Az ukrán külügy csalódott, amiért Magyarország hátráltatta a szankciókat

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. május 31.

Külpol

Azért köszönik, hogy az EU végül megállapodott a majdnem teljes olajembargóban. 

Az ukrán külügyminisztérium üdvözölte az uniós vezetők politikai döntését az Oroszország elleni hatodik szankciós csomagról, de csalódottságát fejezte ki Magyarország álláspontja, az olajembargó ügyében tett kompromisszum miatt - közölte a tárca kedden.

"A külügyminisztérium csalódottan veszi tudomásul, hogy Magyarország olajembargóval szembeni ellenállása miatt a szankciós csomag elfogadása túl sokáig tartott, és kivételt tett a vezetékes szállítások esetében, de köszöni a partnerek, különösen az Európai Tanács és az Európai Bizottság vezetőinek erőfeszítéseit, amelyeknek köszönhetően ez a fontos döntés végül megszületett" - idézett a Jevropejszka Pravda című hírportál a közleményből.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kijelentette, hogy "az olajembargó felgyorsítja a visszaszámlálást az orosz gazdaság és a katonai gépezet összeomlásáig".

"Az ukrán külügyminisztérium felszólítja az EU-t, hogy haladéktalanul kezdje meg az Oroszországi Föderáció elleni hetedik szankciócsomag előkészítését, amely más orosz exporttermékek tilalmát és egyéb korlátozó intézkedéseket is tartalmaz. Az ukrán fél már benyújtotta az erre vonatkozó javaslatait" - olvasható az ukrán külügyminisztérium közleményében.

Az uniós állam- és kormányfők hétfőn éjjel jutottak politikai megállapodásra a hatodik szankciós csomagról. Jövő év elejétől megtiltják a nyers és feldolgozott kőolaj behozatalát Oroszországból, de egyelőre - a magyar kormány javaslatának megfelelően - kivételt tesznek a csővezetéken keresztül érkező olajjal.

A tengeri szállítás tiltása az Oroszország felőli európai olajimport körülbelül 70 százalékát érinti, de mivel Lengyelország és Németország önként vállalja a vezetékes behozatal leállítását is, valójában 90 százalékkal csökkenhet az Európába irányuló orosz olajszállítás a szankciók hatására.  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk