézeteltérések feszítik.”

A kormánypárthoz közeli hírportál írása alapján lehet a történteknek olyan olvasata is, hogy ami zajlik, nem belviszály, hanem verseny, ami a Fideszen belül más szinteken is zajlik, így dől el, ki a rátermettebb. És igazán a versenyzők különülnek el azoktól, akiknek a helyi képviselői munkán túl nincs ambíciójuk komolyabb politikai karrierre.

Ilyen körülmények között tényleg nem lényeges, ki készítette a videót. Az egyik sértett szerint ez nyomozati eszközökkel úgysem deríthető ki.

(Címlapképünkön: Fideszes jelöltek 2014-ben Makón, középen Farkas Éva Erzsébet, Czirbus Gábor és Mágori András. Forrás: Czirbus Gábor/Facebook)

Figyelmébe ajánljuk