8,5 évre börtönbe küldheti a fideszes Simonkát a Polt vezette ügyészség

Kis-Magyarország

Több forrás arról beszélt a Narancs.hu-nak, hogy az ügyészség vádiratában 8 és fél év fegyházbüntetést és teljes vagyonelkobzást kért a bűnszervezetben különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás miatt megvádolt Simonka Györgyre. A Fővárosi Törvényszék kérdésünkre azt megerősítette, hogy a vádiratokat már postázták a vádlottaknak és védőiknek.

Az országgyűlés tavaly októberben a legfőbb ügyész indítványára felfüggesztette Simonka György fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogát, majd a Központi Nyomozó Főügyészség gyanúsítottként hallgatta ki és házkutatást is tartott a politikusnál. Az elhúzódó nyomozás végén augusztus 21-én küldte meg a vádiratot a Központi Nyomozó Főügyészség a Fővárosi Törvényszéknek.

Bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat Simonka György és 32 társa ellen az ügyészség. Azzal vádolják a dél-békési parlamenti képviselőt: tisztában volt azzal, hogy jelentős összegű pályázati források nyílnak meg a termelési és értékesítési szövetkezetek (tész) beruházásaival kapcsolatban és ezekre rástartolt.

Simonka 45 százalékot kért

Simonka 45 százalékot kért

Fotó: füvesi.hu

A gyanúsítás szerint ezért 2009 év végén elhatározta, hogy mások segítségével, azok cégeinek a felhasználásával egy olyan személyi kört épített fel, amelynek az volt a célja, hogy a döntéshozókat megtévesztve jogtalan vagyoni haszonhoz jussanak.

Felülárazás és 45 százalék

Simonka György és társai a beruházásokat és az eszközbeszerzéseket felülárazhatták, vagyis a kérelmekben valótlan adatokat tünthettek fel azért, hogy jogellenesen megnövelt összegű támogatásokat vegyenek fel.

Az ingatlanokat olcsón megszerezték, majd azokat minimális fejlesztéssel, fiktív értékbecsléssel szerepeltették az elismerési tervekben. A beszerzett eszközök döntően használtak voltak, amelyek csak töredékét képviselték az értük kifizetett összegnek.

Simonka György meghatározta azt is, hogy az egyes beruházásokat megvalósító cégek képviselői a nekik átutalt, vagyis felülárazott vállalkozói díj mekkora részét – általában 45 százalékát – szolgáltassák vissza neki készpénzben.

Simonka a vád szerint:

  • két rendbeli, felbujtóként, bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének,
  • két rendbeli, bűnszervezetben, gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetés bűntettének,
  • két rendbeli vesztegetés elfogadása bűntettének,
  • két rendbeli, társtettesként bűnszervezetben elkövetett, kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntettének,
  • két rendbeli folytatólagosan, és felbujtóként elkövetett hamis magánokirat felhasználása vétségének megalapozott gyanúja megállapítására alkalmas.

A Simonka ügyét tárgyaló Fővárosi Törvényszéknél szerdán érdeklődünk arról, hogy a vádiratot már postázták-e a fideszes országgyűlési képviselőnek, vádlott-társainak és a jogi képviselőknek? Emellett azt tudakoltuk, hogy ezzel párhuzamosan kitűzték-e a már az előkészítő ülés időpontját, s ha igen, mikorra?

Tegnap előtt még kitüntették a hűbéresei...

Nemrég még kitüntették...

Fotó: Simonka György/Facebook.com

A Fővárosi Törvényszék a Narancs.hu-nak megerősítette, hogy a vádiratot már elküldték a vádlottaknak és jogi képviselőiknek, egyben az előkészítő ülés időpontját is kitűzték. Ám még nem érkezett mindenkitől vissza a tértivevény, így az első tárgyalási nap időpontját csak ezt követően közlik a nyilvánossággal.

Nyolc és fél év és vagyonelkobzás?

A kikézbesített vádiratokat a hét elején érkeztek meg a vádlottakhoz és védőikhez. A több tucat helyre eljutott dokumentumról három, egymástól független forrásból szerzett információkat a Narancs.hu. Egymást erősítve ezek azt valószínűsítik, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség az előkészítő ülésre azt az „ajánlatot” teszi Simonkának, ha elfogadja a vádiratban foglaltakat és lemond a védekezésről, akkor nyolc és fél év fegyházban letöltendő szabadságvesztést és teljes vagyonelkobzást kér ellene a bíróság előtt.

Az ügy tisztázása érdekében Simonkához fordultunk, levelet írtunk neki, ám cikkünk megjelenéséig választ nem kaptunk tőle. Ha ezt megtörténik, akkor cikkünket frissítjük.

Néhányan úgy vélekednek, a kiszivárgott vádindítványt Simonka nem fogadja el. Emellett informátoraink azt egyértelműsítették, hogy Simonka közeli hozzátartozóira, ismerőseire és üzlettársaira több éves szabadságvesztést kér az ügyészség.

Mit lehet elkobozni?

A vádiratban foglalt és az ügyészség által indítványozott büntetési tételek súlyosbodnak és szigorodnak, ha azt a vádlottak nem fogadják el. Egy, az ügyet jól ismerő Békés megyei ügyvéd megkeresésünkre azt mondta, hogy ilyen esetekben a büntetési tétel 5 és 15 év között van. Ugyanakkor ironikusan azt kérdezte: „Ugyan mit tud majd a bíróság elkobozni Simonkától?”

Hiába a közös fotó, kiesett a pikszisből

Hiába a közös fotó, kiesett a pikszisből

Fotó: Simonka György/Facebook.com

A 24.hu korábbi értesülése alapján beszámoltunk, a nyomozóhatóság zár alá vette azt nagyértékű újkígyósi ingatlant, ahol Simonka családjával él, és amely többszöri tulajdonváltás nyomán ma a politikus két kiskorú gyerekének a nevén van.

A Fidesz dél-békési ura az utóbbi időben rejtőzködő életmódot folytat, a Narancs.hu beszámolói szerint egy sor olyan eseményen nem jelent meg, amelyet vele hirdettek meg.

Figyelmébe ajánljuk