Mozgolódnak a szóba jöhető fideszes jelöltek Simonka választókörzetében

Kis-Magyarország

Akaratán kívül egy kicsit Simonka Györgyről, a vádlottak padján ülő fideszes országgyűlési képviselőről szólt a hétfői nap. Lázár János, ha burkoltan is, de kimondta, nem Simonkát indítja a Fidesz a Békés megyei 4-es számú országgyűlési egyéni választókerületben. Simonka erre visszaszólt ugyan, mégis legalább négy fideszes vevő lenne a helyére.

 

Simonka számára hét azzal kezdődött, hogy Lázár János a Telexnek adott interjúban „csúnyákat” mondott róla. (A közöttük lévő kifejezetten rossz viszony nem titok a Viharsarokban, amire jellemző, hogy legalább három éve nincs olyan rendezvény, amelyen mindketten részt vennének, holott a térség parlamenti képviselőjéről és a Mezőhegyesi Ménesbirtok kormánymegbízottjáról, országgyűlési képviselőről van szó.) „A politika is sújtotta a választókerületet, mint ismert, Simonka úr itt kezdte és itt fejezi be politikai pályafutását” – mondta félig nevetve Lázár a videóban. Majd pontosított, hogy a politikai szerepvállalás a bíróságon ér majd véget. (Ismeretes, Simonkát és 32 társát közel 1,5 milliárdos költségvetési csalással vádolja a Központi Nyomozó Főügyészég.)

„Simonka Györggyel nem az az én problémán, hogy itt van, hanem, hogy ide került. Mármint, hogy közénk” – mondta Lázár, aki hozzátette, a jövőben a humánpolitikában sokkal körültekintőbbnek kell eljárniuk, és a kockázatokat nem kell sokáig magukkal vinni. Végül jelezte: „sokat segítene a Fidesznek, ha nem lennének ezek az ügyek”. Ugyanakkor azt nem tette hozzá Lázár, hogy a Fidesz parlamenti frakciója a Simonka meggyanúsítása, majd vád alá helyezése óta eltelt években arra sem kérte meg politikust, hogy amíg tisztázza magát, üljön a függetlenek közé. A múlt héten is világossá vált az egyetemek és a Nemzeti Ménesbirtok alapítványi kijátszásakor: nagyon is szükség van a kétes hírű politikus voksára a parlamenti kétharmadhoz. Ugyanakkor az is világosnak látszik, hogy nyilatkozatával most egyben a selyemzsinórt küldte el Lázár Simonkának.

 Simonka: „Számomra érthetetlen”

Nem késett Simonka válasza, aki a 24.hu-nak adott interjút. Kifejtette: „Egyrészt számomra érthetetlen, hogy Lázárnak honnan lennének már megint információi mindenki előtt. Másrészt azt, hogy ki meddig politizál, nem ő dönti el. Az én esetemben elsősorban a családom és pártcsaládom véleménye a mérvadó” – válaszolt a dél-békési kormánypárti képviselő. Hozzátette, hogy „akik engem jól ismernek és tudják, honnan indultunk, valamint azt is, hogy milyen sok és szép dolgot hoztunk létre az elmúlt három ciklusban.” Közben befejezetlen vagy el sem kezdett beruházások is szegélyezik Simonka útját.

Végül arról beszélt, hogy az ártatlanság vélelme őt is megilleti, másrészt jelezte, igazukat be fogják bizonyítani a bíróságon, ahol „hamisított dokumentumokkal és a bűnözők szájába adott hamis vallomásokkal” támadják őt. () Mindennek ellentmond a tárgyalás eddigi menete, ahol eddig vérszegény, a vádakat a legkisebb mértékben sem megrengető vallomást tett Simonka. Holott egy, a Narancs.hu által korábban nyilvánosságra hozott hangfelvétel szerint Simonka azt mondta, hogy: „A vádirat, az nullás!”

 
Simonka György és Orbán Viktor a Karmelita kolostorban 2020. március 9-én

A monstre Simonka-perben érintett egyik, a neve mellőzését kérő ügyvéd a Narancs.hu-nak elmondta, azon lehet vitatkozni, hogy az vádiratban szereplő költségvetési kárérték 1,4 milliárd forint vagy annál kevesebb, de arról nem, hogy a Fővárosi Törvényszék bűnösnek fogja találni Simonkát. Többek szerint lehet, mások szerint elképzelhetetlen, hogy lesz első fokú ítélet a 2022-es áprilisi választásig. De akárhogyan is alakul a per, egy biztos:

Simonkával ebben a körzetben már nem lehet újra elindulni.

A politikailag és erkölcsileg amortizálódott fideszes képviselővel nem lehet nyerni, a többi választókerület és a Fidesz politikája szempontjából is mindez a legrosszabb üzenetet közvetítené. Nem meglepő módon éppen az érintett az, aki mindezt a legkésőbb érti meg.

Négy fideszes aspiráns

A Simonka dél-békési körzetében történő üresedés viszont sajátos mozgást eredményezett a kormányoldalon, legalább négy lehetséges jelöltről hallani. Nem egyenlőképpen, de valamennyien esélyesek lehetnek arra, hogy valamelyikük a kormánypárt képviselőjelöltje legyen Békés megye 4. számú választókerületében.

Az egyik legesélyesebb aspiráns Erdős Norbert,

aki korábban volt országgyűlési és európai parlamenti képviselő, de egykor a Békés megyei kormánymegbízotti posztot is betöltötte. Jelenleg bölcsészdiplomájával az agrártárca élelmiszerlánc-biztonságért felelős államtitkára. Ugyancsak pályázhat a térség parlamenti mandátumára a kormánypárt részéről Zalai Mihály, aki korábban Orosháza alpolgármestere, két ciklus óta – éppen Simonka jóvoltából – a Békés megyei közgyűlés elnöke. (Időközben Simonka és Zalai viszonya megromlott, a megyei önkormányzat elnöke el is szakadt Simonkától annak zűrös ügyei miatt.) Új keletű hadakozásaikról többször beszámoltunk

Zalai Mihály megyegyűlési elnök hallgat

 
Zalai Mihály, a megyei önkörmányzat elnöke
Fotó: Békés Megyei Önkormányzat  

Mellettük, ha jóval kisebb hangsúllyal is, de szóba kerül Dancsó József , aki 1998 és 2014 között fideszes országgyűlési képviselő volt, majd a Magyar Államkincstár elnöke, jelenleg pedig Magyar Export-Import Bank Zrt. operációs vezérigazgató-helyettese. Simonka úgy számol, ha ő mégsem indulhatna, akkor közvetlen bizalmi emberét, Oravecz Nórát szeretné Fidesz-jelöltnek a körzetben. Oravecz ma Orosháza alpolgármestere „Olyat még nem láttunk, hogy egy bukott politikus kijelölhetné az utódát” – mondta ugyanakkor a Narancs.hu-nak egy, a térségben élő, a Fideszhez közel álló és Simonkát jól ismerő informátorunk.

Figyelmébe ajánljuk