Az orosz legfelsőbb bíróság megszüntette az ország legrégebben működő jogvédő szervezetét

  • narancs.hu
  • 2021. december 28.

Külpol

Szerintük a Memorial megsértette a külföldi ügynökökre vonatkozó törvényt.

Az orosz legfelsőbb bíróság kedden az ügyészség beadványára döntést hozott a Memorial Nemzetközi Történelmi és Ismeretterjesztő Társaság megszüntetéséről. A bírósági ítélettel felszámolják a szervezet összes részlegét. Az ítélet nem jogerős, a védelem bejelentette, hogy fellebbezést nyújt be ellene.

A Memorial, az ország legrégebben működő jogvédő szervezetének megszüntetését a moszkvai ügyészség kezdeményezte, a legfelsőbb bíróság pedig a „külföldi ügynökökre” vonatkozó törvény alapján rendelte el azt. Ez a törvény már több tucat, a kormánnyal szemben kritikus szervezetet és médiumot vett célba. A Memorial International 2016, a Memorial jogvédő központ pedig 2014 óta szerepel az idegen ügynöknek minősített nem kormányzati szervezetek listáján.

Ahogy a The Guardian cikke megjegyzi, a szervezet bezárása vízválasztó momentum Putyin gondolatszabadság elleni harcában.

Genri Reznik, a Memorialt képviselő ügyvéd megjegyezte, hogy politikai döntés született,  a meghallgatás pedig az 1930-as évek szovjet kirakatpereit idézte számára. A szervezet védelmében Reznik azt mondta: "A Memorial a nemzet egészségét segíti elő. Ezt most kiiktatni az ország történelméből azt jelenti, hogy hozzájárulunk az "államnak mindig igaza van" eszméhez".

Az orosz ügyész a szervezetet geopolitikai fegyverként írta le, amelyet szerinte külföldi kormányok arra használnak, hogy megfosszák a modern oroszokat attól, hogy büszkék legyenek a Szovjetunió vívmányaira. A bíró pedig arra hivatkozott, hogy a szervezet többször és durván megsértette a külföldi ügynökökre vonatkozó törvényt.

A szervezetet az 1980-as évek végén alapították a Szovjetunió idején történt politikai elnyomások dokumentálására és a gulágtáborok áldozatainak adatbázisának létrehozására.

(MTI, The Guardian)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A Fehér Házban tett látogatást a román elnök

  • Narancs.hu/MTI

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.