Nem a szabályok szerint történt: vizsgálat kellett volna a kötegyáni idősotthoni fulladásos halál ügyében

Kis-Magyarország

Mindenképpen kellett volna hatósági vizsgálat a rendkívüli haláleset kapcsán – válaszolta Gurmai Zita (MSZP) országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára. Gurmai a portálunkon megjelent cikk nyomán kereste meg az tárcát, mert megírtuk, a Kötegyáni Idősek Otthona fenntartója, a helyi önkormányzat, a haláleset ellenére, szükségtelennek ítélt minden vizsgálatot.

„A rendkívüli halállal kapcsolatos hatósági eljárás lefolytatására az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv jogosult. A halál rendkívüli jellegére utaló körülmény esetén rendkívüli halállal kapcsolatos hatósági eljárást hivatalból le kell folytatni. (…) Annak feltárása, hogy a rendkívüli haláleset során az intézményben foglalkoztatott személyek az elvárható gondossággal végezték-e a munkakörükbe tartozó feladataikat, a hatósági eljárás feladata. A hatósági eljárástól függetlenül belső vizsgálat elrendelésére a fenntartó és az intézményvezető rendelkezik jogosultsággal, azonban az nem befolyásolja a hatósági vizsgálat eredményét” – válaszolta Rétvári Bence, az Emmi államtitkára Gurmai Zita szocialista országgyűlési képviselő, frakcióvezető-helyettes írásbeli kérdésére.

A tragédiáról több médium beszámolt, de csak a Narancs.hu foglalkozott az elmaradt vizsgálatokkal és az ebből fakadóan a felelősség kérdésével. Megírtuk, hogy még október 2-án tragikus körülmények között meghalt egy 73 éves asszony a Kötegyáni Idősek Otthonában. A tragédia úgy történt, hogy az idős asszony lángos evett és félrenyelt. S bár az ápolók egyből a segítségére siettek, és hamar kiértek a mentők is, nem tudták már megmenteni az asszony életét. A nénit az eset vizsgálata nélkül gyorsan eltemettek. Az asszony egyébként demenciában szenvedett és nyugtatókon élt.

Gurmai a Narancs nyomán kérdezett

Gurmai a Narancs nyomán kérdezett

Fotó: mszp.hu

„Szükségtelen bármilyen vizsgálat”

A Narancs.hu az esettel kapcsolatban arra is kíváncsi volt, hogy a rendkívüli haláleset ellenére miért nem volt belső és hatósági vizsgálat az ügyben. Kérdéseinkre írásban válaszolt Hajdu-Szűcs Mária Kornélia (Fidesz-KDNP) polgármester. „A helyszínen lévő ápolók, orvos, mentőtisztek mindent megtettek, ám sajnos az idős ellátotton már nem tudtak segíteni. Mulasztás nem történt. Tekintettel arra, hogy minden a szakma szabályai szerint zajlott, minden érintett kifogástalanul látta el feladatát, szükségtelen bármilyen vizsgálat megindítása, lefolytatása” – írta akkor válaszában érdeklődésünkre a Békés megyei, román határhoz közeli Kötegyán polgármestere.

Akkor azt írtuk, hogy mindezek után sem világos, hogy a megrázó és tragikus eset nyomán miért nem rendelt vizsgálatot Szalay Lászlóné intézményvezető és Hajdu-Szűcs Mária Kornélia polgármester. Így aligha érthető, hogyan lehet kijelenteni, minden a protokoll, az idevágó szabályok szerint történt, nem hibázott senki, de a sajnálatos haláleset mégis bekövetkezett. Ezért kérdéseinkkel, három héttel ezelőtt Horváth Ildikóhoz, az Emmi egészségügyi államtitkárához, valamint a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezethez fordultunk.

Hajdu-Szűcs: vizsgálat nélkül minden rendben volt

Hajdu-Szűcs: vizsgálat nélkül minden rendben volt

Fotó: kotegyan.hu

Gurmai Zita írásbeli kérdése

A TASZ válaszában kifejtette, az ügyben mindenképpen vizsgálatot kellett volna elrendelni. Ehhez hozzátették, az ombudsman minden szociális intézményt nyilván tart, és „(…) épp ezért ellenőrzi a haláleseteket. Ebben a témában készült legutóbbi jelentése az AJB-88/2017, amiben megállapította, hogy jogsértő, hogy a szociális intézetekben nem kerül sor a halálesetek automatikus, független szerv által lefolytatott, érdemi és hatékony vizsgálatára. A vizsgálat lefolytatása a megyei kormányhivatal feladata lenne.”

Horváth Ildikó egészségügyi államtitkártól viszont a mai napig nem kaptunk választ.

A Narancs.hu cikke nyomán nyújtotta be viszont írásbeli kérdését Gurmai Zita (MSZP) országgyűlési képviselő az Emminek, amelyre most a fent említett választ kapta a Rétvári Bence államtitkártól. Válaszában az államtitkár hivatkozott az 1993-as Szociális törvényre és a 2000-es, a Szociális és Családügyi Minisztérium rendeletének több mellékletére.

17 főt gondoznak az otthonban

Így kimondható, hogy a tragikus kötegyáni esetben mind a fenntartó helyi önkormányzat, mint a Békés Megyei Kormányhivatal is hibázott, mert a vizsgálat elmaradt. Egy idős asszony pedig meghalt.

Rétvári Bence: napnál is világosabb

Rétvári Bence: napnál is világosabb

Fotó: magyarnarancs.hu

A kötegyáni idősek otthonában jelenleg 17 fő nyugdíjast gondoznak, a személyzet létszáma meghaladja a 20 főt, akik részben közalkalmazottként, részben a közmunka programban keretében alkalmazzák őket. Ápolókról, irodai dolgozókról és takarítókról egyaránt szó van. A Narancs.hu információi szerint a mostani tragédia után az egyik család hazavitte az idősek otthonából hozzátartozóját.

(Címlapfotónkon a Kötegyáni Idősek Otthona. A felvétel forrása: www.kotegyan.hu.)

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.