Kawasakit és Hondát is belerángatták a kampányba – Fidesz-jelölt küzd két egykori fideszessel Szentesen

Kis-Magyarország

A Fidesz-KDNP a szomszédos Szegvár 13 éve dolgozó polgármesterét indítja Szentesen. Egyik ellenfele az elmúlt öt évben a Fidesz helyi frakcióvezetője volt a városi képviselő-testületben. A másik vetélytársat 2006-ban a Fidesz indította, 2010-ben a Jobbik, most az ellenzéki összefogás.

Vajon melyiket választják a szentesiek, akiknek az elmúlt 25 évben, 1994 óta jó volt a most nyugdíjba készülő Szirbik Imre (MSZP)?

  • „Antal Balázs Tibor és Chomiák Waldemár az ellenzék embere. Semmi közünk hozzájuk. Fidesz, KDNP. Mindent Szentesért!”
  • „Sárközi Balázsnak Kawasaki motorja van. Semmi közünk hozzá! Honda. Mindent a motorosokért!”

Ilyen szórólapokkal traktálják a szentesieket az önkormányzati választási kampányban. Bizonyára kitalálták: a második röplap az előzőn élcelődik.

Dübörögnek

Arról van szó, hogy Antal Balázs Tibor és Chomiak Waldemar, bár kormánypárti önkormányzati képviselők voltak öt éven át, most kizárta őket a Fidesz, miután előbbi független polgármesterjelöltként, utóbbi pedig képviselőjelöltként indul az októberi választáson.

false

A párt döntését a két helyi politikussal kapcsolatban maga Kubatov Gábor pártigazgató közölte. „Mindazoknak, akik önös politikai érdekből, személyes ambícióktól vezérelve, a közösségi érdekeket és értékeket semmibe véve hátat fordítottak saját politikai családjuknak, számolniuk kell a következményekkel” – érvelt Kubatov.

„A Fideszt 13 éve szolgálom minden erőmmel, az utolsó 5 évben frakcióvezetőként. Soha egy rossz szóval nem illette a munkámat a vezetés” – nyilatkozta a Narancs.hu-nak Antal. A politikus azt mondja: a szentesiek kérték tőle, induljon el. „Amit elvállalok, amellett kitartok. Amire pedig erkölcsileg nemet kell mondanom, arra nemet is mondok. Nem lett más a világképem. Ugyanezzel a tartással akarom folytatni a munkát a Szentesi Polgári Szövetség Egyesület támogatásával” – mondta Antal.

Nincs ingyen MALÉV-jegy

Antal úgy gondolja, vidéken pártokra vagy ígéretekre már nem szavaznak az emberek, megtanulták, nincs ingyen MALÉV-jegy a nyugdíjasoknak. Szentesen minden jelöltről személyes tapasztalata lehet mindenkinek, vagy egy ismerős révén lehet tájékozódni. „Együtt lehet-e működni ilyen előzmények után a Fidesszel és a másik szövetség tagjaival a majdani képviselő-testületben?” – kérdeztük. Antal azt állítja, hogy a most lezáruló öt évben többségben volt a Fidesz-KDNP, „mégse kellett használni ezt az egyedi lehetőséget, nem voltunk erőszakosak”.

Kétszer eladott műtőtömb

„Antal Balázs Tibor csapatát én a Fidesz kettes csapatának nevezem, bár tény, hogy szentesi emberek alkotják” – mondja Szabó Zoltán Ferenc, a nyolc párt és civil szervezet – köztük az MSZP, a Jobbik, a DK, a Momentum és a Párbeszéd – által összehozott Jövőnk Szentes Egyesület polgármesterjelöltje. Számára sem teljesen idegen terep a Fidesz. 2006-ban a párt önkormányzati képviselőjelöltje volt, majd külsős bizottsági tagként dolgozott.

2010-ben elváltak útjaik: a Jobbik jelöltjeként jutott be a helyi testületbe és a megyei közgyűlésbe. Szerinte Antalékkal a Fideszben hasonló történt, mint vele 9 évvel ezelőtt. „Én lokálpatrióta városvezetést tervezek, a lehető legkevesebb pártpolitikával. Ez az utóbbi időben bevált a képviselő-testületben. Elvi nézetkülönbségek ellenére is együtt tudott dolgozni a csapatunk” – érvelt.

Szabó Zoltán Ferenc, az ellenzék közös jelöltje

Szabó Zoltán Ferenc, az ellenzék közös jelöltje

Fotó: Szabó Zoltán Ferenc/Facebook.com

Szabó a jelenlegi polgármesterre, Szirbik Imrére olyan politikusként hivatkozik, akivel nem értettek egyet mindenben, de hat-nyolc éve kölcsönösen tisztelik egymást, és aki őt tartja alkalmasnak arra, hogy összefogást teremtsen a város érdekében. A Jövőnk Szentes Egyesület polgármesterjelöltje úgy gondolja, hogy a szentesi műtőtömböt kétszer már „eladta” a kormányoldal a választási kampányban, és nem valósult meg, harmadszor ez már nem lesz jó ajánlat.

Szerinte rossz néven fogják venni a választók, hogy a Fidesz szentesi tapasztalat nélküli jelölteket is indít. Köztük Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértőt.

Farkas Sándor megkereste

„Ezer szállal kötődöm Szenteshez, ott születtem, sok barátom, a családom egy része ott él, naponta járok a városba, az önkormányzatunk is, én is vásárolok szentesiektől. Kérdezték ismerősök, miért nem indulok, de ilyen ambícióm eredetileg nem volt” – mondja Gémes László agrárvállalkozó, Szegvár kormánypárti polgármestere, a kormánypártok szentesi polgármesterjelöltje.

„Január végén keresett meg Farkas Sándor fideszes országgyűlési képviselő, azzal, hogy alkalmasnak találnak a szentesi polgármesteri tisztségre, az alapján, ahogyan Szegvár az utóbbi 13 évben eljutott A-ból B-be. Vívódtam egy hétig, aztán úgy döntöttem, hogy mivel Szegváron minden fontosabb feladatot elvégeztünk, én pedig szeretek terepen lenni, problémákat megoldani, jó csapattal, vállalom” – beszélt mozgatórugóiról Gémes.

A kérdésre, mit szóltak ehhez a szegváriak, Gémes László azt felelte, számított sértődött reakcióra is, de a meglepődés és a sajnálkozás mellett inkább az a vélemény volt meghatározó, hogy érezték egy ideje, tovább fog lépni, nagyobb munkát vállal.

„Nem hagyom el Szegvárt. Szentes fejlődési iránya mindig is befolyásolta Szegvárét, ahogyan ez a városok és vidékük tekintetében Európa-szerte jellemző, és az lesz egyre inkább. Várható egy sor közös fejlesztési program, nem csak a két települést összekötő kerékpárút” – mondta a Narancs.hu-nak.

Gémes László: szegváriként Szentest szolgálná

Gémes László: szegváriként Szentest szolgálná

Fotó: Gémes László/Facebook.com

Gémes szerint a választók az alapján fognak dönteni, alkalmasnak találják-e a feladatra a jelöltet, vagy sem – függetlenül attól, milyen párt áll mögötte. Azt is tudják, egy vállalkozó általában jól vizsgázik ilyen pozícióban, mert nem a folyamatokat követi, hanem kezdeményez. A fideszes jelölt úgy gondolja, megfelelő személyiségű és tehetségű polgármester el tudja érni, hogy az ülésterem ne politikai csatározások, hanem értelmes munka színhelye legyen.

Vigaszágon sem akar visszajönni

Tény, hogy 2014-ben Bozó Zoltán vállalkozó, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje 43,39 százalékot kapott, Szabó Zoltán Ferenc, a Jobbik jelöltje akkor 8,72 százalékot. Szirbik Imre, akit az MSZP, a DK, a PM és az Együtt indított, 47,89 százalékkal győzött. Az idén 66 éves közgazdász, villamos üzemmérnök Szirbik 1994 óta minden önkormányzati választáson elnyerte a polgármesteri tisztséget, 2006 és 2010 között országgyűlési képviselő is volt.

Szirbik: Az alapján, ahogy ismerem őket...

Szirbik: Az alapján, ahogy ismerem őket...

Fotó: szentestv.hu

„Mindhármukat ismerem”

Most augusztus elején, a Kurcán, egy stégen tartott tájékoztatón megerősítette: tényleg nem indul többé. Nem akar „vigaszágon”, sem „behozott alpolgármesterként” dolgozni a városvezetésben, de ha lesz véleménye szentesi polgárként, el fogja mondani. Fontos neki, hogy átláthatóan, nyilvánosan működő, adósságoktól mentes várost hagy az utódjára. Ő hogyan választ a jelöltek közül?

„Az alapján, ahogyan ismerem őket. Mert mindhármukat megismerem. Az emberi tulajdonságok számítanak, mert a szakmát meg lehet tanulni. Én Szabó Zoltán Ferenc mellett tettem le a voksom” – reagált kérdésünkre Szirbik.

Neked ajánljuk