Csoda a NER-ben: Polt ügyészsége vádat emelt Simonka György fideszes képviselő ellen

  • B. T.
  • 2019. augusztus 21.

Kis-Magyarország

A fideszes politikust kihallgatták és bűnszervezetben elkövetett csalással vádolják.

A NAV Központi Hivatal Pénzmosás Elleni Információs Iroda feljelentése alapján indult ügyben az országgyűlési képviselő mentelmi jogát a legfőbb ügyész indítványára az Országgyűlés felfüggesztette, majd az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Simonka Györgyöt, aki nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését.

A bíróságra benyújtott vádirat lényege szerint Simonka György és társai tevékenysége a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésből származó támogatások jogellenes megszerzésére irányult.

Simonkával a vádlottak padján találkozunk

Simonkával a vádlottak padján találkozunk

Fotó: füvesi.hu

Szerdán a Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben 33 személy ellen emelt vádat, akik közül csak Simonka György közszereplő. A vádlottak valamennyien szabadlábon védekeznek.

Jogtalan vagyoni haszon

Mint arról korábban beszámoltunk, a Központi Nyomozó Főügyészség szerint a Simonka által is alapított a termelői szervezetek az elismerési tervben szereplő beruházásokhoz, eszközbeszerzésekhez az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból, valamint az uniós támogatáson túlmenően a tagállami költségvetésből is támogatásban részesülhettek.

A vádlottal nemrég még együtt fotózkodott Orbán

A vádlottal nemrég még együtt fotózkodott Orbán

Fotó: Simonka György/Facebook.com

Az ügyészség szerint Simonka György tisztában volt azzal, hogy jelentős összegű pályázati források nyílnak meg, ezért 2009 év végén elhatározta, hogy mások segítségével, azok cégeinek a felhasználásával egy olyan személyi kört épített fel, amelynek az volt a célja, hogy a beruházások megvalósítása során, a döntéshozókat megtévesztve, egymással összehangoltan, európai uniós, illetve a hazai költségvetésből származó, vissza nem térítendő támogatás igénybevételével jogtalan vagyoni haszonhoz jussanak.

Felülárazás és 45 százalék

Simonka György és társai a beruházásokat és az eszközbeszerzéseket felülárazták, vagyis a kérelmekben valótlan adatokat tüntettek fel azért, hogy jogellenesen megnövelt összegű támogatásokat vegyenek fel.

Az ingatlanokat olcsón megszerezték, majd azokat minimális fejlesztéssel, fiktív értékbecsléssel szerepeltették az elismerési tervekben. A beszerzett eszközök döntően használtak voltak, amelyek csak töredékét képviselték az értük kifizetett összegnek.

Simonka György meghatározta azt is, hogy az egyes beruházásokat megvalósító cégek képviselői a nekik átutalt, vagyis felülárazott vállalkozói díj mekkora részét – általában 45 százalékát – szolgáltassák vissza neki készpénzben.

Simonka a vád szerint:

  • - két rendbeli, felbujtóként, bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének,
  • - két rendbeli, bűnszervezetben, gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetés bűntettének,
  • - két rendbeli vesztegetés elfogadása bűntettének,
  • - két rendbeli, társtettesként bűnszervezetben elkövetett, kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntettének,
  • - két rendbeli folytatólagosan, és felbujtóként elkövetett hamis magánokirat felhasználása vétségének megalapozott gyanúja megállapítására alkalmas.
Mit gondolnak azok, akik nemrégiben kitüntették?

Mit gondolnak azok, akik nemrégiben kitüntették?

Fotó: Simonka György/Facebook.com

A nyomozás során eddig beszerzett adatok alapján az ügyészség úgy tudja, a Simonka György rendelkezései szerint lebonyolított beruházásokkal okozott vagyoni hátrány meghaladja az 1 milliárd 400 millió forintot.

Ez már a NER-ben is abszurd: kitüntették a súlyos vádakkal gyanúsított Simonkát

Noha a rendszerváltás óta eltelt 30 évben egyetlen országgyűlési képviselő ellen sem fogalmaztak meg olyan súlyos gyanúsításokat, mint békési fideszes országgyűlési képviselő ellen, mégis magas kitüntetést kapott. Különös színjátéknak lehettünk tanúi pünkösd előtt, amikor a Dél-békési Többcélú Kistérségi Fejlesztési Társaság ülésén nemrégiben alapított kitüntetéseket adtak át. Az esemény valójában egy vazallusi seregszemle volt.

Simonka mentelmi jogát a fideszes többségű parlament tavaly év végén adta ki az ügyészség kérésére, ám azóta is képviselő, így többek között szavazhatott a Büntető törvénykönyv felpuhításáról is, sőt, szűkebb pátriájában a párt elhagyására késztette azokat, akik fel mertek szólalni ellene. Mi több, pár héttel ezelőtt maga a miniszterelnök, Orbán Viktor is közös fotón szerepelt vele, amit a kormányfő azzal magyarázott, aznap a frakció összes tagjával kezet fogott, ezekről a pillanatokról pedig képek készültek.

Mentelmi jog felfüggesztése, őrizetbe vétel, politikai bukás? - Véget érhet Simonka György pályafutása

Ma az Országgyűlés kiadhatja azt a fideszes politikust, akit 1,4 milliárd forintos, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és vesztegetéssel gyanúsítanak. A Narancs.hu által megkérdezett politikusoknak, jogászoknak nincs kétsége afelől, hogy hétfőn a Legfőbb Ügyészség indítványának megfelelően a parlament felfüggeszti Simonka György dél-békési fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogát.

Figyelmébe ajánljuk