Jövőre nem szívatja tovább Vásárhelyt a Volánbusz

  • narancs.hu
  • 2023. december 19.

Kis-Magyarország

Az önkormányzat 2021-ben más céget bízott meg a közösségi közlekedéssel, az állami társaság mégis tovább járatta a buszait, üresen.

Az év végéig közlekednek a Volánbusz helyi járatai Hódmezővásárhelyen, mert december 31-én lejár a szerződése a hódmezővásárhelyi városi autóbuszjáratok üzemeltetésére – tájékoztatta a közlekedési cég kedden az MTI-t.

A hódmezővásárhelyi közösségi közlekedésre még a Volánbusz jogelődje, a DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. kötött szerződést a város önkormányzatával 2018-ban. Az akkori megállapodás 2023 végéig szólt. A hódmezővásárhelyi önkormányzat azonban közben 2021. március elsejétől egy másik céggel, a Jovány Busz Kft.-vel kötött szerződést, több körjárat működtetésére, úgy, hogy a városkártyával rendelkező vásárhelyiek ingyen ülhettek föl a buszra. 

A Volánbusz álláspontja az volt, hogy az önkormányzat döntése szabálytalan, és bár Hódmezővásárhely nem állta tovább a Volánbusz járműveinek közlekedtetését, a cég „folyamatosan teljesítette közszolgáltatási kötelezettségeit a városban”, vagyis járatta tovább a buszait. Az állami cég 300 millió forintot meghaladó összeget követel Hódmezővásárhelytől, pert is indított.

Az MTI beszámolója is említi, hogy  Márki-Zay Péter polgármester (MMM-Tiszta Vásárhelyért Egyesület) a hódmezővásárhelyi közgyűlés véleményét kikérve döntött 2020 decemberében a helyi buszközlekedés átszervezéséről.

A vásárhelyi önkormányzat által működtetett Hódpress a hír kapcsán emlékeztet, hogy a bírósági eljárás még zajlik a Volánbusz és a város között.

Márki-Zay Péter szerint százmilliókba került az adófizetőknek, hogy az állami tulajdonú Volánbusz, csak hogy megleckéztesse a várost, továbbra is járatta a buszait, amelyeken nemigen ült utas, hiszen a másik járatra ingyen lehetett fölszállni. A posztból kiderül, a Jovány Busz kevesebb pénzért gyakrabban közlekedő járatokat működtet, az önkormányzat spórolt a tömegközlekedésre szánt forrásokkal.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk