Magas állami feladatokkal kínálták meg az újságíró-gyilkosság után lemondani kényszerült szlovák főrendőrt

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 18.

Külpol

Végtére is Fico és Kaliňák belső embere.

A szlovák és a cseh belügyminiszter tanácsadója lett Tibor Gašpar volt szlovák országos rendőrfőkapitány, aki májusban a szlovák sajtó és közvélemény nyomására kényszerült távozásra hivatalából – közölte szombaton a Právo című baloldali cseh napilap.

Míg Szlovákiában Tibor Gašpar tanácsadói kinevezése a sajtó éles bírálatait váltotta ki, Csehországban nem keltett különösebb figyelmet.

Tibor Gašpar, aki 2012 és 2018 között állt a szlovák rendőrség élén, Ján Kuciak oknyomozó újságíró és barátnője februári meggyilkolása után került a bírálatok kereszttüzébe. A pozsonyi sajtó szerint ugyanis Gašpar az elmúlt években állítólag szándékosan igyekezett eltussolni a Robert Fico vezette kormányzó Irány-Szociáldemokráciához (Smer-SD) köthető visszaéléseket, emiatt megkérdőjelezhető volt pártatlansága a Kuciak-gyilkosság ügyében is.

Mint ismert, Ján Kuciakot és barátnőjét február végén a Galántához közeli Nagymácsédon (Velká Maca) gyilkolták meg. Bár a tett indítékairól nincsenek bizonyítékok, az ellenzék és a közvélemény egy része az ügy mögött Robert Fico kormányát sejtette, ezért a miniszterelnöknek és Robert Kaliňák belügyminiszternek is távozni kellett tisztségéből.

Tibor Gašpar a pozsonyi sajtó szerint Fico és Kaliňák belső embere volt, ezért visszatérése a politikába, miniszteri tanácsadói szerepben is, a szlovák ellenzék szerint elfogadhatatlan. Többen ezért Denisa Sakovának, a szlovák belügyi tárca jelenlegi vezetőjének lemondását követelik.

Jan Hamáček cseh belügyminiszter ezzel szemben védelmébe vette új tanácsadóját. Arra a felvetésre, hogy tekintettel Gašpar múltjára, nem vár-e vitákat, bírálatokat döntéséért, Hamáček nemmel válaszolt. Szerinte Tibor Gašpar jól ismeri a cseh rendőrség működését, képes pártatlan szakmai álláspontok kidolgozására, és nincs közvetlenül összefonódva a cseh rendőrség apparátusával.

A Právo információi szerint Tibor Gašpar augusztus elseje óta van tanácsadói tisztségben a szlovák és a cseh belügyminisztériumban.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk