„Megálljt kell parancsolni a gyűlöletkeltő szervezeteknek, nem pénzelni azokat! – mondta Szél Bernadett Szegeden

  • narancs.hu
  • 2019.06.01 18:51

Kis-Magyarország

„Stop masírozás! Békés kiállás a szegedi Dugonics téren” címmel hirdette meg demonstrációját több civil szervezet, tiltakozásul a Nemzeti Légió szegedi rendezvénye ellen. A felhívásra közel 150-en érkeztek a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalának épülete elé.

A szemerkélő eső ellenére ott voltak a tüntetésen a roma szervezetek képviselői, a helyi LMBT közösség tagjai, és lehetett látni uniós és magyar nemzeti lobogókat is a demonstrálók kezében.

A főszervező Balogh Lajos „Paci” roma jogi aktivista volt az első szónok. Nagyapja katonakori fényképével a kezében lépett a színpadra, és az ő emlékének ajánlotta a most meghirdetett ellenállást a kirekesztő politika, a rasszizmus ellen. „Senkit sem lehet megkülönböztetni származása, vallása, etnikai hovatartozása vagy éppen szexuális irányultsága miatt” – mondta Balogh.

Tíz éve tiltották be a Magyar Gárdát

Szél Bernadett: a kormánypárt támogatja a szélsőségeseket

Szél Bernadett: a kormánypárt támogatja a szélsőségeseket

Fotó: narancs.hu

Szél Bernadett országgyűlési képviselő szerint a Fidesz kötelessége lenne kordában tartani a félelemkeltő, nyíltan erőszakos szervezeteket, ehelyett a kormánypárt pénzzel támogatja a Mi Hazánk Mozgalmat. „A roma társadalom már rengeteg megpróbáltatást elszenvedett, és kötelességünk kiállni honfitársainkért” – hangsúlyozta a parlamenti képviselő.

„A gyűlöletbeszéd mellett nem mehetünk el szó nélkül” – mondta Donáth Anna, a Momentum Mozgalom elnökségi tagja, akit néhány napja választottak meg európai parlamenti képviselőnek. Szerinte most az a legfontosabb, hogy a társadalom összezárjon a szélsőségesek ellen. „Az emberiesség, a tolerancia, az egyenlőség minden civilizált társadalomban alapértékek, ezért fel kell emelnie a szavát a demokratikus pártoknak, amikor ilyen nyíltan provokatív, rasszista vonulásokat látunk magunk körül” – mondta az ellenzéki politikus.

Emlékeztetett arra, hogy szinte napra pontosan 10 éve tiltották be a Magyar Gárdát, és most ugyanott tartunk, mint akkor.

Donáth Anna: Fel kell emelni a szavunkat!

Donáth Anna: Fel kell emelni a szavunkat!

Fotó: narancs.hu

Csorba Robira emlékeztek

Szabó Józsefné roma referens is azt emelte ki beszédében, hogy a Magyar Gárda folytatása a Nemzeti Légió. „Nem akarunk ismét félelemben élni, nem akarjuk, hogy újra ártatlan emberek, sőt kisgyerekek essenek áldozatául a féktelen gyűlöletnek” – emlékeztetett az 5 évesen meggyilkolt Csorba Róbertre, a romagyilkosságok legfiatalabb áldozatára. Arra kérte a romákat és nem romákat, hogy egységesen utasítsák el az erőszak minden formáját, ne engedjék ismét elhatalmasodni a gyűlöletet a szívükben.

A demonstráció végén a résztvevők élő láncot alkotva jelezték, hogy tiltakoznak a megbélyegzés, a kirekesztés minden formája ellen.

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

  • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

  • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

  • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

„Párizsban minden volt”

  • Artner Sisso

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.

Hozza a kötelezőt

  • Sausic Attila (Berlin)

Németországban megszigorították a járványellenes intézkedéseket. Angela Merkel megjelenésünk napján adja át irodáját a parlament által szerdán megválasztott szociáldemokrata kancellárnak. Olaf Scholz általános oltáskötelezettség bevezetését tervezi. S mennyi szép törekvés és nemes szándék említhető az új kormány programjából!

„Rohadjon szét ott, ahol van!”

A szakértő szerint kisebbek, az építtető szerint megfelelő méretűek a Nagy-Magyarországot bemutató mórahalmi Mini Hungary Park makettépületei. A Szegedi Törvényszéken zajló büntetőper nem azt vizsgálja, mi mekkora, hanem hogy meg akarták-e rövidíteni az államot és az Európai Uniót.

„Innen csak elmenni lehet”

Négyszázszoros ingatlanár-különbség is lehet Budapest belvárosa és például a Békés megyei Kevermes vagy Kötegyán között. Kevermesen jártunk, s mellbevágó szegénységet és pusztulást láttunk.

„Ekkora szakadék máshol nincs”

Mivel elégedetlenek a mai fiatalok, és miért a magyarok a leg­op­ti­mistábbak a visegrádi négyek közül? Mi lehet az oka a politikai hovatartozás szerinti megosztottságnak, és mi az az egy kérdés, amelyben mégis egyetért fideszes és ellenzéki fiatal?