Meglepő fordulat Simonka-ügyben: kipakolt a fegyverhordózója

Kis-Magyarország

„Véleményem szerint MONKA POLITIKAI ÉRTELEMBEN MEGBUKOTT!” – írta hétfőn nem sokkal dél után saját Fb-oldalára félreérthetetlenül Simonka György fideszes parlamenti képviselőre utalva Galló Ferenc pályázatíró, aki korábban a fideszes politikus bizalmi emberének számított.

Minden magyarázat nélkül átadjuk a szót annak a Galló Ferencnek, aki két héttel ezelőtt bejelentette, hogy „ideiglenesen”, 2019. december 31-ig kilép a Fideszből „családi okokra” hivatkozva.

Úgy fest, ezeket a „családi okokat” mostani bejegyzése cáfolja, de mindenképpen árnyalja. Az ügy hátterében az áll, hogy csütörtökön választanak a Fideszen belül Békés megyei választmányi elnököt, amelyre mentelmi joga felfüggesztése és ügyészségi meggyanúsítása ellenére Simonka György is pályázik. Ha nyerne, az sokak szerint a legrosszabb üzenet lenne.

Monka, aki nem Monk

„Volt valaha egy gyerekkori Barátom, nevezzük Őt úgy, hogy MONKA! Túl sok köze nincs a tv-ből ismert MONK felügyelőhöz, legfeljebb annyi, hogy Ő is szinte irtózik az idegen emberekkel való testi érintkezéstől” – kezdődik Galló június 17-i bejegyzése.

Bár egyszer sem írja le Simonka György nevét, a leírtakból egyértelműen kiderül, hogy róla van szó. Felemlegeti például, hogy ennek a bizonyos "Monkának" a legfőbb ügyész kikérte a mentelmi jogát, de azzal, hogy a gyanúsítás ellenére nem mond le, nehéz helyzetbe hozza a Békés megyei Fidesz-szervezetet.

Márpedig ez a leírás csakis egyetlen egy kormánypárti politikusra illik.

Lepracsengő

Galló azzal indokolja a fideszes körökben egyáltalán nem jellemző nyíltságot, hogy az utóbbi időben többen kérdezték tőle, miért "hörög" rá a háta mögött "Monka". A válasz: "elváltak az útjaink, amit még ez év januárjában meg is mondtam Neki face to face. Akkor ezt tudomásul vette, sőt meg is köszönte (...).

Galló úgy látja, miután a legfőbb ügyész kikérte a parlamenttől a mentelmi jogát, "Monka politikai értelemben megbukott". "Önmagában az, hogy ha egy politikust vád alá helyeznek, és gyanúsítottként hallgatnak ki, az olyan, mintha „egy lepracsengő lenne a nyakában”! Akkor azt javasoltam, hogy a bírósági ítéletig mondjon le” – ér egy gondolatfutam végére Galló, aki még nemrégiben Simonka egyik legfőbb bizalmi embere volt pályázatok elkészítésénél.

Galló Ferenc

Galló Ferenc

Fotó: facebook

És ekkor jön az az érv, amit cikkünk elején említettünk. Amellyel Galló korábbi önmagának mond ellent, azaz cáfolja a "családi okot": mivel Monka nem mondott le, "ezért is távoztam 28 év párttagság után (egyelőre még ideiglenesen) a Fideszből, aminek alapítója voltam. (...) mindez még nem indokolná azt a hátam mögötti mocskolódó hadjáratot, amit MONKA folytat ellenem. Miért teszi ezt? MERT NAGYON FÉL TŐLEM!” – fűzi tovább a gondolatait.

Simonka György még mindig akcióban

Simonka György még mindig akcióban

Fotó: Simonka György/Facebook.com

"Útban vagyok"

"Fél azért, mert van egy pár barátom, akik elmondták nekem, hogy bizonyos EFOP pályázatok kapcsán mire kérte/utasította Őket MONKA" - állítja Galló. Ezek szerint még a leghűségesebb támogatói is úgy vélik, a fideszes politikus ténykedése, uniós pénzekhez való viszonya nem lehetett a legszabályosabb, lehet alapja az ügyészségi gyanúsításnak.

Majd kitért a helyi tisztújításra is: „Most csütörtökön (június 20-án) lesz a megyei Fidesz elnökválasztás (megyei választmányi elnökválasztás – a szerk.). (...) Mert pontosan tudja, hogy csütörtökön titkos szavazáson fog eldőlni a sorsa. Foggal, körömmel, ígérgetéssel, fenyegetőzéssel igyekszik újból megválasztatni magát Békés megye legfőbb politikai vezetőjének, és ehhez én útban vagyok” – írja le a fideszes parlamenti képviselővel szembeni helyzetét Galló.

De ki az a Galló?

Galló nem volt mindig ilyen kritikus Simonka Györggyel szemben. Annak idején a Dél-alföldi Regionális Hulladék-gazdálkodási Rendszer (DAREH) kialakításában főszerepet játszott Simonka György embereként.

Ám a rendszer olyan pénzügyi, gazdálkodási igazságtalanságokat mutatott, hogy egyebek között Görgényi Ernő gyulai fideszes polgármester és a hozzá csatlakozó dél-alföldi településvezetők (köztük sok fideszes is) megbuktatták a Simonka-féle elképzelést, ez egyben Galló Ferenc DAREH-pályafutásának végét is jelentette.

Fideszesek egymás között: Puju János, Simonka György és Zsigó Róbert

Fideszesek egymás között: Puju János, Simonka György és Zsigó Róbert

Fotó: Puju János/Facebook.com

Másrészt cikkírónk 2017 szeptemberében még az Együtt politikusaként nyilatkozója volt az RTL Klub Házon kívül című műsorának, amely a pusztaottlakai "csodának" szeretett volna utánajárni. Vagyis annak, hogy az alig háromszáz lakosú Békés megyei zsákfalu hogy szerez pályázatokon százmilliókat és milliárdokat. Ekkor előbb Puju János dobozi fideszes önkormányzati képviselő, Simonka egyik közeli embere eredt a stáb után és fényképezett bennünket.

Nem sokkal később Galló Ferenc jelent meg Pusztaottlakán és magánlaksértéssel vádolta meg a stábot és cikkírónkat. Majd kihívta a rendőrséget, akik igazoltattak és kihallgattak bennünket. A rendőrség utóbb semmilyen jogsértést nem állapított meg.

Az elmúlt hónapokban a Narancs.hu több tucatszor beszámolt Simonka György ügyeiről, így arról a törvényhozásban felfüggesztették mentelmi jogát, s hogy a Központi Nyomozó Főügyészség súlyos bűncselekmények gyanújával és 1,4 milliárd forintos károkozással meggyanúsította. De beszámoltunk nemrégiben arról is, hogy mindezek ellenére a dél-békési térség polgármesterei kitüntették a fideszes országgyűlési képviselőt.

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.