A 24 csapatos Európa-bajnokság nagy üzlet nyilván, de a foci halála

  • narancs.hu
  • 2016. július 11.

Kispálya

De mi hármat vágtunk a bajnoknak, ki a legnagyobb király?

Melyik volt az Eb legemlékezetesebb meccse? És ha a magyarok meccseit nem számítjuk? Nos, nyilván nehéz ezt bevallani, de a tömeges részvétel szépen kicsinálta a nyílt sisakos labdarúgást, a foci helyére a „taktikai csaták” léptek, magyarul a százhúsz percnyi sunnyogás, a „csak maradjunk versenyben valahogy, aztán végül megoldódik” játékfilozófiája, mindközönségesen a kétórás tömény unalom, aminek a kvintesszenciája volt például az előre hozott döntőnek is minősített olasz–német, a végén a szánalmas burleszkbe forduló „11-es párbajjal”. De pont ugyanez volt a tegnapi döntő is.

false

 

Fotó: MTI – Illyés Tibor

A végső győzelemre legnagyobb esélyes Franciaország is ezt játszotta, nem mintha a végső győztes Portugália az egész tornán nem pontosan ugyanezt nyomatta volna. Igen, ellenünk is, ahol éppen abban mesterkedtek, hogyan kerülhetnék el a nagyobb játékerejű csapatok ágát a következőkben.

Mindez pedig azért van így, mert egy teljes hónapig képtelenség két-három napos sűrűséggel kajakra meccseket játszani. Különösen nem rögtön a nemzeti bajnokságok lezártával.

Nyilván nehéz erről beszélni pont nekünk, hisz azért lehettünk csak ott, mert 24 csapatos volt az Európa-bajnokság. Azért lehettünk csoportelsők, mert az erősebb csapat taktikázott. (Nehezen lendültek volna bele? Ugyan! Most mondtuk, hogy végig ezt csinálták, s nyerni tudtak ezzel.) Meg azért lehettünk még csoportelsők, mert a 24 nagyon sok, és nagy számban kerülhetnek közé gyenge, velünk azonos játékerejű csapatok, mint Ausztria vagy Izland (az előbbit megvertük, az utóbbival döntetlent játszottunk).

Mellesleg míg e kis csapatok versenyben voltak, addig volt valami foci, de annak sem kéne túlságosan örülni, hisz nyilvánvalóan az lenne az igazi, ha a legjobbakat látnánk végre futballozni. Nekünk sem kellene feltétlenül megijedni egy urambocsá’ tizenhatos Eb-től, hisz a válogatott hosszú-hosszú évek óta először mutatott szervezett játékot, hátha elér odáig e fejlődés, hogy versenyben lehetünk – valahogy itt is eljutottunk a 16-ig.

Persze a dolog túl jó üzlet ahhoz a döntéshozóknak, hogy olyan kicsiségen, mint a játék, fönnakadjanak, a következő Eb már 32 csapatos lesz. Még akkor is, ha annektálni kell hozzá pár országot.

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!