Az orosz legfelsőbb bíróság megszüntette az ország legrégebben működő jogvédő szervezetét

  • narancs.hu
  • 2021. december 28.

Külpol

Szerintük a Memorial megsértette a külföldi ügynökökre vonatkozó törvényt.

Az orosz legfelsőbb bíróság kedden az ügyészség beadványára döntést hozott a Memorial Nemzetközi Történelmi és Ismeretterjesztő Társaság megszüntetéséről. A bírósági ítélettel felszámolják a szervezet összes részlegét. Az ítélet nem jogerős, a védelem bejelentette, hogy fellebbezést nyújt be ellene.

A Memorial, az ország legrégebben működő jogvédő szervezetének megszüntetését a moszkvai ügyészség kezdeményezte, a legfelsőbb bíróság pedig a „külföldi ügynökökre” vonatkozó törvény alapján rendelte el azt. Ez a törvény már több tucat, a kormánnyal szemben kritikus szervezetet és médiumot vett célba. A Memorial International 2016, a Memorial jogvédő központ pedig 2014 óta szerepel az idegen ügynöknek minősített nem kormányzati szervezetek listáján.

Ahogy a The Guardian cikke megjegyzi, a szervezet bezárása vízválasztó momentum Putyin gondolatszabadság elleni harcában.

Genri Reznik, a Memorialt képviselő ügyvéd megjegyezte, hogy politikai döntés született,  a meghallgatás pedig az 1930-as évek szovjet kirakatpereit idézte számára. A szervezet védelmében Reznik azt mondta: "A Memorial a nemzet egészségét segíti elő. Ezt most kiiktatni az ország történelméből azt jelenti, hogy hozzájárulunk az "államnak mindig igaza van" eszméhez".

Az orosz ügyész a szervezetet geopolitikai fegyverként írta le, amelyet szerinte külföldi kormányok arra használnak, hogy megfosszák a modern oroszokat attól, hogy büszkék legyenek a Szovjetunió vívmányaira. A bíró pedig arra hivatkozott, hogy a szervezet többször és durván megsértette a külföldi ügynökökre vonatkozó törvényt.

A szervezetet az 1980-as évek végén alapították a Szovjetunió idején történt politikai elnyomások dokumentálására és a gulágtáborok áldozatainak adatbázisának létrehozására.

(MTI, The Guardian)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.