Múlttevékenység - Minimum tizenegyes! a Magyar Narancs irodalmi sikerlistája - magyar irodalom

  • Vári György
  • 2011. június 2.

Könyv

1-2. György Péter: Apám helyett (Magvető, 2011) 76 pont Rakovszky Zsuzsa: VS (Magvető, 2011) 76 pont 3. Grecsó Krisztián: Mellettem elférsz (Magvető, 2011) 66 pont 4. Farkas Péter: Johanna (Magvető, 2011) 48 pont 5. Egressy Zoltán: Szaggatott vonal (Kalligram, 2011) 45 pont 6. Grendel Lajos: Négy hét az élet (Kalligram, 2011) 29 pont 7. Kiss Ottó: A másik ország (Palatinus, 2011) 27 pont 8. Térey János: Protokoll (Magvető, 2010) 25 pont 9. Szijj Ferenc: A nereidák délutánja (Jelenkor, 2010) 24 pont 10. Lanczkor Gábor: Hétsarkúkönyv (Kalligram, 2011) 23 pont 11. Kovács András Ferenc: Bohócöröklét (Magvető, 2011) 21 pont 12. Kukorelly Endre: Reggel az egyik istennő (Kalligram, 2011) 16 pont Szavazóink:Ambrus Judit, Bazsányi Sándor, Bárány Tibor, Báthori Csaba, Bedecs László, Benedek Anna, Bojtár Endre, Csáki Márton, Darvasi Ferenc, Faragó Kornélia, Gács Anna, Horváth Györgyi, Jánossy Lajos, Kálmán C. György, Kiss Noémi, K.
Kabai Lóránt, Krusovszky Dénes, Lapis József, László Ferenc, Margócsy István, Németh Zoltán, Selyem Zsuzsa, Szegő János, Tarján Tamás, Urfi Péter.

A szavazóknak minden alkalommal 4, a közelmúltban magyarul megjelent szépirodalmi vagy azzal határos műfajú kötetet kell megnevezniük és sorrendbe állítaniuk; az első 15, a második 10, a harmadik 6, a negyedik pedig 3 pontot kap.

A listás könyvek megvásárolhatók a Fókusz Könyváruházban (1072 Budapest, Rákóczi út 14., fokusz [dot] budapest [at] lira [dot] hu) és az Írók Boltjában (1061 Budapest, Andrássy út 45., www.irokboltja.hu).

A magyar próza legérdekesebb darabjainak jó részében közös, hogy főszereplőjük a múlt: e szereplő kiteljesedését, megrekedését, változását, formálódását figyelhetjük meg a szövegeket olvasva. György Péter első esszéregénye - nem függetlenül publicisztikai és tudományos tevékenységétől - egy nemzeti közösség múltjáról szól; olyanok múltjáról, akik - számos okból - képtelenek maguk beszélni róla. Apám helyett, így a cím, s valóban: ebben a megrendítően, zavarbaejtően személyes történetben a fiú apáink múltját cselekményesíti. Azokét, akiket akkor akartak meggyilkolni származásukért, mikor már jóformán semmit sem tudtak arról a hagyományközösségről, amellyel identifikálták őket. Arról az erőfeszítésről beszél, mely éppen ezért, ebből "okulva" a múlt maradéktalan megsemmisítésére irányult, hogy elérjen a boldog jövőbe, hogy senki és semmi többé kívülről ne rendelkezhessen mások kilétéről, továbbá azokról, akiktől hatalmi erőszakkal vették el családtörténetük elbeszélését a létező szocializmus idején, éppen a múltat felszámoló ígéret nevében. A buta közhely érvényessé válik: mindenkinek el kell olvasnia a holtversenyben nyertes könyvet, már csak azért is, mert mind szereplői vagyunk.

Az identitásról, pontosabban a nemi identitásról beszél Rakovszky Zsuzsa új kötete is, a másik első helyezett könyve, egy századfordulós történet Vay Sándor/Sarolta újságíróról, erős miliő- és korrajzzal, szépen megírva a kiváló költő újabb regényében - hogy szavazóink már el is olvasták, önmagában jelzi, hogy minden könyve esemény. Ez is. Grecsó könyve ismét: múlt, krízis, identitás, családtörténet. A fiatal író immár úgy tűnik, örök témái egy letisztult, profi regényben elbeszélve - talán az eddigi legjobb könyvében, melyet e sorok rovójának a legtöbb olyan ismerőse olvasott el, akinek nem kenyere (pláne nem kenyérkeresete) a kortárs magyar irodalom. Lassan celeb lesz az író, aki az "uralkodsz a belletristán / celeb vagy a Velvet-listán" sorok méltán halhatatlan szerzője. Az Irodalmi Jelenben Török Zsuzsa dicséri a regényt, a revizoron Sánta József dohog kissé, a Műútban Deczki Sarolta, a Literán Bazsányi Sándor értekezik róla, a Népszabadságban (február 12.) Benedek Szabolcs lelkesedik érte.

Farkas Péter írásait a kritika lassan felfedezi, és ugyanezt ajánlja az olvasónak is. Mi sem tehetünk mást, a szerző is és önök is megérdemlik a találkozást ezzel a mellbevágó, súlyos, sűrű kisregénnyel, akárcsak Egressy Zoltán aparegényével, mely ismét - ahogy Darvasi Ferenc fogalmaz lapunkban (május 19.) - a múlttal való szembenézés képtelenségét mutatja meg, figyelemre méltó nyelvi erővel. Grendel Lajos könyve újfent csak a múltról beszél. Szegedy- Maszák Mihály (valamint a szerző) szép írásának szavaival: "a regény egy létforma eltűnését jeleníti meg, olyan közösség megszűnését beszéli el, amelynek magatartását a külső kényszerrel szemben belső parancs irányította. 'Élt egyszer ezen a tájon, sok nemzedéket fűzve időrendbe, egy magyar középosztály, amely nincs többé, s pusztulásával az a hang is elnémult, amely a belső parancsot egykor kibocsátotta.'" (Új Szó, április 23.). Kiss Ottó könyvét Bene Zoltán az Irodalmi Jelenben a vidéken élő mai kora középgeneráció regényének nevezte, amelyet éppen felnőtt élete kezdetén kapott el a rendszerváltás - de mint némely társasjáték dobozán, héttől kilencvenkilenc éves korig ajánljuk.

Térey és Szijj még megkapaszkodhatott listánkon 2010-ből, utoljára ugyan, de lista nélkül is sokáig fogunk rájuk emlékezni. Lanczkor Gábor és Kovács András Ferenc versei még frissek, ezeket, akárcsak Kukorelly Endre szinte még nyomdaszagú novelláit, bármibe fogadok, viszontlátjuk még a listán. Ha a fentebbi munkák mind megvannak, ne menjenek még haza a könyvheti vásárról Géczi János új regénye, a Viotti négy vagy öt élete nélkül.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.