Móka Miki elintézi – Fideszes öngondoskodás Szécsényben

  • Magyar Krisztián
  • 2016. december 25.

Kis-Magyarország

A szécsényi Fidesz elnöke, Varga Béla annak a közalapítványnak az elnöke, amin keresztül családi cége többször is tízmilliós támogatáshoz jutott. Így vettek meg saját maguktól egy irodát, hogy aztán kiadják bérbe a Jobbiknak.

Az Átlátszó szeptemberben cikket közölt a Nógrád megyei közgyűlés két fideszes képviselőjéről, akik a kormánypárti átlagnál jobban élvezik a Nemzeti Együttműködés Rendszerének előnyeit. A lap Barna János és Percsina Norbert ügyleteit nem véletlenül firtatta: a nógrádi politikusok saját és családtagjaik érdekeltségei látványosan sok európai uniós forrást kaptak a kormányváltás óta eltelt időszakban úgy, hogy az elvárt vállalkozásfejlesztéssel vagy nem haladnak túl jól, vagy alig van nyoma a tevékenységüknek. Barna régóta a nyugat-nógrádi térségért felelős Balla Mihály országgyűlési képviselő munkatársa csakúgy, mint Percsina; a kettejükhöz köthető cégek vagy szociális szövetkezetek összesen több mint 200 millió forintnyi uniós forráshoz jutottak az elmúlt években.

A választókerületek 2010 utáni átszabását követően a nyugat-nógrádi csapathoz csapódott cikkünk főszereplője, a szécsényi Fidesz elnöke is. Varga Béla a Nógrád Megyei Hírlapnak adott augusztusi interjújában azt mondta, hogy jelenleg Balla Mihály munkatársa, korábban több más, akkor még aktív nógrádi országgyűlési képviselő, például a kereszténydemokrata Surján László, majd Nagy Andor kampányfőnöke volt. Varga önkormányzati képviselő Szécsényben, tagja a Nógrád megyei közgyűlésnek, a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, valamint ő a térség vállalkozásfejlesztési programjáért felelős Nógrád Megyei Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (NMRVA) elnöke. Közel van a tűzhöz.

Tanulmányt is tudnak írni

Varga Béla nem politikusként kezdte pályáját. Volt lemezlovas, dolgozott jégkrémeket terjesztő multinacionális cég egyik saleses vezetőjeként, tulajdonrésze volt vállalkozásokban (például az Eis Trade Kft.-ben), de ezek a cégek már megszűntek. Jelenleg ő az ügyvezetője a szécsényi székhelyű Robinson R Idegenforgalmi és Szolgáltató Kft.-nek, ami papíron az édesapjáé. E vállalkozásnak van egy csodaszép tórendszere és kempingje a Nógrád megyei Szécsény mellett, és a Robinson R tulajdonában van az azzal egy székhelyre bejelentett Art Red House Kft. is, amelynek ügyvezetője Varga Béla felesége volt, őt mintegy másfél éve a testvére váltotta. E cégeknek fontos szerepük lesz a későbbiekben, és mindegyikre jellemző, hogy a szécsényi Fidesz-elnök, illetve valamely hozzátartozója volt az ügyvezetője vagy a tulajdonosa akkor, amikor a vállalkozások több tízmilliós közpénzhez jutottak a politikushoz közeli helyekről.

Önmaguktól vették, a Jobbiknak adták bérbe

Önmaguktól vették, a Jobbiknak adták bérbe

Fotó: A szerző felvétele

 

A Nógrád Megyei Önkormányzat (amelynek Varga is tagja) 2015 végén éppen az Art Red House Kft.-t bízta meg egy uniós forrásból finanszírozott tanulmány elkészítésével. A cég több mint 25 millió forintot kapott egy térségi felzárkóztatási és foglalkoztatási tervért, amely a borítókat és a tartalomjegyzéket leszámítva 102 oldalas lett, azaz nagyjából 250 ezer forintot kóstál egy oldal. A dokumentumot megkaptuk a megyei önkormányzattól; a tanulmány első 77 oldala a megyei állapotok általános leírása olyan adatokkal és megállapításokkal, amelyeket a megyei vagy az egyes városok területfejlesztési programjaiból vehettek át, de van egy rakás KSH-adat és egy sor semmitmondó általánosság is. Nagyjából a 80. oldal után olvasható néhány ajánlás és ­javaslat, de átütő erejű ötletnek egyiket sem ­lehet nevezni. Talán azért, mert az Art Red House-nak nagyon kellett sietni, hiszen november 9-én írta alá a megbízási szerződést a megyei önkormányzat és a vállalkozás, miközben a tanulmány fedlapja szerint novemberben már elkészült az anyag.

A Nógrád Megyei Önkormányzat három cégtől kért ajánlatot a terv megírására, az Art Red House forintra pontosan annyiért vállalta, amennyi az előzetesen becsült költség volt. Az önkormányzatot nem zavarta, hogy a fideszes képviselő családi érdekeltségébe tartozik a vállalkozás – akkor épp Varga feleségének a testvére volt az ügyvezető, a képviselő pedig azt a céget vezette, amelyé az Art Red House –, mint ahogy az sem, hogy semmilyen tudományos tevékenységet nem végzett addig. Már csak azért sem, mivel 2015. október végén került a „társadalomtudományi, humán kutatás, fejlesztés” a cég profiljába, néhány nappal a szerződés aláírása előtt. A 25,4 millió forintos megbízási díj mindenesetre jól jött az Art Red House-nak, a vállalkozás az így kapott uniós tízmilliókon kívül komoly bevételt nemigen termelt abban az évben – ahogyan a korábbiakban sem.

A megbízás körülményeit és a tanulmány tartalmát látva érdemes felidézni Hadházy Ákos (LMP) egyik márciusi korrupcióinfóját; ezen azzal az európai uniós forrásokból finanszírozott programmal foglalkozott, amelynek keretein belül több megyei önkormányzat, így a nógrádi is kifizetett komoly összegeket túlárazott, ám szakmailag úgyszólván értékelhetetlen tanulmányok beszerzésére. A nógrádi megrendeléseknél maradva: a megyei önkormányzat tavaly decemberben kötött szerződést egy ingatlanforgalmazással foglalkozó céggel, hogy az bruttó 30,4 millió forintért dolgozza ki a „Megyei Humán Fejlesztési Stratégiát”. Néhány nappal később megbíztak egy szintén teljesen más profilú vállalkozást, hogy bruttó 30,9 millió forintért készítse el a stratégia „kidolgozására vonatkozó módszertant”. Ebbe a sormintába illeszkedik az Art Red House térségi felzárkóztatási és foglalkoztatási terve is.

Hitel

Az Art Red House és Varga Béla előkerül egy másik uniós programnál is: a cég 2012-ben a Gazdaságfejlesztési Operatív Program kereteiből kapott 9,6 millió forint vissza nem térítendő támogatást infrastrukturális fejlesztésre, továbbá egy kedvezményes mikrohitelt, szintén 9,6 millió forintot. Utóbbi összegből vásároltak egy ingatlant Szécsényben, amelyet az uniós forrásból biztosított támogatási részből és némi önerőből felújítottak. A bonyolult céghálót fölfejtve és a tulajdoni lapot látva kiderül, hogy az Art Red House attól az Eis Trade Kft.-től vásárolta az irodáknak otthont adó alagsori ingatlant, amelyben az adásvétel során Varga Béla volt az ügyvezető. Ráadásul az Eis Trade akkoriban egy olyan részvénytársaság alá tartozott, amelyben Vargának tulajdonrésze volt, és amelynek a szécsényi Fidesz-elnök volt a vezérigazgatója. Így kis túlzással Vargáék saját maguktól vásároltak ingatlant, amely máig az Art Red House-é. Az adásvétel után nem sokkal az Eis Trade-et átnevezték, és elkezdték a felszámolási eljárást, így az átjátszott ingatlant már nem kellett számba venni a vagyoni leltár során.

A fenti ügyletet tovább színesíti, hogy a 9,6 millió forintnyi, 8 százalékos kamattal folyósított hitel azon a Nógrád Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítványon keresztül érkezett 2012-ben, amelynek már akkor Varga Béla volt a vezetője. A közhasznú alapítvány annak a hálózatnak a része, amely a kormánnyal együttműködve kis- és középvállalkozások fejlesztésében segít úgy, hogy egyebek közt felügyeli az uniós forrásokból folyósított támogatásokat. Az Art Red House-nak folyósított hitelből vásárolt ingatlant a pénz 2015-ös visszafizetéséig az alapítvány jelzálogjoga terhelte.

A 2012-ben vásárolt ingatlan egy részét 2015-ben bérbe adták a szécsényi Jobbiknak. Varga Béla felesége írta alá azt a szerződést, amelyben megállapodtak arról, hogy az Országgyűlési Hivatal az akkor még a Jobbik országgyűlési képviselőjeként dolgozó Novák Elődnek havi 45 ezer forintért bérbe veszi a helyet; ez volt a politikus egyik vidéki irodája. Novák 2016 júniusában kilépett a pártból, a szerződés is megszűnt, de az irodában még mindig ott a Jobbik; legalábbis az ablak tele a párt plakátjaival.

Ahhoz semmi köze

Varga Bélát személyesen kérdezhettük a fenti ügyletekről, bár megkeresésünkkor meglepődött, szerinte az olyan Móka Mikik mint ő, jelentéktelen figurák ahhoz, hogy országos lap foglalkozzon velük. Becsületére legyen mondva, szinte minden kérdésre próbált válaszolni. A lényeg: a Robinson R Kft.-n kívül közvetlenül nincs semelyik vállalkozáshoz köze, így az önkormányzati megbízáshoz és a GOP-os támogatáshoz sem, az pedig meg sem történhetett, hogy visszaélt volna a pozícióival. Szerinte ez akkor is így van, ha minimum gyanús, hogy ezek az ügyletek nem függetlenek a megyei önkormányzati képviselői és az alapítvány elnökeként végzett munkájától. Úgy véli, az a világ rendje, hogy sokan pályáznak, aztán vannak, akik nyernek, és akadnak, akik nem. Nekik szerencséjük volt. A tanulmányírásról Varga Béla azt állította, hogy az Art Red House-t igazából nem a megyei önkormányzat, hanem egy budapesti ügyvédi iroda választotta ki. Ez azért meglepő, mert a szerződést a Nógrád Megyei Önkormányzat kötötte a vállalkozással, mint ahogy a közbeszerzést is a megye írta ki. E közbeszerzésben az is szerepelt, hogy a győztes nem von be alvállalkozót, ehhez képest a szécsényi politikus szerint végül nem az Art Red House írta a fejlesztési stratégiát, a vállalkozás mást bízott meg. Hogy kit, az rejtély, hiszen a térségi felzárkóztatási és foglalkoztatási terven ott virít nagy betűkkel: „Készítette: Art Red House”.

Nincstelenül

Bár Varga Béla vagyonnyilatkozatában nincsenek eget rengető érdekességek, kész tortúra volt a

Varga Béla

Varga Béla

Fotó: nhc24.hu

papírokat megszerezni. Először a szécsényi jegyzőtől kértem e-mailben, hogy jelezze, mikor és hogyan nézhetem meg a dokumentumot. Bagó József először nem válaszolt, később kiderült, hogy azért nem, mert nem tudtak azonosítani, pedig ott volt az elérhetőségem is – ennek ellenére nem voltak biztosak abban, hogy én vagyok én. Pedig a mondott indokkal nem tagadható egy adatigénylés, ha az tartalmazza az adatigénylő nevét és elérhetőségét. Ezen túlmenően a közérdekű adat gazdája további adatok megadását nem kérheti, továbbá nem jogosult a személyazonosság ellenőrzésére sem – mindenesetre szkennelt formában is megkapta az adatigénylést. A jegyző ezután jelezte, hogy a településfejlesztési és pénzügyi bizottság megtárgyalja a betekintési kérelmet, és majd tájékoztatnak. Mivel hetekig nem reagált, újra jelentkeztem Bagó Józsefnél, és azt is kértem, hogy küldje el annak a bizottsági ülésnek a jegyzőkönyvét, amelyen szó volt az egyébként nem bonyolult kérésemről. Máig nem érkezett válasz.

Időközben Varga Bélának a Nógrád Megyei Önkormányzatnál leadott vagyon­nyilatkozatát megnézhettem Salgótarjánban. A politikusnak a hivatalos bevallás szerint nem megy annyira jól: annak ellenére, hogy korábban sikeres vállalkozó volt, és egy ideje megyei szinten is jelentékeny tisztségei vannak, papíron gyakorlatilag nincs semmije. A vagyonnyilatkozata arról árulkodik, hogy a családi házukra haszonélvezeti joga van, ahogy egy 65 hektáros külterületi ingatlanra is. Saját kocsija sincs, a BMW-nek, amivel jár, csupán „bizalmi használója”. Bár van 3 millió forint megtakarítása, de mellette 4 millió forint hitele is. Havi fizetése összesen bruttó 650 ezer forint (alapítványi elnökként 500 ezret keres, önkormányzati képviselőként 150 ezret kap), bevallása alapján a családi cégben végzett ügyvezetői munkájáért nem vesz fel pénzt.

Figyelmébe ajánljuk

Bányai Kelemen Barna: Engem a szerelem vezérelt

A színész hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.