Alpári videó miatt dagad a botrány Makón

Kis-Magyarország

Makón lemondott az alpolgármester, alpári videóban gyalázzák a polgármestert és négy fideszes képviselőt. A DK-s önkormányzati képviselő nyilvánosságra hozta a felvételt, emiatt megfenyegette őt az egyik érintett férje, pénteken pedig lemondott a Fidesz-frakció vezetője.

„Bemutatjuk a Vad-angyal sóhajai c. szappanoperánk főszereplőit” – ezzel a felirattal kezdődik az az 1 perc 26 másodperces videó, amely egy talányos közéleti ügy főszereplője Makón. A felvételen Farkas Éva Erzsébet polgármesterről (Fidesz), valamint Hadik György, Csermák Szilvia, Varga Ferenc és Mágori András fideszes önkormányzati képviselőről sorjáznak képek, videórészletek. Utóbbi politikusnak az édesanyja is szerepel egy fotóval: Mágori Józsefné korábbi országgyűlési képviselő. Közben a Vad angyal című argentin telenovella zenéje szól, olykor szellentés, tehénbőgés, lónyerítés, böfögés, füttyögés hallatszik.

Később „a tolvajok fejedelme” felirat úszik be, majd a végén ez: „jár a taps mindannyiótoknak”.

Akik benne vannak, és akik nincsenek

A filmről az azt megosztó Mucsi Tamás, a Demokratikus Koalíció (DK) önkormányzati képviselője azt mondta a Narancs.hu-nak, egy ismerősétől kapta, kézen-közön terjed.

Meggyőződése, hogy fideszesek készítették, a kormánypárt helyi szervezetén belüli viszály terméke.

Ő pedig megosztotta a közösségi oldalon, azzal a megjegyzéssel, hogy elítéli ezt a stílust, „ez nem demokrata szellemi termék”.

„Ez a jobboldali mocskolódás eszköze. Tudom, mert rólam is csináltak hasonlót. Aki figyelmes, az a videóban szereplő/nem szereplő személyek kapcsolatáról találhat árulkodó jeleket…” – írta Mucsi.

Az, hogy ki készítette a videómontázst és miért, eddig nem derült ki. A felvétel megosztása után Csermák Szilvia férje, Kiss Sándor először a munkahelyén kereste Mucsi Tamást – a Makó Híradó beszámolója szerint „nyomdafestéket nem tűrő szavakkal” – majd a DK-s képviselő házához ment, és ott „közterületen, maszk nélkül, tíz centiről üvöltözött az arcába, és fenyegette, amit kisfiának és annak egy barátjának az ablakból kellett végighallgatnia”.

Mucsi emiatt feljelentést tett a rendőrségen, mondván, ezek a maffiamódszerek nem valók a politikába. Kiss Sándor vállalkozó a helyi portálnak azt mondta, meggondolatlan volt, elnézést kér a veszekedésért. Szerinte is nagyon tisztességtelen és mocskos lett a politika Makón. Sokkolta, hogy a gyermeke anyját az ocsmány videóval igaztalanul bántják. Szerinte Mucsinak nem kellett volna ezt a színvonaltalan anyagot megosztania.  „Ha valóban nem ő készítette a videót, a történtekért elnézést kérek, azonban kíváncsian várom, hogy kiderüljön, ki tette” – nyilatkozta Kiss.

Kedden Farkas Éva Erzsébet polgármester a közösségi oldalán megosztott egy képet, amelyen az érintett képviselőkkel együtt szerepel.

 

Azt írja, a videó sokakat felháborított. „Ezúton szeretném kifejezni és megerősíteni szolidaritásomat képviselőtársaim mellett, akik a legközelebb állnak hozzám, akiknek támogatására, odaadó szolgálatára mindig, nyugodt szívvel számíthattam és számíthatok a jövőben is.” A polgármester azt írja még, hogy a kritikát bírják, jó szívvel veszik, de a becsületsértő és méltatlan gúnyolódást visszautasítják. Ő is kíváncsi arra, ki készíthette a felvételt.

Van jobb dolga

A Narancs.hu kérdésére Mágori András csütörtökön azt írta, egyik érintett társa feljelentést tett a videó miatt, úgyhogy lesz vizsgálat, kíváncsian várja az eredményét. Felvetésünkre, hogy a polgármester tiltakozó fotóján miért csak a frakciónak az érintett fele áll, azt felelte, Farkas Éva Erzsébet tudomása szerint azzal a szándékkal tette ki ezt a posztot, hogy kiálljon azok mellett, akiket kigúnyoltak, letolvajoztak abban a videóban. „Ezen túl azt is hallottam, hogy »a Fidesz másik ágát« emlegetik. Ehhez annyit teszek hozzá, hogy egy Fidesz van, és én abban vagyok tag lassan 17 éve, de Orbán Viktor és a Fidesz győzelméért dolgozom 2002 óta” – írta a képviselő.

Lázár és makói jelöltje, az újrázni kívánó Farkas Éva Erzsébet

 
Farkas Éva Erzsébet Lázár János társaságában
Fotó: Lázár János/Facebook.com

A makói Fidesz-frakció nyolc képviselőből áll. A videóban és a szolidaritási fotón nem szerepel Botlik Anita, Székely Ildikó, Czirbus Gábor és Kovács Sándor. Bár mind a négyen használják a közösségi oldalt, egyikük sem osztotta meg a polgármester fotóját.

A kérdésre, mi a véleménye a videóügyről, és arról, hogy ez a Fidesz belharcának dokumentuma lenne, Botlik Anita azt írta, mélységesen elítéli a videót, nem támogatja az ilyen megnyilvánulásokat. A körzetében élő emberek problémáinak megoldásával foglalkozik, ez az értelme a képviselői munkának, ez szolgálja a város javát. „Amit pedig Mucsi Tamás képviselő úr hangoztat a videóval kapcsolatban, úgy gondolom, hogy az egy olyan feltételezés a részéről, amit ellenzéki képviselőként nyilván fontosnak tart az emberekkel megosztani, a valóságtartalmától függetlenül” – írta Botlik Anita. Székely Ildikó is elítéli a videó stílusát, és sajnálja, hogy ez Makón megjelenhetett. „Képviselőtársaimat ismerve kizártnak tarom, hogy ilyen vagy ehhez hasonló videót készítsen bárki is a frakción belül" – közölte. Kovács Sándor nem vette föl a telefonját, nem sikerült elérni. Czirbus Gábort igen.

„Csak egyvalaki tökéletes"

Czirbust először arról kérdezte lapunk, miért mondott le januárban alpolgármesteri tisztségéről: azért váltott, mert nem tudott együtt dolgozni Farkas Éva Erzsébet polgármesterrel? A képviselő azt írta: „szeretném leszögezni, hogy nem együttműködési problémák miatt váltottam munkahelyet. Települési képviselőként továbbra is a képviselő-testület tagja maradok, és támogatom a város további fejlődését, képviselem a 7-es választókerületben élőket." Emlékeztetett, hogy 2014 óta együtt dolgozott a polgármesterrel, és a város fejlődött. 

Azt, mi lesz az a másik munka, amiért váltott, egyelőre nem árulta el.  Ami a videót illeti, elhatárolódik tőle, primitívnek tartja, az országos politikában sem nézi jó szemmel az ilyen stílust. Szerinte Mucsi felvetése, miszerint ez a videó a Fidesz makói belviszályának eredménye, gyenge fikció. „Az viszont tény, hogy Mucsi Tamás, és nem a Fidesz osztotta meg a Facebook-oldalán ezt a videót" – írja Czirbus Gábor. 

 

Czirbus Gábor és Farkas Éva Erzsébet (középen) a fideszes képviselőjelöltekkel

 
Fideszes jelöltek 2014-ben Makón, középen Farkas Éva Erzsébet, Czirbus Gábor és Mágori András.
Fotó: Czirbus Gábor/Facebook.com
 

Januárban, ahogy Czirbus leköszönt, a korábbi jegyző, Hankóczy Beatrix a Facebookon, kommentben jó munkát kívánt Czirbus Gábornak, megjegyezve, sokféle érzés kavarog benne azzal kapcsolatban, hogy Makón „nem csak a jegyzők jönnek-mennek, most az alpolgármester is megy. A lényeg, hogy a »makói modell« működik, és a siker titka az, hogy mindenki hibás, csak egyvalaki tökéletes.”

Mindenesetre péntekre Mágori András is lemondott a frakcióvezetésről. Sok sikert kívánt utódjának, továbbra is jó szövetségesi és baráti viszonyt ápol a polgármesterrel és a Fidesz képviselőivel.

Arról, hogy miért döntött így, nem beszélt. 

„Úgy tudjuk, a döntés hátterében a makói Fideszben az utóbbi hónapokban egyre élesebbé váló viták, belső ellentétek húzódnak, amelyek nem voltak függetlenek a személyétől. A hagymavárosban egy ideje nyílt titoknak számított, hogy a kormánypárt helyi szervezetét nézeteltérések feszítik. (…) Valószínűleg nem tévedünk, ha azt gondoljuk, ennek a belső feszültségnek komoly szerepe volt abban, hogy Mágori leköszön a képviselőcsoport-vezetői posztról” – írja a Makó Híradó. A hírportál egyébként nem vádolható azzal, hogy ellenséges lenne a kormánypárttal, az önkormányzattól is kapott megbízást egy helyi beruházás kommunikálására, a tulajdonos is egészen közel áll a Fideszhez.

Nem belháború: verseny

A történtekről nem nyilvánított véleményt Lázár János országgyűlési képviselő, a Fidesz választókerületi elnöke. A helyi közélet ismerői szerint ez a bizonyíték arra, hogy Makón a Fideszben minden a legnagyobb rendben megy. Ami zajlik, nem viszály, csak verseny, mint egy nagyvállalatnál, hogy kiderüljön, ki rátermettebb, kinek van nagyobb ambíciója. Olyan van, volt, lesz, hogy két ember nem tud együtt dolgozni. Ha van ellentét, csak azok között, akik ebben a vetélkedésben részt vesznek, illetve akik igyekeznek kimaradni belőle.

(Címlapképünkön: Farkas Éva Erzsébet, Makó polgármestere)

Figyelmébe ajánljuk