Egyszer vádlott, máskor vádló: Simonkát zaklatta volt munkatársa, vagy a politikus nem mond igazat?

Kis-Magyarország

Gyerekkori barátokból, üzleti partnerekből és politikai szövetségesekből lett egymás ádáz ellenfele Simonka György fideszes parlamenti képviselő és Galló Ferenc közgazdász, aki egykor a politikus kampányaiból is kivette a részét. Szerdán a Battonyai Járásbíróságon találkoztak, ahol Simonka magánvádlóként zaklatással vádolta egykori munkatársát. Galló szerint viszont Simonka nem mond igazat.

A pótmagánvádas eljárásban benyújtott vádindítványában azzal vádolja Simonka egykori vezető munkatársát, hogy saját cégügyeit rendezendő, Galló több alkalommal pénzt és politikai befolyást kért tőle. Ám egyrészt a fideszes képviselő nem adott kölcsön, másrészt törvénytelen ügyekben nem kívánt részt venni. Ezért, Simonka szerint, Galló legalább egyszer közölte vele, hogy „alvilági és politikai körökben meglévő kapcsolatain keresztül kicsinálja”. Emellett egy 2019 novemberi Facebook-bejegyzésben Galló „hiénának” nevezte Simonkát, amihez hozzátette, hogy „telefonálgat, sírdogál, keresi a szoknyát, ami alá elbújhat, mert ez a csúnya Galló Feri megint írt róla valamit”. Ugyanebben a posztban Galló Ferenc még azt írta: „Na, akkor most a mi csapatunk is üzen! Tudod, van a csapatunkban két az a két srác, akinek, ha meghallod a nevét, akkor könnybe lábad a szemed, feláll a szőr a hátadon, és egy picit becsurrantasz a gatyeszba.”

Simonka szerint

Galló többször kigyúrt verőlegények társaságában jelent meg nála, és fenyegetően lépett fel vele szemben, és nem csupán az ő, hanem családja „kicsinálását” helyezte kilátásba.

2018 végén, 2019 elején pedig egy kigyúrt, tetovált, ismeretlen ember lépett hozzá Medgyesegyházán, és azt közölte Simonkával, hogy „jó lenne, ha ő is aggódna családjáért, nem csak Galló Ferenc”. Emellett szó van még a vádindítványban egy 2019 májusi pusztaottlakai esetről; ekkor Galló verőemberekkel terrorizálta Simonka nővérét és elvitt egy rendezvénysátrat, amihez a kihívott rendőrök is asszisztáltak.

Galló vallomásában érdemben csak erre reagált. Kifejtette, csupán ebben van valamifajta konkrétum, a többi pedig "mese" pontos helyszínek és személyek nélkül, de itt is minden másként történt. Galló Ferenc jegyzőkönyvvel igazolta, hogy a jelenlévők átadták neki a nagyméretű sátrat és minden kényszer nélkül aláírták az erről szóló jegyzőkönyvet. Galló és ügyvédje értetlenségének adott hangot, hogy egy ilyen vélelmeken és hazugságon alapuló ügy hogyan kerülhetett a bíróság elé.

Galló 2019 júniusában került szembe Simonkával, miután a Központi Nyomozó Főügyészség a parlamenttől kikérte a képviselő mentelmi jogát. Két hónappal később, 2019. augusztus végén bűnszövetségben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás miatt vádat emeltek a kormánypárti képviselő ellen. 

Az egykori barát, munkatárs és Fidesz-tag azt kérte Simonkától, hogy adja vissza a mandátumát, mert méltatlanná vált az országgyűlési képviselőségre, Simonka viszont ártatlanságát hangsúlyozta akkor is és ma is. Éppen a Narancs.hu hozta nyilvánosságra azt a medgyesbodzási képviselő-testületi ülésen tett Simonka-kijelentést, amelyen a politikus arról beszél: „a vádirat az nullás”.

Galló a Narancs.hu-nak nyilatkozott annak idején elsőként arról, hogy szembefordult Simonkával, de Facebook-oldalán is hangot adott ennek. Simonka viszont most, a bíróság előtt azt mondta, ezt személyesen nem közölte vele Galló Ferenc. Galló viszont úgy nyilatkozott a battonyai tárgyalóteremben, hogy soha nem kért pénzt Simonkától, nem fenyegette meg őt, alvilági köröket pedig egyetlen alkalommal sem hozott szóba. 2019 januárjában találkozott utoljára Simonkával, ekkor közölte vele, hogy nem dolgozik neki tovább. Simonka György viszont úgy nyilatkozott, hogy azért üzent neki több forráson keresztül és azért írt ellene bejegyzéseket Galló, mert így szeretett volna pénzt kicsikarni tőle. A Fidesz parlamenti képviselője arról is beszélt, hogy egy ideig tűrt, hiszen közszereplő, ám amikor már családja is szóba került, feljelentést tett.

Galló: Simonka arcvesztés nélkül jöhetne ki

 
Galló: Ferenc
Fotó: A szerző felvétele 

A fentebb idézett közösségi oldali bejegyzést nyílt és egyértelmű fenyegetésnek nevezte Simonka, míg Galló egy hosszabb politikai hitvallás egy piciny részének, hangsúlyozva, ő mindig a politikus Simonkát támadta és nem a magánembert. Aligha véletlen, hogy Simonka György és Galló Ferenc bíróság előtti szembesítése sikertelen volt.

Érdekes fejleménye volt a szerdai battonyai tárgyalásnak, hogy Simonka elmondta, két oldala van a legnagyobb közösségi portálon: az egyik a politikusi Facebook-oldala, míg a másik Fekete Róbert neve alatt fut. Erre Galló Ferenc megjegyezte,

rendhagyó eset, ha egy országgyűlési képviselő kamuoldalt használ, ott fejti ki a véleményét, s adott esetben álnév alatt fenyeget meg embereket.

Az ügy tisztázásában nem segített az a három tanú, akiket Simonka idézett meg. A hozzá közel álló és Galló bíróság előtt tett kijelentése szerint, tőle anyagi függőségben lévő Puju János és Krisztován Anna, valamint a már nyugdíjas Romvári László egyike sem tudott arról beszámolni, szem- vagy fültanúja lett volna, hogy Galló megfenyegette vagy sértegette volna Simonka Györgyöt. Ezt mindannyian a fideszes országgyűlési képviselőtől hallották.

A büntetőeljárás szeptember végén perbeszédekkel és az elsőfokú ítélet kihirdetésével folytatódik. Simonka nem járult hozzá, hogy a tárgyalóteremben fotó készülhessen róla. 

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot! 

 

Figyelmébe ajánljuk