Simonka-hangfelvétel: "a vádirat nullás"

Kis-Magyarország

Elképesztő, sok esetben minden magyarázat nélküli és több mint meredek kijelentések sorát tette Simonka György Békés megyei országgyűlési képviselő múlt pénteken a medgyesbodzási testületi ülésen, ahova demonstratívan embereivel és három kamerával érkezett. Letolta a képviselőket, mert szerinte a saját érdeküket nézik a község helyett. Kommunistázott is, de kiosztotta az ügyészséget is. „Hülyének néz bennünket?” – kérdezték tőle.

Egy sok szempontból elképesztő tartalmú, 2 óra 19 perc hosszúságú hiteles hangfelvétel jutott el a Narancs.hu-hoz a medgyesbodzási képviselő-testület augusztus 28-i üléséről. Erre Simonka György nem az immár hatszor megválasztott Varga Gábor (független) polgármester, hanem rendhagyó módon az egyetlen fideszes képviselő, Restály László hívására ment el. Napirenden a dél-békési orvosi ügyelet újjászervezése volt, de ahogy várni lehetett, sok minden más is terítékre került. Valóságos küldöttséggel érkezett a fideszes parlamenti képviselő, akit emberei három kamerával kísértek, és akadt egy fotós is a stábban.

Varga Gábor medgyesbodzási polgármester Simonka ellenfelének számít. Bírálta őt több polgármester-társával együtt a július 22-i Dél-békési Többcélú Kistérségi Társulás ülésén is. Ott egyebek mellett azt mondta: „Én nem oda tartok, ahova Simonka.” Mindezzel a kormánypárti országgyűlési képviselő elleni bűnvádi eljárásra utalt Varga Gábor.

„Mindig kommunistának tartottalak!”

Ülésezik a medgyesbodzási testület, még tavaly. Szemben: Varga Gábor

Ülésezik a medgyesbodzási testület, még tavaly. Szemben: Varga Gábor

Fotó: A szerző felvétele

„Az, hogy én ebben a székben ülök, nem rajtad múlott, mert mindent megtettél ellenem. Az, hogy te velem, te pedig ellenem, az nem jó műfaj volt idáig” – mondta Varga Gábor medgyesbodzási polgármester a testületi ülés utolsó fél órájának kezdetén Simonkának. Varga Gábor eddig hatszor választották meg a kis békési község első emberének, kétszer időközi, míg négyszer a rendes helyhatósági választáson. Legutóbb, 2019 őszén a Fidesz nem is indított Vargával szemben senkit az önkormányzati választáson.

„Ha a véleményemet kérdezed, az változatlan. Megpróbálod a barátaiddal eljátszani, hogy te egy polgári gondolkodású fideszes ember vagy, ehhez képest a véleményem, azért nem támogattalak soha, mert mindig kommunistának tartottalak” – mondta erre Simonka. (Közben behallatszódik, amint valaki azt mondja, „még a famíliába sem volt egy párttag sem”.) Majd Simonka folytatta: „A kommunistákra jellemző, hogy hazudnak éjjel, reggel és este (sic!)” Varga Gábor: „Kikérem magamnak, hogy kommunista vagyok!”

Nem sokkal később Simonka folytatta mondandóját, sőt gyakorlatilag szinte teljesen átvette a szót és a testületi ülés irányítását.

Mi mindent, ti semmit…

„Amikor Csömpi volt a polgármester (Krucsai József, aki 2017-ben egészségügyi okok miatt lemondott), akkor fejlődött a falu. A te idődben bezárták az iskolát, a Csömpi idején kinyitották az iskolát, utakat kezdtünk építeni, fejlesztettük a közmunkaprogramot, egy csomó jó programot megcsináltunk, gépesítettünk. Akkor Medgyesbodzás elindult egy fejlődési pályán. Hál’ Istennek Laci bácsi (Restály László volt fideszes alpolgármester, most képviselő) átvette (a községet), minden, amit fejlesztésnek tudhattok most be, ami jövőképet mutathat Medgyesbodzásnak, azt Laci bácsi idején tudtuk elérni. Ti még egyetlen dolgot sem tudtok felmutatni” – vágta a medgyesbodzási képviselők és Varga Gábor polgármester szemébe Simonka György.

Majd rövid vita és pengeváltás után folytatta: „Melyik fejlesztés nem volt fontos, az, amelyiknél elvettétek Gáborteleptől piacfejlesztést? Én dolgoztam rajta, ti nem voltatok sehol! Akkor arról volt szó, hogy Medgyesbodzás és Gábortelep fog piacteret kapni. Az 50 millió forintot az óvodafejlesztésre én harcoltam ki, azt se tudjátok, miről beszéltek. Amiatt annyi vasat és annyi lövést kaptam a gyulaiaktól és mindenkitől, hogy azt ti el nem tudjátok képzelni. (…) Utána az összes fejlesztési pénz, százmilliósával megérkezett a számlára. Csak egyetlen egy dolog volt a feladatotok, hogy amit Laci bácsi kiharcolt, és amiért én megharcoltam, elköltsétek megfelelően, törvényesen, szabályosan és határidőre. Ezt sem tudtátok még abszolválni” – mondta Simonka.

Brüsszeli forrásként a térségbe érkező Térség- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) 58 milliárd forintját az előző ciklusban a Simonka emberei által irányított fideszes vezetésű Békés megyei önkormányzat osztotta el. Ám sikerült elsőre olyan egyenlőtlenül elosztani a fejlesztési pénzeket, hogy a jelentős összeg majdnem kétharmada a négy Békés megyei országgyűlési választókerület közül kizárólag Dél-Békésnek jutott volna. Egész véletlenül itt képviselő Simonka. Ez ellen erőteljesen lépett fel Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) gyulai polgármester vezetésével több viharsarki politikus. Később kiderült, sikerrel.

„Hülyének néz bennünket?”

„Képviselő úr, teljesen hülyének néz bennünket?” – kérdezte Simonka kioktató szavai után ifj. Varga Gábor alpolgármester „Nem” – jött a válasz. „Pedig teljesen azt csinálja. Mi nem jancsibohócok vagyunk” – jelentette ki az alpolgármester.

Erre válaszul Simonka azt mondta: „Az a mondás járja Medgyesbodzáson, hogy a falu érdekében vagytok, de mindenekelőtt azért a ti érdeketek érvényesül.” Nem sokkal később pedig azzal gyanúsította meg ifj. Varga Gábort, hogy ő akar majd polgármester lenni Medgyesbodzáson, de szerinte ez neki ilyen hozzáállással nem fog menni. Majd a következőképpen folytatta az eszmefuttatást.

Simonka a bíróságon jelentkezik

Simonka a bíróságon jelentkezik

Fotó: Sióréti Gábor felvétele

Nem lesz képviselő és a nullás vád

„Nem azért kell polgármesternek lenni, hogy pozícióban legyél, hanem hogy eredményeket tudjál elérni. Én nem akarok országgyűlési képviselő lenni, (korábban) akartam országgyűlési képviselő lenni. Azt gondolom, ha akarok és akartam indulni, akkor az emberek már háromszor szavaztak nekem bizalmat. Azért, mert nem tudtam védekezni az elmúlt két-három évben, hogy ne befolyásoljam az eljárást, ezért kialakítottak egy olyan képet rólam, ami nem fedi a valóságot. Csak szeretnék dicsekedni, hogy kedden (augusztus 25-én – a szerk.) az ügyvéd a 33. pert nyerte meg, ez egy nagyon szép szám, nekem egy kedvenc számom. Mert most már nem vagyok hajlandó eltűrni azt, hogy mindenki a szájára vegyen, és hazugságokat mondjon rólam. Fölfogadtam egy stábot, akiknek az a dolga, hogy bebizonyítsa, nekem van igazam. Az is igaz, ha már itt tartunk, hogy három évig csöndben voltam, nekem azt mondták, hogy hallgassak, mert a bírósági eljárás előtt nem mondhatok egy szót sem. Ezt októberben fog megvalósulni. Azért kezdtem előbb, mert május 12-re volt kiírva a tárgyalás, ahol elmondhatom, elmondom és be is fogjuk bizonyítani, hogy a vádirat, az nullás! Ugyanis nincsenek meg a törvényi feltételei, hasraütésszerűen olyan ügyészek csinálták – és ezt most a kamerába mondom –, akik azóta mind ki vannak rúgva. Ha ti azzal próbáltok engem gyanúsítani, hogy az emberek emiatt ellenem fordultak, hát legyen! Én nem azért dolgoztam, hogy én képviselő legyek, mert én ennél sokkal több pénzt tudtam keresni vállalkozóként, és sokkal többet tudtam a családommal, a barátaimmal lenni, és minden mással többet tudtam foglalkozni. Olyan eredményeket értem el, amiről ti álmodni sem mertetek” – mondta egy szuszra Simonka.

Kérdések, kételyek, kamuzások

Aligha kockáztatott nagyot azzal Simonka, hogy kijelentette: nem akar többet parlamenti képviselő lenni. Ugyanis az ellene megfogalmazott súlyos vádak és a körülötte lévő, immár a dél-békési Fidesz-szervezeteket is súlyosan megosztó helyzet miatt a kormánypárt nagy valószínűséggel nem is akarja 2022-ben képviselőjelöltként indítani. Sőt, a medgyesegyházi Fidesz-csoport vezetője, Ruck Márton Simonka párttagságának megszüntetésére tett javaslatot. Nem derül ki továbbá Simonka mondandójából, hogy kik ellen és milyen ügyekben nyerte meg a 33 perét. Mint ahogy az sem világos, lapokra, hírportálokra, televíziókra, illetve helyreigazítási vagy személyiségjogi perekre utalhatott.

A vádirat az nullás

Simonka György fideszes országgyűlési képviselő az ellene zajló büntetőper vádiratát bírálta élésen a medgyesbodzási képviselő-testület 2020. augusztus 28-i ...

Kérdés, mire gondolhatott Simonka, amikor azt említette, hogy a „vádirat nullás”. Nem lehet azt sem tudni, milyen kirúgott ügyészekről beszél. A Fővárosi Törvényszék befogadta a vádiratot, amelyről Simonka azt mondta: hiányoznak belőle a „törvényi feltételek. Az is kérdések sorát veti fel, hogy a 2010-ig visszamenően vagyonnyilatkozataiban gyakorlatilag semmit sem kereső és semmilyen megtakarítással nem rendelkező képviselő, hogyan tud egy teljes jogi stábot fizetni, amely állítólagosan sorra nyeri neki a pereket.

Nem tudjuk, hogy vállalkozóként mennyit keresett Simonka, ahogy azt sem, hogy politikusként mennyi a jövedelme. Azt tudjuk, mennyi járna neki, és azt, hogy különböző tartozások miatt óriásiak a levonásai. Vagyonnyilatkozata semmilyen útbaigazítást nem ad ebben. Ugyanakkor tény, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség a felhozott vádak büntetéséül nem csupán nyolc és fél éves fegyházbüntetést, hanem 850 millió forintos vagyonelkobzást is kért Simonkával szemben.

Felkarmolták a pénzt…

A testületi ülésen egy kérdésére Simonka beszélt a helyben megvalósuló projektek egyik konzorciumi tagjáról, a Dél-békési Jövőkép Nonprofit Kft.-ről, amelynek a szabálytalan pályázatok miatt több tízmillió forintot kell visszafizetnie. Simonka véleménye szerint egykori munkatársából, a vádirat benyújtása után ellenfelévé vált Galló Ferenc vezetésével többen „felkarmolták a nagy lóvét, most csődbe fogják vinni a céget” és pályázatokat buknak el. Azt jósolta, hogy a cég ügyvezetője le akar mondani, de jelezte, ezt addig nem hagyják, míg nem számol el. Mondandójához érdemi konkrétumokat nem fűzött hozzá.

Terror és fehér boríték

„Terrorban tart sok mindenkit Simonka” – így jellemezte a medgyesbodzási testületi üléseken történteket Varga Gábor polgármester a Narancs.hu-nak. Megjegyezte, a térségben sokszor előfordult, hogy megmondták, ki a pályázat győztese és kivitelezője. Ehhez ifj. Varga Gábor alpolgármester hozzátette, fehér borítékban érkeztek az utasítások.

Varga Gábor (az előtérben) a viharos júliusi társulási ülésen

Varga Gábor (az előtérben) a viharos júliusi társulási ülésen

Fotó: A szerző felvétele

„Nézze, hatszor választottak meg polgármesternek, 64 éves vagyok, engem nem lehet megfélemlíteni. Simonkának évekkel ezelőtt megmondtam, nem megyek helyettetek börtönbe!” – mondta lapunknak Varga Gábor. A fia, ifj. Varga Gábor alpolgármester szerint Simonka a kamerákkal és az embereivel úgy érkezett a testületi ülésre, mint aki meg akarja félemlíteni a képviselőket. „Alig van valaki Dél-Békésben, aki Simonkával együtt akar mutatkozni” – jellemezte a szerinte kialakult helyzetet ifj. Varga Gábor, aki magát függetlennek, de jobbra húzónak mondta.

„Simonka már használni nem tud, de ártani nagyon sokat, és ez nagyon sok térségbeli politikus véleménye” – zárta szavait ifj. Varga Gábor.

(Címlapfotónk ma már, kis túlzással történelmi felvétel. Középütt Simonka György. A bal szélén az a Ruck Márton medgyesegyházi Fidesz-elnök, aki nemrégiben kezdeményezte Simonka kizárását, jobb szélén pedig Varga Gábor medgyesbodzási polgármester, akit most lekommunistázott a fideszes parlamenti képviselő. A felvétel forrása: Simonka György/Facebook.com.)

Figyelmébe ajánljuk