Nem cáfolta Simonka, hogy nyolc és fél évet kért rá az ügyészség

Kis-Magyarország

A magyarnarancs.hu kérdéseire válaszolva nem cáfolta Simonka György fideszes országgyűlési képviselő, hogy az ügyészség nyolc és fél éves fegyházbüntetést és teljes vagyonelkobzást kért ellene. Az ellene folyó eddigi eljárást elfogultnak nevezte .

Több egymástól független forrás nyomán a napokban arról írtunk, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség nyolc és fél éves fegyházbüntetést és teljes vagyonelkobzásra tett vádindítványt Simonka György ellen a bíróság előtt, ha az ellene folyó büntetőper előkészítő tárgyalásán elfogadja a vádiratban foglaltakat és lemond a védekezés lehetőségéről. Kérdésünkre az ügyet tárgyaló Fővárosi Törvényszék elismerte, hogy a Simonkának és több mint két tucat vádlott-társának, valamint védőiknek már kézbesítették a vádiratot. Információnk szerint az előkészítő tárgyalási nap novemberben lehet.

Előző cikkünk megírása előtt elektronikus levélben megkerestük Simonka György kormánypárti parlamenti képviselőt és azt kérdeztük tőle, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség valóban  bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja-e?

Megszűnt Simonka védettsége

Megszűnt Simonka védettsége

Fotó: Simonka György/Facebook.com

Azt is kérdeztük továbbá, megfelel-e a valóságnak, hogy az előkészítő ülésre azzal a javaslattal állt elő az ügyészég, hogy ha elfogadja a vádiratban foglaltakat és lemond a védekezés lehetőségéről, akkor 8,5 év fegyházbüntetés mellett teljes vagyonelkobzás lesz a büntetése?

Válaszolt Simonka György

Cikkünk megjelenése után, péntek késő este reagált Simonka kabinetvezetője, Puju János, aki a következő levelet juttatta el hozzánk: „Kérem, Simonka György képviselő Úrhoz eljuttatott kérdéseivel kapcsolatban tekintse irányadónak képviselő úr Fb-oldalán és honlapján közzétett közleményét!”

Ami a következő: „Az ellenem folyó eljárásról szóló hírekkel kapcsolatban továbbra is következetesen állítom, hogy semmilyen bűncselekményt nem követtem el. A hatóságokkal eddig is együttműködtem, és a jövőben is így fogok tenni. Most értünk el az eljárás azon szakaszához, hogy végre elfogulatlanul vegyék figyelembe a mi igazunkat alátámasztó indítványainkat és bizonyítékainkat, amitől joggal remélem, hogy a hatóság felment vádak alól.

Simonka már nem a farsangi maszkabálra készül

Simonka már nem a farsangi maszkabálra készül

Fotó: Simonka György/Facebook.com

Közvetetten elismerte

Vagyis egyetlen szóval sem cáfolta azt a korábbi, a vádirattal kapcsolatos értesülésünket, hogy az előkészítő tárgyaláson nyolc és fél év fegyházat és teljes vagyonelkobzást kér az ügyészség. Ha a nem ismeri el az ellene felhozott vádakat – a válaszból a leghatározottabban ez derül ki –, akkor a büntetési tétel súlyosabb lehet.

Másrészt, bár Simonka nem indokolta, hogy miért, de az ellene folyó büntetőeljárás eddigi részét elfogultnak tartja. Még tavaly októberben Polt Péter legfőbb ügyész kérte az országgyűlést, hogy függessze fel Simonka mentelmi jogát, ami megtörtént. Ezt követően a kormánypárt emberének tartott Polt vezette ügyészség emelt vádat Dél-Békés erős emberével szemben.

A fideszes országgyűlési képviselő védője Bánáti János, aki egyben a Magyar Ügyvédi Kamra elnöke.

Neked ajánljuk