Nyomoz a rendőrség a kötegyáni idősotthonban történt fulladásos haláleset ügyében

Kis-Magyarország

Jókora fordulatot vett annak a szerencsétlen halálesetnek az utóélete, amely még október elején történt a Kötegyáni Idősek Otthonában. Mint beszámoltunk, a helyi polgármester szerint felesleges a vizsgálat a történtek tisztázására. Egy parlamenti kérdés nyomán ennek az ellenkezőjét állította Rétvári Bence, az Emmi államtitkára. Nemrégiben rendőrségi vizsgálat indult az ügyben – tudta meg a Narancs.hu.

„A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya 2020. november 4-én foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Kötegyáni Idősek Otthonában történt rendkívüli halálesettel kapcsolatban. Ennek az eljárásnak a keretében vizsgálja a rendőrség a büntetőjogi felelősség kérdését” – válaszolta a Narancs.hu kérdésére a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.

A tragikus esetről több médium beszámolt, de csak a Narancs.hu foglalkozott az elmaradt vizsgálatokkal és az ebből fakadóan a felelősség kérdésével. Megírtuk, még október 2-án tragikus körülmények között meghalt egy 73 éves nő a Kötegyáni Idősek Otthonában: az idős asszony lángos evett és félrenyelt. S bár az ápolók egyből a segítségére siettek, és hamar kiértek a mentők is, nem tudták már megmenteni az életét. A nénit az eset vizsgálata nélkül gyorsan eltemették. Az asszony egyébként demenciában szenvedett és nyugtatókon élt.

Megállapítás, vizsgálat nélkül

A Narancs.hu az esettel kapcsolatban arra volt kíváncsi, hogy a rendkívüli haláleset ellenére miért nem volt belső és hatósági vizsgálat az ügyben. Kérdéseinkre írásban válaszolt Hajdu-Szűcs Mária Kornélia (Fidesz-KDNP) polgármester. „A helyszínen lévő ápolók, orvos, mentőtisztek mindent megtettek, ám sajnos az idős ellátotton már nem tudtak segíteni. Mulasztás nem történt. Tekintettel arra, hogy minden a szakma szabályai szerint zajlott, minden érintett kifogástalanul látta el feladatát, szükségtelen bármilyen vizsgálat megindítása, lefolytatása” – közölte a Békés megyei kisközség első embere.

A kötegyáni polgármester esküt tett

A kötegyáni polgármester esküt tett

Fotó: kotegyan.hu

Nem volt világos, mindezt vizsgálat nélkül miképpen lehet megállapítani. Ezért portálunk a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédőszervezethez és Horváth Ildikóhoz, az Emmi egészségügyi államtitkárához fordult. Az államtitkártól máig nem kaptunk választ, a TASZ azonban  megírta, ügyben mindenképpen vizsgálatot kellett volna elrendelni. Erre kötelezi az intézményt és a fenntartót több ombudsmani állásfoglalás is.

Lépett a megyei rendőr-főkapitányság

A Narancs.hu október 9-i cikke nyomán írásbeli kérdést nyújtott be a parlamentben Gurmai Zita (MSZP) országgyűlési képviselő, amelyre október 28-án válaszolt Rétvári Bence, az Emmi államtitkára. „A rendkívüli halállal kapcsolatos hatósági eljárás lefolytatására az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv jogosult. A halál rendkívüli jellegére utaló körülmény esetén rendkívüli halállal kapcsolatos hatósági eljárást hivatalból le kell folytatni. (…) Annak feltárása, hogy a rendkívüli haláleset során az intézményben foglalkoztatott személyek az elvárható gondossággal végezték-e a munkakörükbe tartozó feladataikat, a hatósági eljárás feladata” – állt az államtitkári válaszban, amelyet a Narancs.hu november 2-án elsőként közölt.

Rétvári: Kellett volna vizsgálat!

Rétvári: Kellett volna vizsgálat!

Fotó: kdnp.hu

Aligha függetlenül a vázolt történetsortól, november 4-én az ügyben a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség gyanúja miatt nyomozást rendelt el.

Figyelmébe ajánljuk