A szlovének többsége nem akar pártvezérelt közmédiát

  • narancs.hu
  • 2022. december 12.

Külpol

Orbán szövetségesének pártja népszavazással próbálta megfúrni a közmédiáról szóló új törvényt, de 62 százaléknak tetszett a jogszabály.

Az előző szlovén kormányfő, az Orbán Viktor szövetségeseként számontartott Janez Janša idejében kirúgták a közmédia vezetőit, majd a kormánypárthoz közel álló emberek kerültek a megfelelő posztokra, ezek után egyre nagyobb arányban kapott nyilvánosságot minden központi médiumban a kormánypárt álláspontja.

A kormányváltás után az új többség törvényt készített elő a közmédia depolitizálásáról. A jogszabály a civil szférából érkező emberekre bízza a média irányítását, és már nem a parlament nevezi ki a műsorszolgáltató vezetőit. 

Janez Janša pártja népszavazást kezdeményezett a törvény miatt, abban a reményben, hogy a szlovének úgy döntenek, maradjon csak a parlament kezében a közmédia vezetőinek kinevezése – írja a Balkan Insight.

A véleménynyilvánítás eredménye azonban az új kormánynak kedvezett, mert 62 százalék egyetértett azzal a törekvéssel, hogy a közmédia irányításának feladatához nem szabad közel engedni a politikát.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk