Miért kerül 300 millió forintba egy 8 fő fogadására alkalmas minibölcsőde?

Kis-Magyarország

Mintegy 300 millió forintból épül bölcsőde a Pest megyei Acsán. Egy helyi Facebook-csoportban többen rácsodálkoztak, mi kerül ennyibe egy picike intézményen. Rétvári Bence szerint a bölcsődei ellátás nemcsak a nagyvárosiak kiváltsága.

„Már javában épül Acsán a nyolc férőhelyes mini bölcsőde, amely a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázaton elnyert, 100 százalékos intenzitású, összesen 296 millió 255 ezer forintból valósul meg” – írta a minap a Dunakanyar Régió a beruházás helyszínén zajlott sajtótájékoztató nyomán. „A pályázat keretén belül 8 gyermek befogadására alkalmas intézmény épül, amely nagyban hozzájárul a bölcsődei befogadó intézmények területi egyenlőtlenségeinek mérsékléséhez, mivel a községben ez idáig nem volt ilyen létesítmény. A gyerekek napközbeni ellátása megkönnyíti a szülők munkavállalói mobilitását, munkába való visszatérését, a családok munkájának és magánéletének összehangolását, hiszen lesz Acsán egy olyan hely, ahol már egész kisgyermek koruktól biztonságban tudhatják gyermeküket, amíg ők a munkahelyükön tartózkodnak” – mondta Zemen Szilvia polgármester.  

A település vezetője szerint a felépülő bölcsőde a mai kor elvárásainak, nevelési igényeinek, az energetikai hatékonysági szempontoknak megfelelő, magas színvonalú, minden szükséges helyiséggel és berendezéssel rendelkező, kényelmes és biztonságos környezetet biztosít a gyermekeknek és az itt dolgozóknak egyaránt. A kivitelezés tervezett befejezési határideje július 31., így az új minibölcsőde szeptember 1-jén már fogadhatja az acsai gyerekeket.

A sajtótájékoztatón Rétvári Bence belügyi államtitkár, a térség országgyűlési képviselője is megjelent. Megjegyezte, ha a környék településeit nézi, van, ahol három év alatt nem jutottak el idáig. Példaként a váci Bauer Mihály utcai bölcsőde építését említette (az intézményt az ellenzéki vezetésű váci önkormányzat adta át még márciusban, az ünnepségen Rétvári is megjelent; akkor úgy fogalmazott, hogy „ezen a gyönyörű szép tavaszi napon átadhatjuk a váci családoknak, a váci gyerekeknek ezt az új intézményt”). 

A fideszes politikus szerint a bölcsődei ellátásnak nem csak a nagyvárosiak kiváltságának kell lennie. 

Aranyból lesz? 

Egy helyi Facebook-csoportban a kommentelők érzékelhetően meg voltak lepődve azon, mennyi pénzt fordítottak a bölcsőde építésére. Egyvalaki azt kérdezte: „Aranyból lesz?”. Más azt fűzte hozzá, hogy „ennyi pénzből egy palotát lehetett volna építeni, nem egy lyukat, egy istálló is nagyobb.” „Aztán jön a miniovi, miniiskola, miniegyetem stb.!” – tette hozzá egy másik kommentelő. 

Rétvári Bence által posztolt bejegyzésben valóban nem tűnik nagy épületnek a minibölcsőde. 

Nem használják fel mind a 300 milliót

„A projekt összköltsége közel bruttó 300 millió forint, mely tartalmazza az általános forgalmi adót, az ingatlan megvásárlásának és közművesítésének a költségéit, az építési és udvarkialakítási munkák költségét. Illetve magába foglalja mindazokat az intézmény működéséhez szükséges bútorok és berendezési tárgyak, eszközök, kültéri játékokok költségét, melyeket a Magyar Bölcsödék Egyesülete jóváhagyott és elvárásként megfogalmazott. Továbbá tartalmazza a projekt megvalósításához kapcsolódó szolgáltatások költségét, mindemellett még a támogatási összeg projektszintű tartalékot is tartalmaz. A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján nem kerül felhasználásra a teljes megítélt támogatási összeg” – nyilatkozta lapunknak Zemen Szilva polgármester. 

Tájékoztatása szerint a bölcsőde körülbelül száz négyzetméter alapterületű, az épületben egy csoportszobát és a jogszabályok előírása szerinti kötelező helyiségeket alakítják ki. Akadámymentesített lesz és az energiahatékonysági követelményeknek is megfelel. 

Az intézményben várhatóan három fő dolgozik majd. 

Várhatóan ki fogja elégíteni a bölcsődei ferőhelyek iránt jelentkező igényeket, véli a polgármester. 

„A lakosok jelzése, igénye alapján döntött az önkormányzat a bölcsőde építése mellett, mivel a településen jelenleg nem érhető el bölcsődei ellátás. A tavalyi nevelési évben például: a szomszéd település 12 fős bölcsődéjében Acsáról hárman vették igénybe a bölcsődei ellátást. Azonban van idén olyan gyermekünk, aki két településsel arrébb, Pencen veszi igénybe ezt a szolgáltatást, mivel már az előbb említett településen nem tudták fogadták gyermekét. 2024 évben már a bölcsőde tervezett kapacitását meghaladó mértékű igény jelentkezett az acsai szülők részéről” – magyarázta Zemen Szilvia. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk