Horogkeresztes és Hitler-tetoválásos férfi a "példakép" a Békési Újságban

Kis-Magyarország

A főszerkesztő számára csak utólag vált ismertté annak a neonáci férfinak az előélete, akivel interjút készítettek.

A 16 oldalas Békési Újság 10 ezer példányban öt település: Békés, Kamut, Murony, Tarhos és Bélmegyer 24 ezer lakosához jut el ingyenesen minden második héten. „Nem csak hiteles és sokoldalú tájékoztatásra van ugyanis szükség, hanem arra is, hogy mindezt olyanok is elérjék, akik esetleg már hosszabb ideje nem jutnak semmiféle helyi sajtótermékhez, mert nem tudják megvenni, előfizetni. Az alapítvány így tudja – nevéhez híven – betölteni szerepét” – olvasható a lap hírportálján. Az újságot a Családért Alapítvány adja ki, főszerkesztője Szegfű Katalin.

A békési székhelyű Családért Alapítvány Mészáros Lőrinc üzlettársához, Barkász Sándorhoz kötődik. Cége, a Békés Drén Kft. a felcsúti focicsapat egyik támogatója. Barkász Sándor és Mészáros üzleti kapcsolatával korábban több cikkünkben foglalkoztunk.

A kétheti lapot így nem a békési városi önkormányzat jegyzi, mint a legtöbb magyar településen ez szokás, de az újság második oldalát megveszi, s itt közli saját híreit, információit. A Békési Újság emellett más közszolgálati feladatokat is ellát. Egyik tavaszi számában teljes oldalas kormányzati hirdetés látható. Nem ezért írunk a sajtótermékről, hanem azért, mert első olvasásra nem különösebben feltűnő, nem különösebben sokatmondó interjú jelent meg az április 6-i szám 9. oldalán, amely egyben az úgynevezett Staféta rovat. Ebben helyi, érdekes, vagy valamiért közérdeklődésre számot tartó, példaként bemutatható emberek szerepelnek, mesélnek életükről, munkájukról, majd adják tovább a stafétát, hogy kinek tegye fel ugyanazt a három kérdést a lap.

Blood & Honour

Így szerepelt az április 6-i lapszámban Petrovszki Attila, aki magát kistermelőnek nevezi. Az interjúból kiderül, hisz a munka becsületében, példásan neveli két gyermekét. Beszél családi indíttatásáról, arról, kinek a keze alatt sajátította el a cukrászszakmai tudást. Szól arról is, hogy 10-20 év múlva hol szeretné látni magát és családját. Mondhatnánk, hogy példamutató életútról és szokványos interjúról van szó. A látszat azonban csal. Petrovszki egyik kedvenc filmjének például a Jud Süsst nevezi, ám a helyzet ennél is rosszabb.

„Petrovszki Attila tőről metszett nemzetiszocialista, akinek náci és hungarista jelképet fedik tetovált testét, nyilatkozatai elképesztőek. Volt, hogy emiatt külföldi versenyen, a nevezés ellenére nem engedték a szorítók közé” – írta a Narancs.hu-nak egy helybeli olvasó. Hasonló jelzéseket kapott lapunk másoktól is. „Ebben a közösségben, amely Békés városát és vonzáskörzetét jelenti, a legtöbben nagyon is jól ismerik Petrovszkit és nézeteit. Így nehéz magyarázatot találni arra, miért adnak teret egy ilyen embernek a lap hasábjain” – mondta egy másik helybéli. A világhálón jó pár cikk található Petrvoszkiról.

A Békési Újság interjújához mellékelt fotón fekete pólóban áll, amelyen angolul a Blood & Honour felirat szerepel. Azaz a nácik és magyar követőik, a hungaristák jelszava: Vér és Becsület. 

„A nemzetiszocializmusban hiszek”

„Az összes tetoválásom az önkifejezés eszköze, a személyiségemet tükrözi. A nemzetiszocializmus az az ideológia, amelyben hiszek. A média általában primitív gyűlölködőknek állít be bennünket, ezen szeretnék változtatni, nekem ez egyfajta propaganda”

– mondta Petrovszki 2011-ben a Blikknek. Akkor azt is megjegyezte, büszke testrajzaira és nem akar megszabadulni tőlük. A horogkereszt is megtalálható tetoválásai között. A ketrecharcos tudja, a tűzzel játszik, hiszen a tiltott önkényuralmi jelképeket egész Európában üldözik. A Büntető törvénykönyv alapján, aki ilyet terjeszt, nyilvánosság előtt használ vagy közszemlére tesz, vétséget követ el és pénzbírsággal büntetendő.

Petrovszki Attila neonáci tetoválásai miatt nem indulhatott el a prágai Heroes Gate MMA-rendezvényen 2013-ban, amelytől több szponzor is megvonta a támogatást, tiltakozva a férfi fellépése ellen. A visszalépő szponzorok között volt a cseh állami televízió és a sportminisztérium is, továbbá tiltakozását fejezte ki Prága 9. kerületének polgármester-helyettese is – írta az Index akkoriban. Az esettel összefüggésben elgondolkodtató, hogyan mentegette akkor edzője a békési harcost. „Nagyon sajnálom őt, mint sportolót és embert” – mondta a hírportálnak Petrovszki menedzsere. Kovács Attila szerint mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy mit visel a testén, hiszen azt nem mutatja nyilvánosan. „Arról, hogy az internetre kikerülnek Petrovszki képei, nem tehet, hiszen azt a küzdősport iránt érdeklődők és az ő személyes rajongói teszik ki.” Petrovszki MMA-s fellépései nyilvánosak voltak belföldön és külföldön egyaránt.

 
Petrovszki Attila
Forrás: Heroes Gate/Facebook

"Hitler-portré, Szálasi-portré, horogkereszt és angolul Halál a zsidókra! feliratot is magára varrt a Békés megyei Petrovszki Attila, civilben cukrász, aki most, a prágai Heroes Gate MMA-rendezvényen lépett volna fel, de nem engedték. Elgondolkodtató, hogy mindezek ellenére Magyarországon évek óta gond nélkül felléphet fel Petrovszki" – számolt be ekkor az ügyről dotoho.blog.hu. Tarkóján az SS egykori jelmondata feszít: „Becsületem a hűség.” 

A főszerkesztő utólag tudta meg

Az üggyel kapcsolatban Szegfű Katalint, a Békési Újság főszerkesztőjét kerestük meg, tudakolva, mi indokolta Petrovszki szerepeltetését.

„Utólag tudtam meg, hogy Petrovszkinak mi volt az előélete és mi a világnézete, de fenntartom, hogy a nálunk megjelent interjúban semmi kivetni való nem jelent meg” – mondta érdeklődésünkre a főszerkesztő. Hozzátette, nem volt céljuk, hogy egy szélsőjobboldali nézeteket valló embert mutassanak be, s mint mondta, nem kapott visszajelzést az ügyben. „De lehet, hogy a Narancs érzékeny, liberális olvasói minderre másként reagálnak” – mondta a Békési Újság főszerkesztője. Amikor azt firtattuk, hogy egy nemzetiszocialista/hungarista, magára náci szimbólumokat tetováló ember esetében nincs-e más jelentése annak az interjúban szereplő mondatnak, hogy „két gyermekünket EMBERNEK tudjuk nevelni ebben a feje tetejére állított, torz gondolatokkal tűzdelt világban”, a főszerkesztőtől nem volt érdemi válasz.

Érdemben nem kommentálta Szegfű Katalin azt a felvetésünket sem, hogy a Békési Újságban megjelent és a lap fotósa készítette felvételen Blood & Honour feliratú pólóban szerepel Petrovszki Attila. „Arra sem emlékszem, milyen színű volt a póló, arra pedig végképp nem, mi volt ráírva” – mondta a főszerkesztő. Hozzáfűzte,

semmi szándékosság nem volt Petrovszki szerepeltetésében, illetve vállalja az esetleges felelősséget a történtekért.

Majd szólt arról is, hogy van olyan korábbi interjúalanya, aki durván rasszista és kirekesztő volt, ma pedig egy cigánypasztorációban dolgozik. 

Az ügyben megkerestük Petrovszki Attilát, ám üzenetünkre nem válaszolt. Arra voltunk kíváncsiak, hogy világnézete, ideológiai meggyőződése az elmúlt években változott-e vagy sem. A cikk összefoglalója egyébként a Békési Újság Facebook-oldalán jelent meg A munka tisztelete fontos a számomra címmel. Itt több százan lájkolták, többen megosztották és hozzászóltak. Mindannyian gratuláltak, és volt, aki tiszteletét is kifejezte.

Figyelmébe ajánljuk