Szombathely

Érdektelenségbe fúlt a cigányok elleni tüntetés

  • Kupi Györgyi
  • 2012. augusztus 11.

Kis-Magyarország

„Cigánybűnözés” elleni tüntetést szerveztek Szombathelyen. Végül alig ötvenen demonstráltak a főtéren, köztük jobbikosok, civilként, akik önvédelmi szövetséget akarnak alakítani. A városi rendőrkapitány és a polgármester nem hajlandó származás szerint megkülönböztetni a bűnelkövetőket.

Szombathely hagyományosan nem vevő a szélsőségre, és a bűnügyi statisztikákban is jól szerepel a megye. Évek óta 18–19. helyen áll a bűnözési listán Vas, és a felderítési arány is igen jó. A péntek délután háromra a Facebookon és egy vasi szélsőjobb portálon hirdetett cigánybűnözés elleni tüntetésre három óra öt perckor még csak éppen elkezdtek gyülekezni. Figyelőállásunk (a tüntetéshez legközelebb eső kávéházi asztal) mellett ülő hölgy, látva a csoportosulást, megkérdezte: „Miért tüntetnek? Mert emelkedik a benzinár?” Aztán, ahogy kibomlott az árpádsávos zászló, megjegyezte: „Már tudom. És szégyellem…”

A „rendezvény” facebookos oldala szerint több mint 3600 embernek ment meghívó, valamivel több, mint négyszázan jelezték biztosra a részvételüket, ebből alig ötvenen jelentek meg péntek délután három órára a Fő téren, a csapat fele 16–20 éves fiatal. A főszervező, Kovács Kriszta beszélt elsőként, idézhető, épkézláb mondatot nem mondott, de annyi lejött, hogy a cigánybűnözéssel foglalkozni kell. Lábodi Gábor „jobbikos civilként” jelent meg, az ő mondandójában akadt ennél vészjóslóbb: „Ezennel itt megalakítjuk a Vasi jogos önvédelem szövetségét, hogy ha kell, a hívó jelre azonnal ugorni tudjunk… Ne bántsd a magyart, mert pórul jársz!”

Az este hétig meghirdetett rendezvény végét háromnegyed négykor jelentette be a szervező, a magyar zászlót összegöngyölték, az árpádsávost még őrizték vagy tízen, nekünk meg elfogyott a limonádénk.

 


 

 

Akár ennyi is lehetne a történet, ha nem lenne rendkívüli esemény, hogy rasszista csoport Szombathelyen tüntetést szervez. Bár nem minden előzmény nélküli a nagy nekibuzdulás. A Jobbik vasi szervezetének elnöke, Bana Tibor országgyűlési képviselő épp a tüntetés délelőttjén tartott sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a délutáni eseményhez semmi közük – ezt fontosnak tartják közölni a sajtóval, mert nem tudják, mi fog ott történni –, ők csak magánszemélyként vesznek részt az eseményen. És egyébként sem a cigányok ellen, hanem a közbiztonságért dolgoznak. Ugyanakkor a sajtótájékoztatót azzal a címmel hívták össze, hogy „Nyugaton a helyzet már nem változatlan, Nyugat-Magyarországon is elharapódzik a cigánybűnözés.” Arra a kérdésre, hogy honnan lehet tudni, hogy cigányok az elkövetők, azt a választ kaptuk, hogy a cigányokra jellemző bűncselekmények (például fémlopás) szaporodtak meg a tavalyi statisztikák szerint, de van olyan testi sértéses ügy, amelynek elkövetője az egyik cigány önkormányzat tagjának a hozzátartozója. Rába Kálmán, a megyei közgyűlés tagja a megyében „illegálisan tartózkodó” romákat látja felelősnek. Kiderült, azok a személyek az „illegálisok”, akiknek nincsen vasi bejelentett lakhelyük. (Hogy a képviselő honnét tudja, hogy ki hová van bejelentve, azt a tüntetés után megkérdeztük, de kitérő választ kaptunk.)

A rendőrfőkapitány asszisztál

A Jobbik azt mondja, hogy számukra nincs tabutéma, a rendőrség viszont nem tájékoztat a bűncselekményekről. Tény, hogy idén januártól, mióta Tiborcz János dandártábornok lett a megyei főkapitány – finoman szólva –, szelektáltan érkeznek a rendőrségi hírek a helyi médiához, ami mindenféle találgatásra és konfabulációra ad okot. Tiborcz azt közölte a júniusi városi közgyűlésen, hogy neki a tájékoztatásnál fontosabb a lakosság biztonságérzete. A főkapitány ugyanezen a közgyűlésen a jegyzőkönyv szerint azt mondta: „…a gének nem hazudnak. Tehát amit hoz valaki a családból, sőt sarkítva azt is mondaná (sic!), 6 éves korig a családon belül el is dől minden, és ezen az iskola, a társadalom már csak finomítani tud.”

Szombathely józan

Hollósi Gábor, Szombathely rendőrkapitánya – egy diákok között történt verekedés, illetve annak sajtótájékoztatóján elhangzottak kapcsán – egy tavaly májusi képviselő-testületi ülésen kerek perec visszautasította, hogy számon kérjék rajta, cigányok-e az elkövetők: „A rendőrség nem etnikai és faji alapon foglalkozik az eljárás alá vont személyekkel (…) Egy hatóságnak nem feladata azt vizsgálni, hogy a gyanúsítottak, a sértettek, az eljárás alá vontak milyen etnikumhoz tartoznak.” Kiemelte, hogy nyilvántartást sem hajlandó ezen az alapon készíteni. (Ezt egy személyes élménnyel is indokolta: háború előtti, etnikai hovatartozást is számon tartó kartotékot látott Németországban, amelyeken halálozási helyként Buchenwald volt feltüntetve.)

A tüntetésről szerettük volna megkérdezni a város polgármesterét, Puskás Tivadart (KDNP), de nem értük el, így a városi kapitány fenti nyilatkozatához fűzött közgyűlési kommentárját idézzük: „Hogy biztonság legyen, annak nagyon fontos lépése az, hogy a rendőrség úgy dolgozzék, hogy például ilyen nyilvántartásokat nem hogy nem készít, nem is gondol ilyenekre.”

Figyelmébe ajánljuk