Sikkasztás miatt nyomoz a rendőrség a váci holding korábbi ügyvezetőjének ügyében

Kis-Magyarország

Az önkormányzat belső vizsgálata szerint Zábó Edina, a Váci Városfejlesztő Kft. korábbi első embere 12 ezer kilométerrel több utazási költségtérítést vett fel, mint amennyit valójában utazott. A Dunakeszi Rendőrkapitányság sikkasztás bűntettének gyanúja miatt folytat nyomozást az ügyben. 

 

 

„A kiküldetési rendelvény alapján összesen 12.033 km-rel több futásteljesítmény került elszámolásra, mint amennyit a műszaki vizsgák jegyzőkönyvei szerint megtehetett az autó” – állapította meg a váci belső ellenőrzés, amely Zábó Edina, a Váci Városfejlesztő Kft. korábbi, a Váci Sport Kft. jelenlegi ügyvezetőjének utazási költségtérítéseit vizsgálta. 

Még tavaly ősszel foglalkoztunk Zábó költségtérítéseivel: a Narancs.hu akkor úgy értesült, hogy az ügyvezető gépjárműhasználatára vonatkozó elszámolt és valós adatok nem stimmelnek, magyarán kevesebbet utazott, mint amennyiről számlát nyújtott be és amennyit elszámolt.

Az önkormányzat ezt követően rendelt el belső ellenőrzést, ami 12 ezer kilométeres különbözetet állapított meg.  

A vizsgálat során az ügyvezető utazásait igazoló okiratokat (kiküldetési rendelvényt, menetleveleket) elemezték, amelyeket egyes esetekben csak részben töltöttek ki, hiányoznak dátumok és pénztárbizonylatok sorszámai is - állapították meg. Bizonyos dokumentumokat szúrópróbaszerűen ellenőriztek le, és arra jutottak, hogy a vizsgált napokon az ügyvezető reggel 8 óra és délután 16 óra között járt be a hivatali autójával, és ugyanezeken a napokon a saját személygépjárművével szintén bejárás, egyeztetés és megbeszélés céljából utazott. 

Az okiratok vezetése nem volt pontos és egyértelmű, ezért a vizsgálat megállapítása szerint nem kizárható a párhuzamos autóhasználat, vagyis hogy Zábó Edina ugyanarra az időtartamra több autó után is felszámolhatott költségtérítést. Kiderült az is, hogy a szabadsága idejére is benyújtott számlát, pedig ezeken a napokon nem kellett rendelkezésre állnia és munkát végeznie. 

Egyébként a szóban forgó 12 ezer kilométer, ha egy átlagkategóriás autó fogyasztásával számolunk (ami nagyjából 7-8 liter / 100 kilométer), a mostani gázolajárakhoz mérten nagyjából 370 - 420 ezer forintos költséget jelent.

Ugyanakkor az ellenőrzés Zábó Edina 2016. január 1 és 2020. április 31 között költségtérítéseit vizsgálta, miközben az ügyvezető tíz éve magas önkormányzati pozíciót töltött be, azaz már akkor is, amikor még a város fideszes vezetésű volt. A Váci Sport Kft., amelynek jelenleg ügyvezetője, a helyi uszodát és strandot, labdarúgó stadiont, valamint a sportcsarnokot igazgatja. 

Nyomoz a rendőrség

Függetlenül az önkormányzat belső ellenőrzésétől jó pár hónappal ezelőtt Zábó utazásaival kapcsolatban feljelentés is született. 

„A Dunakeszi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya sikkasztás bűntettének gyanúja miatt folytat nyomozást egyelőre ismeretlen tettes ellen”

– válaszolta kérdéseinkre a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. Úgy tudjuk, hogy már több személyt behívtak kihallgatni, viszont a rendőrség az eddig végrehajtott, illetve a tervezett nyomozati cselekményekről nem tájékoztatott, így ezen információinkat nem erősítette meg. 

Megkerestük Vác polgármesterét, Matkovich Ilonát (lapunk korábbi szerzőjét), akitől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az önkormányzat belső ellenőrzése még nem zárult le teljesen, májusban lesz végleges eredménye. 

A Váci Városfejlesztő Kft. korábbi ügyvezetőjét is többször próbáltuk elérni; egyelőre annyit sikerült kiderítenünk, hogy a héten szabadságon van. Amint válasz érkezik tőle, frissítjük cikkünket. 

Korábban is foglalkoztunk váci érintettségű ügyekkel, ezeket alább olvashatja el:

Címlapképünkön a váci uszoda bejárata látható. Kép forrása: Facebook/@vacivarosfejleszto

Figyelmébe ajánljuk