Trump győzelméből is kivette a részét a Jobbik körül zsizsegő putyinista spin doctor

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2016. december 21.

Kis-Magyarország

James Dowson különböző propagandaoldalakkal segítette a nagy Donald győzelmét. A Magyarországon kavaró szélsőjobbos háttérember most már Amerikának is feltűnt.

Így nyomta a tengerentúlról egy Putyin-rajongó a trumpista propagandát az amerikaiknak – ezzel a címmel közölt cikket a New York Times (NYT) a hétvégén, a Magyar Narancs által nemrég bemutatott, Magyarországra rámozduló James Dowsonról.

false

 

A brit szélsőjobb (azaz a BNP és a Britain First) korábban meghatározó pénzfelhajtó háttéremberéről mi a hazai paramilitáris szervek körüli kavarása, illetve a Toroczkai László Jobbik-alelnök támogatásával futó ásotthalmi ingatlanprojekt kapcsán írtunk részletesen (ha erről lemaradt, fussa át keretes írásunkat!). A tekintélyes amerikai lapot persze nem ez, hanem Dowson elnökválasztási szerepe keltette fel – joggal.

Toroczkai és Dowson: a nagy ásotthalmi ingatlanbiznisz

Két hete megjelent riportunkban részletesen bemutattuk a Dowson-féle lovagrend (KTI) magyarországi ingatlanprojektjét, amelynek lényege nyugat-európai keresztény állampolgárok idecsábítása lett volna. Az ideológiai szempont a Nyugat és a multikulti „rothadása” volna, az anyagi pedig az, hogy Magyarországon nagyon olcsók az ingatlanok. Ásotthalmon szinte fillérekért lehet tanyát venni – ezt már a Jobbik alelnöke, a település polgármestere, Toroczkai László mondta a KTI által készített videóban, amely ékes bizonyítéka volt, hogy Toroczkai együttműködik a Dowson-féle szervezettel. Igaz, ezt Toroczkai később igyekezett tagadni, csakhogy a Magyar Időknek adott nyilatkozatában a Jobbik alelnöke – az általunk bemutatott tények alapján – egyszerűen hazudott. Megkerestük ez ügyben, de Toroczkai a mai napig nem reagált arra, amikor azokkal a tényekkel szembesítettük (konkrétan ezekkel itt), amelyek szerint nem mondott igazat. Nem mintha a Jobbikot nagyon zavarná a Dowson-kapcsolat. Íme egy közös kép Dowsonról és Toroczkairól:

false


 

A NYT ugyanis több olyan, Dowsonhoz köthető oldalt is talált, amelyen a legsúlyosabb kamuhírekkel és összeesküvés-elméletekkel próbálták meg Trump győzelmét segíteni. Ilyen oldal például a Patriot News Agency, ahol például olyan anyagok bírtak megjelenni, amelyek „leleplezték” Hillary Clinton sátáni (sic!) kapcsolatait. Ehhez a cikkhez még egy ilyen szép képet is tudtak keríteni. (De ha kíváncsi, milyen cikkekről van szó, kattintson a NYT-linkre. Csak még egy, ízelítőképp: "5 véres gyilkosság, amely Hillary Clintonhoz köthető".)

false

A New York Times a nemrég alaposan körüljárt makedón fiatalemberek tevékenységéhez hasonlítja Dowsonék milliókat elérő munkáját, megjegyezve azt a jelentős különbséget, hogy Dowsonnál nem is annyira a profit, hanem a hitbéli meggyőződés (is) s domináns, na meg az a tudatosság is figyelemre méltó, amilyen körültekintéssel főleg azokat bombázták, „akik már rég kiábrándultak a hagyományos kampányokból és politikából”.

Az amerikai újság azért is foglalkozik ennyire Dowsonnal, mert közismert Putyin iránti rajongása, amelyet mi is bemutattunk két héttel ezelőtti cikkünkben. Dowson ugyanis 2015-ben részt vett az európai neonácik és újfasiszták részvételével zajló szentpétervári konzervatív fórumon, és a Kremlnek kedveskedő interjút is adott a Russia Todaynek. „Ma Oroszország az egyetlen ország, ahol megértik a tradíció, a hit és a családi értékek fontosságát. Ezeket a multikulturalizmus üldözi, Putyint pedig a világban démonizálják. Ez pedig azért van, mert Putyin a többség érdekét a kisebbségek fölé helyezte.”

Dowson ebben az interjúban kifejtette azt is, hogy a rothadó, a liberálisok és a homoszexuálisok romboló befolyása alá került katolikus és protestáns egyházakat csakis a pravoszlávia válthatja meg s egyesítheti újra. Épp ezért „a hagyományos Európa megmentésének” feladata óhatatlanul az oroszokra hárul. Dowson magát „pravoszláv protestánsként” határozta meg, s azt állította, hogy „inkább meghalok a muszlimokkal harcolva, mint szélütésben egy McDonald’sban. Fájdalmas folyamat lesz, de végül épp az iszlám vezet vissza minket Jézushoz. Amikor a vér elönti Európát, az emberek visszatérnek Krisztushoz”.

A NYT cikke egyébként arra is emlékeztet, hogy a Dowsonhoz köthető propagandaoldal az orosz Facebookra, a Vkontaktra mutató linkkel is rendelkezik, ez pedig csak újabb jele lehet annak, amiről már annyit írtak világszerte az elmúlt hetekben: nevezetesen, hogy a putyini hatalom a legkülönfélébb módszerekkel befolyásolni próbálta az amerikai választást, és hát Trump győzelmével úgy tűnik, sikerült is neki. A NYT-cikk felidézi, hogy Szentpéterváron Dowson azt mondta: ma már „megvan a lehetőségünk, hogy Amerika minden egyes háztartásába eljuttassuk a videóinkat, amelyekből az emberek végre megtudhatnák az igazságot, mert az ő médiájuk hazudik, ők csak hazugságot hallanak Oroszországról”. Hozzátette: a popkultúrát „kell használnunk, hogy bejussunk az amerikai, francia, német fiatalok nappalijába. De el tudjuk vinni nekik az üzenetet”.

A NYT-cikkben egyébként még szóba kerül a Dowsonhoz köthető, Teréz körúton székelő, magyarországi lerakattal rendelkező „lovagrend” is, a Knights Templar International (KTI), amelyet a cikk csak „militáns vallási csoportnak” ír le, és külön megemlíti a szervezet remek kapcsolatait magyar, illetve bolgár paramilitáris csoportokkal.

És ha már itt tartunk! A Betyársereg mint Dowson egyik kedvenc paramilitáris csoportja pár nappal ezelőtt egy magyarországi konferencia alkalmával posztolt egy friss fotót a putyinista háttéremberrel, ami csak annak újabb bizonyítéka, hogy Dowson tényleg sokat jár Magyarországra, és nem csak akkor jön, ha a Jobbik által is támogatott népesedési konferenciát szervezik meg (olyan vezető jobbikos politikusok részvételével, mint Z. Kárpát Dániel vagy Toroczkai László).

false

 

Amúgy más jobbikos politikus is megerősítette a Magyar Narancsnak, hogy Dowson tényleg sokat van Magyarországon, sőt meg nem erősített információink szerint már itt is él. Dowson társa, a hírhedt angol szélsőjobboldali politikus, Nick Griffin egyébként már saját Fb-oldala szerint is Budapesten él, mindez pedig azt jelenti, hogy a New York Times cikkében is feltárt trumpista-putyinista propagandát jó eséllyel épp Magyarországról szervezték.

Erre szokták mondani: milyen kicsi a világ!

Figyelmébe ajánljuk