Lázár János levélben fordult a választópolgárhoz, hogy a sorok közt Simonkának üzenjen

Kis-Magyarország

A kormánybiztos maga jelölné ki még a polgármestert is.

Szokatlan tartalmú – Lázár János fotójával és aláírásával ellátott – szórólap borzolja a kedélyeket a Békés megyei Mezőhegyesen. Ugyanis a mezőhegyeseik vasárnap este a szokásos reklámújságokkal együtt szórólapot is kaptak postaládájukba, amelyet Lázár János fideszes országgyűlési képviselő, mint Mezőhegyesi Ménesbirtok kormánybiztosa jegyez.

Rövid felvezetés után Lázár rátér a lényegre. Eszerint „az őszi önkormányzati választások közeledtével sokan kérdezik tőlem azt, milyen vezetőre és milyen képviselőre érdemes bízni a város jövőjét” – teszi fel a kérdést a kormánybiztos. Majd leírja, hogy „egy másik város polgáraként, de Mezőhegyes barátjaként (…) az itt élők érdekeit társadalmi megbízatásban ellátó polgármester képviselheti a legjobban.”

Forrásban szegény, lehetőségben gazdag

Erre azt a magyarázatot adja, hogy „a város pénzügyi forrásokban szegény, de lehetőségekben gazdag, ezért olyan városvezetőre van szükség, aki közösségi szolgálatként és nem kenyérkeresetként látja el a munkáját.”

Békés megye felzárkóztatását is megígérte

Békés megye felzárkóztatását is megígérte

Fotó: Facebook.com

Majd további iránymutatást szab. Vélekedése szerint ugyanis „a legjobb választás egy olyan ember, aki a város valamelyik nagy cégében dolgozik, kellő felelősséggel, tudással és alázattal vállalja a mezőhegyesiek szolgálatát.”

Végül szórólapjában azzal búcsúzik a Ménesbirtok kormánybiztosa, hogy ezekről a kérdésekről a jövőben közösen gondolkodjanak.

Lázár sem volt társadalmi megbízatású

„Durva, direkt és félelmet keltő beleszólás a helyi önkormányzatiság ügyeibe, mert a helyhatósági választás mégiscsak arról szólna, hogy az itt élők tudásuk, tapasztalatuk és értékítéletük alapján autonóm és többségi véleménnyel eldöntik, hogy a következő ciklusban ki vezeti Mezőhegyest. Ebbe tenyerelt bele Lázár” – mondta a Narancs.hu-nak egy, a neve mellőzését kérő helyi közéleti személyiség.

false

„Jó példával szolgált volna Lázár János, ha korábbi és mostani politikai megbízatásait – polgármesterség, miniszterség, országgyűlési képviselőség és kormánybiztosság – társadalmi megbízatásban látja el, ám erről szó sincs” – jegyezte meg egy helybeli vállalkozó.

Többen azt sem értik, és ennek helyi Facebook-oldalakon is szót adnak, hogyan lehet egy nagy cég vezetését és a polgármesterséget közösen vinni, miközben mindkét megbízás nem napi 8 óráról szól. Van, aki amellett teszi le a garast, hogy a cégvezető polgármesterként is a gazdasági társaság ügyeit menedzselné.

„Mindez üzenet Mitykó Zsolt jelenlegi polgármesternek és Rajos István fideszes alpolgármesternek, polgármesterjelöltnek, hogy ne induljanak az őszi önkormányzati választáson. Ugyanis a lázári feltételrendszer szerint nem nagy cégek vezetői, így aztán nem is tudnák ellátni társadalmi munkában a városvezetői feladatokat” – jegyezte meg egy korábbi képviselő-testületi tag a Narancs.hu-nak. Hozzátette, Rajos István szorosan Simonka köreihez tartozik, akivel Lázár különösen rossz viszonyban van a Fideszen belül.

Mitykó Zsolt polgármesternek is üzent Lázár

Mitykó Zsolt polgármesternek is üzent Lázár

Fotó: Facebook.com

A főállású alpolgármester fideszes

A legutóbbi választáson Rajos István független képviselőjelöltként csak az ötödik legtöbb voksot kapta a "kislistán", végül mégis főállású alpolgármester lett. Összeférhetetlenség miatt 5 éves fizetés nélküli szabadságot vett ki katasztrófavédőktől, és Simonka György közbejárására főállásban lett Mitykó Zsolt polgármester helyettese. Rajos bejutása után függetlenségét feladva, gyorsan belépett a Fideszbe.

Helyiekkel beszélve az derült ki, hogy Lázár időzítése és javaslata nem véletlenül a nyári politikai szünet előtt jött. Arról nem beszélve, hogy a kisvárosnak alig van nagy cége, így a szóba jöhető jelöltek száma igen csekély számú. Lázár János pontosan tudja, kit szeretne mezőhegyesi polgármesternek, ám ezt még taktikusan nem közölte.

A Mezőhegyesi Ménesbirtokon dolgozó informátorunk elcsodálkozott, amikor vasárnap este elolvasta Lázár János szórólapját. A tavaly októberben Mezőhegyesre érkező kormánybiztos székfoglalójában, zárt körben, arról beszélt a menedzsmentnek és a dolgozóknak, hogy mindenkinek el kell dönteni: az állami kézben lévő Ménesbirtok kötelékében szolgál, vagy saját vállalkozásában dolgozik. „Egy fenékkel csak egy lovat lehet megülni” – szemléltette a helyzetet akkor Lázár. Most, mintha ennek az ellenkezőjét szabná feltételül a mezőhegyesi városvezetésre.

Amikor 2018. október elején Lázár kormánybiztos lett Mezőhegyesen, akkor egyebek között azt ígérte, hogy öt éven belül Magyarország legjobb agrárcég, tíz éven belül Európa egyik legjobb cége lesz a Ménesbirtok. Emellett, hogy a Mezőhegyesi Ménesbirtok felemelkedése révén Békés megye felzárkózik, lesz agrárturisztika, az öntözött területek a duplájára nőnek és magasabb fizetést kapnak a munkavállalók.

„Az a veszély fenyegeti Mezőhegyest…”

A hvg.hu szerint Lázár János annak idején azt megígérte, hogy minden nap ott lesz Mezőhegyesen. Ehhez sokértelműen hozzátette: „Az a veszély fenyegeti Mezőhegyest, hogy rendszeresen állok a cég rendelkezésére, tulajdonosként, igyekszem a jó gazda gondosságával ügyelni a cég működésére.” Mint a szórólap mutatja, ambíciói már rég túlhaladják a Ménesbirtok kormánybiztosságát.

Lázárnak nincsenek könnyű napjai. Nemrégiben azt nyilatkozta, hogy „elgurult a gyógyszere” azoknak a vezetőknek a Ménesbirtoknál, akik nagyarányú fejlesztésekben gondolkodnak. Ezért kirúgásukat helyezte kilátásba. Aztán kiderült, ezek a terveket már januárban ismertette a mezőhegyesi menedzsment, s ezeket Lázár saját FB-oldalán is megosztotta.

Figyelmébe ajánljuk